Agenda

7-13 oktober
Nationale Wecycleweek 2024
Heel Nederlanddoor Nationale Wecycleweek

7 t/m 13 oktober 2023 is het de Nationale Wecycleweek. Nederland wordt in deze week opgeroepen om apparaten en lampen die kapot, gedateerd, niet meer in gebruik of afgedankt zijn een tweede kans te geven of te recyclen voor onderdelen en grondstoffen.
Lees meer

Duurzame-Huizenroute-Abcoude-De-Ronde-Venen
2-9 november
Duurzame Huizen Route 2024
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op zaterdag 2 en 9 november 2024 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen.
Lees meer

Nationale-Klimaatweek
11-17 november
Nationale Klimaatweek

Dit jaar zal de Nationale Klimaatweek (NKW) van 11 t/m 17 november plaatsvinden. Een week waarin Nederland in beweging komt om goed te doen voor het klimaat. Tijdens de NKW gaan we samen met de klimaatburgemeesters, klimaatsupporters en gemeenten Nederland nog meer in beweging brengen om goed te doen voor het klimaat, activiteiten organiseren en de verbinding met elkaar opzoeken.
Lees meer

Nieuws

de-ronde-venen-credit-chantal-bekker
Samen nadenken over de toekomst

Denk je wel eens over na hoe onze gemeente er over een aantal jaren uit ziet? De gemeente doet dit samen met bewoners in de Omgevingsvisie. Als je het belangrijk vindt om samen en sneller te komen tot een zo duurzaam mogelijke gemeente, op allerlei terreinen, neem dan deel aan de bijeenkomsten en laat je stem horen!
Lees meer

tuincoach-energieke-rondeveners
Tuincoaches gezocht

Hou jij van tuinieren en wil je andere mensen helpen met het groener, fleuriger, diervriendelijker en klimaatbestendiger maken van hun tuinen? Word dan tuincoach!
Lees meer

Warmtepomp_credit-graphicalert
Warmtepompen zijn hot, maar welke kan jouw huis verwarmen?

Sinds de gasprijzen vorig jaar sterk gestegen zijn, en nog steeds fluctueren, gaan veel mensen nadenken over een warmtepomp. Je verbruikt daarmee meer elektriciteit, maar veel minder gas en dat is beter voor ons klimaat en voor jouw portemonnee. En je krijgt er subsidie op.
Lees meer

Duurzame-vakantie
Gratis en duurzaam op vakante? Ruil gewoon van huis

Chantal Bekker uit Abcoude ontdekte een nieuwe manier van vakantie vieren: HomeExchange. Middels dit platform ruilt zij gewoon van huis. Vorig jaar logeerde zij met haar gezin voor twee weken in Frankrijk; het Franse gezin logeerde in haar huis in Abcoude. De kosten? € 0.
Lees meer

gratis-energiecoach-advies-gesprek-energie-besparen
De energiecrisis is nog niet voorbij

De prijzen van stroom en gas zijn weliswaar de afgelopen maanden iets naar beneden gegaan, maar de energiecrisis is nog niet voorbij. De Energieke Rondeveners kunnen jou helpen met het verlagen van je energierekening. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee.
Lees meer

Geiten dragen bij aan herstel uiterwaard in het Gein
Geiten dragen bij aan herstel uiterwaard in het Gein

Halverwege Gein-Noord ligt een uiterwaard in de knik van de rivier. De nieuwe eigenaren hebben ervoor gekozen dit stukje natuurschoon te herstellen en de oude biodiverse waarden terug te brengen. Het was jarenlang niet onderhouden. De Bokkenprins heeft een herstelplan opgesteld en de uitvoering van het herstel gecoördineerd.
Lees meer

Afgelopen activiteiten

logo-duurzaamheidspartners
13 juni
Duurzame bedrijventour
12:00-18:00Golfpark Wilnisdoor Duurzaamheidspartners De Ronde Venen

Benieuwd op welke manier lokale ondernemers met duurzaamheid omgaan? Meld je dan aan voor de duurzame bedrijventour. En neem een kijkje in de keuken van 3 bedrijven die deze dag hun deuren voor u openen. Bakkerij Both vertelt hoe zij zijn overgestapt op duurzamere ingrediënten. VRT neemt u mee in het opnieuw gebruiken van koelapparatuur en Golfpark Wilnis vertelt hun duurzame verhaal.
Lees meer

klimaatmars-zuidas
31 mei
Klimaatmars op de Zuidas
14.00 uurAmsterdam, Zuidas

De Zuidas is hét symbool voor de macht van grote vervuilende bedrijven; hier worden de miljardenwinsten gemaakt die ten koste gaan van mens, natuur en het klimaat. Hier bepalen machtige bedrijven vanuit hun glanzende wolkenkrabbers hoe de toekomst eruitgaat zien. Daar gaan wij 31 mei verandering in brengen. Sluit je aan!
Lees meer

voedselbos-de-hoef-credit-graphicalert
15 mei
Workshop: maak je eigen tuin klimaatbestendig
19.30 - 21.30 uurDe Woudreus in Wilnisdoor Energieke Rondeveners en De Woudreus

Het klimaat verandert en dat merken we. Tijdens (steeds vaker voorkomende) warme dagen loopt de temperatuur hoog op in je tuin, en op regenachtige dagen loopt het water soms niet meer weg. Wil je weten hoe je aanpassingen aan je tuin kan doen om beter om te gaan met wisselende weersomstandigheden? Doe dan mee met deze workshop!
Lees meer

Maai mei niet
1-31 mei
Maai mei niet
Overal in Nederlanddoor Maai mei niet

Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Samen met particulieren, gemeenten en provincies zetten we Nederland in bloei door in mei niet te maaien. Doe je mee?
Lees meer

Luc Hoogenstein biodiversiteit tuin
25 april
Lezing ‘Mijn 1000 soortentuin’
19.30 uurNMU De Woudreus in Wilnisdoor NMU De Woudreus en de Energieke Rondeveners

Op donderdagavond 25 april kun je bij NME Centrum De Woudreus een lezing van Luc Hoogenstein bijwonen. Luc Hoogenstein is bioloog, tv-presentator, prijswinnend natuurfotograaf en schrijver van het boek ‘Mijn 1000 soortentuin‘. Hij heeft onder andere gewerkt bij de Vogelbescherming en Natuurmonumenten en is momenteel werkzaam in de duurzame energiesector.
Lees meer

kraam-energieke-rondeveners
23 maart
‘Duurzaam Denken, Duurzaam Doen’ markt
12.00 - 14.00 uurKerkplein rond de Dorpskerk in Abcoudedoor Lionsclub Abcoude Baambrugge

Op de Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart 2024, komt Lionsclub Abcoude Baambrugge met een inspirerend initiatief: de "Duurzaam Denken, Duurzaam Doen" markt. Kom lang en bezoek een van de kramen van lokale verenigingen, stichtingen, het bedrijfsleven en de gemeente. Ook de Energieke Rondeveners zijn aanwezig.
Lees meer

Abcoude-duurzame-gemeente
23 maart
Landelijke Opschoondag in De Ronde Venen
Hele gemeentedoor Nederland Schoon

Heb jij ook schoon genoeg van vieze straten? En ga je graag opgeschoond de lente in? Zet de Landelijke Opschoondag dan alvast in je agenda en maak een opschoonactie aan! Op zaterdag 23 maart 2024 gaan we onze buurten weer grondig opschonen.
Lees meer

Tegels-wippen-credit-Chantal-Bekker-Milieu-Centraal
23 maart
Landelijke compostdag 2024
Wilnis, Mijdrecht en Abcoudedoor Gemeente De Ronde Venen

Inwoners van De Ronde Venen kunnen eenmaal per jaar gratis twee zakken compost ophalen. De ophaalpunten zijn het Steunpunt in Wilnis aan de Ringdijk 7, de Kringkoop in Mijdrecht aan de Constructieweg 66 en het afvalbrengstation in Abcoude aan de Bovenkamp 15. Per voertuig kunnen maximaal twee zakken compost worden meegenomen. Je wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want op=op.
Lees meer

Tegels-wippen-credit-Chantal-Bekker-Milieu-Centraal
19 maart
Inspiratiecafé Samen Klimaatbestendig
17.00-21.30NMU De Woudreus, Wilnisdoor De Woudreus en Energieke Roneveners

Hoe kunnen we meer groene tuinen in De Ronde Venen realiseren of bestaande tuinen klimaatbestendiger maken? Hoe kunnen we als (groene) bewonersinitiatieven en ondernemers samenwerken aan een klimaatbestendigere gemeente? Ontdek het bij het inspiratiecafé.
Lees meer

12 november
Mars voor klimaat & rechtvaardigheid
13.00 uurAmsterdam, De Damdoor Klimaatcoalitie

De crisis is nu Mars voor klimaat & rechtvaardigheid zondag 12 november 13:00 de dam Amsterdam
Lees meer

8 november
Speelgoed en Kleding Ruilbeurs Wilnis
NME centrum De Woudreus in Wilnisdoor NME centrum De Woudreus, Buurtgezinnen en Ouders Lokaal

Kom op woensdag 8 november tussen 16.00 en 20.00 uur naar de speelgoed en kleding ruilbeurs bij NME-Centrum De Woudreus in Wilnis. Heb je thuis ook speelgoed en/of kleding (voor kinderen en volwassenen) in de kast of op zolder liggen dat niet meer wordt gebruikt? Zonde, want je kan jezelf en anderen er een plezier mee doen door dit te ruilen!
Lees meer

Duurzame-Huizenroute-Abcoude-De-Ronde-Venen
4 november
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 28 oktober en 4 november 2023 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen.
Lees meer

nationale-klimaatweek-klimaatburgemeeste-de-ronde-venen
30 oktober - 5 november
Nationale Klimaatweek 2023
Heel Nederlanddoor De Rijksoverheid

De Nationale Klimaatweek staat in het teken van kleine en grote initiatieven voor een beter klimaat. Van overheid tot bedrijfsleven en van burgers tot scholieren, iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. Dit is hét moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee.
Lees meer

nacht-van-de-nacht
28 oktober
Nacht van de Nacht
Heel Nederlanddoor NMU

Tijdens de Nacht van de Nacht maken we Nederland donkerder én duurzamer. Want overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling en verstoort het natuurlijke ritme van mens en dier. Dus: licht uit, sterren aan!
Lees meer

Abcoude-duurzame-gemeente
16 september
Landelijke opruimdag in De Ronde Venen
Hele gemeentedoor World Cleanup Day, Woudreus

Op zaterdag 16 september 2023 is het World Cleanup Day, de grootste wereldwijde opschoonactie. In Nederland wordt deze dag georganiseerd door Plastic Soup Foundation. Je kunt deelnemen aan een georganiseerde actie of je kunt ook zelf een actie organiseren en mensen uit de buurt, van je school, vereniging of kerk.
Lees meer

Energiehulp klussers
13 september
Energiehulp informatieavond
19.30 uurDe Boei in Vinkeveendoor Energieke Rondeveners

Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze klusteams vorige winter 220 huishoudens geholpen met het verlagen van het energieverbruik. Help jij ons dit jaar ook? Kom dan op 13 september naar de informatieavond in de Boei in Vinkeveen.
Lees meer

12 september
Vrijwilligersmarkt
van 19:00 tot 21:00Gemeentehuis De Ronde Venen, Croonstadtlaan 111, Mijdrechtdoor Steunpunt Vrijwiiligerswerk en Tympaan de Baat

Leer de Energieke Rondeveners kennen en kom naar de vrijwilligersmarkt. Inwoners zijn van harte welkom om op deze avond langs te komen en vrijblijvend in gesprek te gaan met maar liefst 30 organisaties in De Ronde Venen!
Lees meer

afval-aan-de-bak-campagne
1 mei - 31 oktober
Campagne ‘Samen aan de bak! Beter scheiden met meer gemak’
Gemeente De Ronde Venendoor Gemeente De Ronde Venen

Wissel je grote restafvalcontainer in voor een kleine en bespaar 100 euro op afvalstoffenheffing. De campagne website van de gemeente helpt je op weg met afval scheiden zodat jij voldoende hebt aan een kleine restafvalcontainer.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
22 april
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
14 april
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

dorpsberaad-zonnevelden-baambrugge
11 april
Dorpsberaad zonnevelden in Baambrugge
20.00-21.00Dorpshuis Baambruggedoor Energiek Baambrugge

11 april is er tussen 20.00-21.00 uur een dorpsberaad in het Dorpshuis Baambrugge om te beslissen of Baambrugge als dorp zijn eigen zonneveld wil ontwikkelen in de omgeving van het dorp. Dit dorpsberaad wordt georganiseerd door kernteam Energiek Baambrugge. Er is ook een mogelijkheid online aan te sluiten. Baambruggers horen tijdens deze meeting de laatste stand van zaken en krijgen de mogelijkhei
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
8 april
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
25 maart
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

NK-tegelwippen-de-ronde-venen
21 maart - 31 oktober
NK Tegelwippen 2023
Gemeente De Ronde Venendoor Gemeente De Ronde Venen i.s.m. Energieke Rondeners

We gaan weer wippen: van 21 maart t/m 31 oktober 2023 barst de strijd los tussen de verschillende gemeentes. Het NK Tegelwippen zal tegelijk met de start van de lente losbarsten en loopt t/m het eind van het ‘Vergeten Plantseizoen’, zodat oktober nog optimaal benut wordt voor het vullen van die tuinen.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
11 maart
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
10 maart
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

8-14 maart
4x Pop-up festival en regentonnen uitdeelactie
Mijdrecht, Baambrugge, Amstelhoek en Vinkeveendoor IVI + partners

Deze festiviteiten onder de naam “Buurtfeestje” staan in het teken van het thema ‘duurzaamheid’. Samen met de Energieke Rondeveners, Van Walraven, Waterschap Amstel, Gooi & Vecht en de gemeente, wil IVI mensen stimuleren bewuster met water om te gaan. Begin maart worden er daarom 4 pop-up festivals in verschillende dorpen van De Ronde Venen gehouden.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
25 februari
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
11 februari
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
10 februari
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
28 januari
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

klimaatgesprekken-credit-chantal-bekker
26 januari
Workshop KlimaatGesprekken
Abcoude, bij Hans thuisdoor Energieke Rondeveners / KlimaatGesprekken

Je bent bezorgd over klimaatverandering. En je wil graag een bijdrage leveren aan de oplossing. Maar hoe doe je dat? Doe mee met onze workshopreeks! In 6 workshops van 2 uur ga je samen met gelijkgestemden op een positieve en praktische manier aan de slag om je voetafdruk te verkleinen en je handafdruk te vergroten. De workshops zijn praktisch, ongedwongen en écht leuk.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
14 januari
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-12.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
9 december
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
26 november
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-13.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

16 november
Demonstratie bij gemeentehuis voor snellere energietransitie
19.00 - 20.00 uurGemeentehuis Mijdrechtdoor Veenwind

Op woensdag 16 november vergadert de politieke commissie van de gemeenteraad over het besluit van de provincie om meer ruimte voor windmolens te eisen. Laten we de gemeenteraad tonen dat we wel degelijk iets willen doen aan de energietransitie. Dat we het klimaat niet overlaten aan de luimen van anderen. Dat we vinden dat ook de gemeenteraad de handen uit de mouwen moet steken.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
11 november
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

8 november
Webinar: hou de kou buiten! Isoleer je huis
Onlinedoor Energieloket Rivierenland

Er gaat veel energie verloren vanuit jouw woning, nutteloos naar buiten. Dat is zonde, ook voor je portemonnee. Daarom is het des te belangrijker om de woning goed te isoleren zodat je met minder energie jouw woning warm kan houden. Om je te helpen met het oriënteren op het isoleren van jouw woning, kun je het webinar over isolatie bijwonen.
Lees meer

Duurzame-Huizenroute-Abcoude-De-Ronde-Venen
5 november
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 29 oktober en 5 november 2022 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen.
Lees meer

schiphol-protest
5 november
Krimp Luchtvaart protest
11.00-13.00Schiphol Plazadoor Krimp Luchtvaart

Weet u nog hoe stil het was tijdens de eerste lockdown vanwege corona? Hoe helderblauw de lucht was? Als we nu omhoog kijken, zien we vooral vieze vliegtuigstrepen van miljoenen liters verbrande kerosine. En kunnen we onze eigen tv vaak niet eens verstaan. Op zaterdag 5 november komen honderden mensen in actie op Schiphol. We eisen dat de luchtvaart krimpt.
Lees meer

Banner Energiecafé Abcoude buurtinitiatieven
4 november
Energiecafé Abcoude – Buurtinitiatieven van het gas af
19.30 - 21.00 uurAbcoude, De Sprong (Sporthuis)door Energiek Abcoude

Op vrijdag 4 november, tijdens de Nationale Klimaatweek, vindt het Energiecafé Abcoude plaats en zal in het teken staan van buurtinitiatieven. Dirk Fransen zal vertellen over zijn ervaringen met het opzetten van een buurtinitiatief in Achter de Kerken. De Energieke Rondeveners laten zien hoe ze bewoners helpen met het verlagen van hun energierekening.
Lees meer

Duurzame-Huizenroute-Abcoude-De-Ronde-Venen
29 oktober
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 29 oktober en 5 november 2022 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen.
Lees meer

training-warmtescans-vrijwilligers
13 oktober
Training Warmtescans
19:30 uur, inloop vanaf 19:00 uurVinkeveen, De Boeidoor Energieke Rondeveners

Word ook vrijwillig warmtescanner en doe mee met de cursus. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. Bewoners kunnen vervolgens zelf aan de slag om energie te besparen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer

Abcoude-duurzame-gemeente
17 september
World Cleanup Day in De Ronde Venen
Hele gemeentedoor World Cleanup Day, Woudreus

Op zaterdag 17 september 2022 is het World Cleanup Day, de grootste wereldwijde opschoonactie. In Nederland wordt deze dag georganiseerd door Plastic Soup Foundation. Je kunt deelnemen aan een georganiseerde actie of je kunt ook zelf een actie organiseren en mensen uit de buurt, van je school, vereniging of kerk.
Lees meer

Energie-besparen-in-huis-met-energieklusser
12 september
Training energieklusser en energiecoach
19:30 uurDe Boei, Vinkeveendoor Energieke Rondevener i.s.m. NMU

Word energieklusser of energiecoach en help energiearmoede tegengaan. De energieklusser plaatst energiebesparende producten in huis waardoor de energierekening direct omlaag gaat. De energiecoach gaat in gesprek gaat met de bewoners over energiezuinig gedrag. Doe mee met dit nuttige project en meld je aan voor de training!
Lees meer

Energie-besparen-in-huis-met-energieklusser
5 september
Training energieklusser en energiecoach
19:30 uurDe Boei, Vinkeveendoor Energieke Rondevener i.s.m. NMU

Word energieklusser of energiecoach en help energiearmoede tegengaan. De energieklusser plaatst energiebesparende producten in huis waardoor de energierekening direct omlaag gaat. De energiecoach gaat in gesprek gaat met de bewoners over energiezuinig gedrag. Doe mee met dit nuttige project en meld je aan voor de training!
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
16 juli
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-13.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

duurzaamheidsmarkt-de-hoef
18 juni
Duurzaamheidsmarkt De Hoef
10.00 - 17.00De Hoef, De Springbokdoor Dorpscomité De Hoef

Op 18 juni opent Energiek De Hoef haar deuren in De Springbok voor een uitgebreide Duurzaamheidsmarkt in het teken van de energie. Deze dag is er tussen 10.00 en 17.00 uur van alles te beleven en te zien op het gebied van energie besparen en verduurzamen van het huis.
Lees meer

Energiecafe-Duurzaamheidscafe-Abcoude
16 juni
Energiecafé Abcoude
19.30 uurDe Sprong (sporthuis) in Abcoudedoor Energieke Rondeveners i.s.m. Energiek Abcoude/Baambrugge, Veenwind en Zon op de Ronde venen

Kom naar het Energiecafé op 16 juni in Abcoude. Een plek waar iedereen naartoe kan die meer wil weten over de lokale energietransitie, wie daden wil en niet alleen doelen en die gelijkgestemden zoekt om plannen mee te maken. Laat je inspireren door de lokale duurzame clubs en praat mee.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
3 juni
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
21 mei
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-13.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
6 mei
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
23 april
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
11.00-13.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
8 april
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

26 maart
Landelijke compostdag 2022
Wilnis, Mijdrecht en Abcoudedoor Gemeente De Ronde Venen

Inwoners van De Ronde Venen kunnen eenmaal per jaar gratis twee zakken compost ophalen. De ophaalpunten zijn het Steunpunt in Wilnis aan de Ringdijk 7, de Kringkoop in Mijdrecht aan de Constructieweg 66 en het afvalbrengstation in Abcoude aan de Bovenkamp 15. Per voertuig kunnen maximaal twee zakken compost worden meegenomen. Je wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want op=op.
Lees meer

NK-tegelwippen-de-ronde-venen
21 maart - 31 oktober
NK Tegelwippen 2022
Gemeente De Ronde Venendoor Gemeente De Ronde Venen i.s.m. Energieke Rondeners

We gaan weer wippen: van 21 maart t/m 31 oktober 2022 barst de strijd los tussen de verschillende gemeentes. Het NK Tegelwippen zal tegelijk met de start van de lente losbarsten en loopt t/m het eind van het ‘Vergeten Plantseizoen’, zodat oktober nog optimaal benut wordt voor het vullen van die tuinen.
Lees meer

landelijke opruimdag
19 maart
Landelijke opschoondag 2022
Verschillende locaties in onze gemeentedoor Nederland Schoon

De Ronde Venen zwerfafvalvrij, dat doen we samen. Daarom slaan we de handen ineen met inwoners, gemeenten, scholen, verenigingen en bedrijven die zich ook inzetten tegen zwerfafval. Doe jij ook mee op 19 maart 2022?
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
5 maart
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
12.00-14.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

energieloket-bibliotheek-energiecoach
23 februari
Workshop Klimaatgesprek Bibliotheek
19.30-21.30 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

In het kader van het programma Duurzaamheid kun je in februari deelnemen aan een Klimaatgesprek bij de Bibliotheek. Consuminderen staat dit kwartaal centraal. Tijdens deze proefsessie van het KlimaatGesprek (normaal gesproken een reeks van zes gesprekken) leer je wat jij kan doen aan klimaatverandering. Welke keuzes passen bij jou en maken echt het verschil?
Lees meer

img-warmte-truien-dag
11 februari
Warmetruiendag
Heel Nederlanddoor Klimaatverbond Nederland

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Samen bieden we een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Op vrijdag 11 februari 2022 vieren we de alweer 16e Warmetruiendag!
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
11 februari
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
5 februari
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
12.00-14.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
14 januari
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
8 januari
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
12.00-14.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
17 december
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
11 december
Energieloket bibliotheek Mijdrecht
12.00-14.00 uurBibliotheek Mijdrechtdoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

spouwmuurisolatie-credit-chantal-bekker-milieucentraal
30 november
Informatieavond over de inkoopactie voor zonnepanelen en isolatiemaatregelen
19:00 uurOnlinedoor Gemeente De Ronde Venen

Op dinsdag 30 november om 19.30 uur organiseren wij een online informatieavond voor woningeigenaren. Tijdens de avond vertellen wij u in een uur alles over de advies- en inkoopactie. Ook komen de slimste maatregelen aan bod. En geven wij informatie over de beschikbare subsidies en financieringen.
Lees meer

logo-energieloket-de-ronde-venen-energieke-rondeveners3
19 november
Energieloket bibliotheek Abcoude
15.00-17.00 uurBibliotheek Abcoudedoor Energieke Rondeveners

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

Huis en Energie beurs
12-14 november
Huis & Energie beurs
Vijfhuizen, Expo Haarlemmermeerdoor o.a. Milieu Centraal en Greenchoice

Je wilt je huis verduurzamen… maar hoe? Van 12 t/m 14 november ervaar je zelf alle mogelijke oplossingen op de grootste beurs voor duurzame energie en duurzaam wonen: Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Gebruik code ‘DERONDEVENEN’ voor €5 korting.
Lees meer

training-warmtescans-vrijwilligers
7 november
Training Warmtescans
19.30 - 22.00 uurMijdrecht, Veenweidebaddoor Energieke Rondeveners

Word ook vrijwillig warmtescanner en doe mee met de cursus. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. Bewoners kunnen vervolgens zelf aan de slag om energie te besparen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer

Duurzame-Huizenroute-Abcoude-De-Ronde-Venen
6 november
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op zaterdag 30 oktober en 6 november 2021 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen.
Lees meer

klimaatmars 2021
6 november
Klimaatmars
13.00 uurDam, Amsterdamdoor Klimaatcoalitie

Op 6 november gaan we massaal de straat op voor een leefbaar klimaat. Iedereen is welkom en nodig! We starten om 13:00 uur op de Dam en gaan vanaf daar, met onze protestborden hoog in de lucht, naar het eindpunt. Daar staan verschillende mensen uit de beweging klaar om het woord te nemen en muzikale optredens te geven.
Lees meer

Duurzame-Huizenroute-Abcoude-De-Ronde-Venen
30 oktober
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op zaterdag 30 oktober en 6 november 2021 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen. Bekijk
Lees meer

nacht-van-de-nacht
30 oktober
Nacht van de Nacht
Verschillende locaties in Nederlanddoor NMU

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 17e keer georganiseerd op zaterdag 30 oktober 2021.
Lees meer

nationale-klimaatweek-klimaatburgemeeste-de-ronde-venen
28 oktober - 5 november
Nationale Klimaatweek
Heel Nederlanddoor De Rijksoverheid

Vandaag is Nationale Klimaatweek van start gegaan. Tijdens de Nationale Klimaatweek (28 okt t/m 5 november) laten we zien wat er in Nederland allemaal al gebeurt, maar ook wat er nog nodig is om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Tijdens de week vraagt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op allerlei manieren aandacht voor alles wat er in het land al gebeurt aan klimaatverbeteringen
Lees meer

training-warmtescans-vrijwilligers
14 oktober
Training Warmtescans
19.30 - 22.00 uurMijdrecht, Veenweidebaddoor Energieke Rondeveners

Word ook vrijwillig warmtescanner en doe mee met de cursus. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. Bewoners kunnen vervolgens zelf aan de slag om energie te besparen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer

vrijwilligersmarkt
30 september - 6 oktober
Digitale vrijwilligersmarkt
Digitaaldoor Steunpunt Vrijwilligerswerk

De Energieke Rondeveners zoeken vrijwilligers: warmtescanners en/of energiecoaches, kerngroeplid aandachtsgebied afval, kerngroeplid aandachtsgebied voeding en algemeen bestuurslid. Neem een kijkje in onze stand op de digitale vrijwilligersmarkt en ontmoet onze voorzitter Hans van Kessel in het filmpje.
Lees meer

Logo-Duurzaam-Jong-DRV
22 juni
Tafelgesprek Duurzaamheid
Nader te bepalendoor Duurzaam Jong DRV

Wij zijn Duurzaam Jong DRV, een jongerenorganisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente. Enkelen binnen onze groep houden het energiedebat van de gemeente nauw in de gaten. Wij jongeren maken ons grote zorgen over de prognoses van klimaatverandering, en daarom kan deze energietransitie ons maar niet snel genoeg gaan. Er bestaat echter een hoop ophef in de gemeente over met name de vooruitblik van zonneweides en windturbines. Een petitie, grootschalige poster/spandoekcampagnes en overvolle inspreekavonden maken duidelijk dat er een hoop onzekerheid, ja soms zelfs vijandigheid bestaat tegenover deze mogelijke energieprojecten.
Lees meer

> Meer info
Uitnodiging-Dorpsberaad-Abcoude-over-nieuwe-energie-social
17 mei
Dorpsberaad Abcoude over nieuwe energie: “Wat kan er wél?”
Online via Zoomdoor Energiek Abcoude en Energieke Rondeveners

Bekijk de YouTube opname van het dorpsberaad terug en de resultaten van de dorpsraadpleging.

In Baambrugge deden ze het al eerder: een online dorpsberaad om inwoners samen te brengen die zich op praktische en positieve wijze willen inzetten voor een duurzame gemeente. Op maandag 17 mei van 19.00 tot 21.00 (inclusief een pauze) vindt dit evenement plaats via Zoom. Het is een initiatief van Energiek Abcoude, een werkgroep van het platform Energieke Rondeveners.


Lees meer
30 maart
Training Simpele Energiebesparende Maatregelen
Online via Zoom, 19.30 – 21.00 (digitale inloop vanaf 19.15).door NMU

Energiebesparende maatregelen variëren in vorm en kosten. Er zijn een hoop maatregelen, die makkelijk uitvoerbaar zijn zonder hoge kosten. Deze maatregelen brengen je maandelijkse energierekening omlaag. Tijdens deze training leer je van Hans Snel, van Stichting Energie Zeist, meer over het energieverbruik in een huishouden. Zo krijg je inzicht in het verbruik van verschillende apparaten in huis en hoe dit terugkomt in de energierekening. Vervolgens lopen we langs verschillende simpele maatregelen om het energiegebruik (en dus ook de rekening van bewoners) te verlagen.


Lees meer
> Aanmelden
29 maart
Lezing: Het klimaatakkoord heeft de gemeente De Ronde Venen bereikt!
Zoomdoor Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude

Op maandag 29 maart  geeft Heleen Ekker een lezing voor Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude.

“Ons gemeentebestuur is druk bezig met te bedenken waar en hoe uitvoering kan worden gegeven aan het Klimaatakkoord van Nederland uit 2019. Uiterlijk 1 juli moet de energieregio waar onze gemeente deel van uit maakt z’n energiestrategie (de RES) hebben ingeleverd. Na een korte stand van zaken over de urgentie van het veranderende klimaat – waar het immers allemaal om draait – wil ik graag stil staan bij de uitwerking van de (lokale) klimaatplannen.
Lees meer

landelijke opruimdag
20 maart
Landelijke opschoondag 2021
Verschillende locaties in onze gemeentedoor World Cleanup Day
> Meer info
klimaatalarm
14 maart
Klimaatalarm
Onlinedoor Klimaatalarm coalitie

Het klimaat wacht niet. Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Daarom slaan we op 14 maart door heel Nederland het Klimaatalarm. Jouw geluid is van levensbelang. Sluit je aan bij een corona-veilig Klimaatalarm bij jou in de buurt – of laat van je horen vanuit huis!

> Meer info
logo-energiek-baambrugge-duurzaam-energieneutraal
24 februari
Digitaal Dorpsberaad Baambrugge over zonneweides
Onlinedoor Energiek Baambrugge

Energiek Baambrugge wil zich samen met een aantal dorpsgenoten inzetten voor een alternatief plan voor het opwekken van duurzame energie mét behoud van het Angstellandschap. We willen ons constructief inzetten voor een alternatief plan waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alle belangen. In deze brief lees je hier meer over. Op 24 februari houden we een digitaal Dorpsberaad. Doe je m
Lees meer

klimaatgesprekken De Ronde Venen Abcoude
18 februari
KlimaatGesprekken workshops online
Onlinedoor Platform Energieke Rondeveners

Doe mee met de workshopreeks die klimaatvriendelijke keuzes makkelijker maakt op een leuke ongedwongen manier. Als de groep vol is begint de derde workshopreeks van KlimaatGesprekken in Abcoude, die dit keer online zal plaatsvinden. In zes workshops van twee uur verken je samen wat je kunt doen om je leven klimaatvriendelijker in te richten, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen. De workshops vinden om de week plaats op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur.
Lees meer

> Meer info
16 februari
Training Klimaatpsychologie
Online via Zoom, 19.30 – 21.00 (digitale inloop vanaf 19.15).door NMU

Van weten naar doen: een inkijkje in de klimaatpsychologie
Als energiecoach verwacht je dat bewoners na het ontvangen van hun zelf aangevraagde advies direct aan de slag gaan. Ze gaven immers aan graag aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. Helaas blijkt dat veel bewoners niet direct of soms helemaal niet aan de slag gaan. Ondanks de goede voornemens van de bewoner, de goede informatie en het goede advies komen ze niet in actie.
Lees meer

> Aanmelden
12 januari
Workshop energiecoach ‘digitaal huisbezoek’
Onlinedoor Energieke Rondeveners i.s.m. NMU

Op 12 januari is er een workshop voor energiecoaches om te leren hoe je online een adviesgesprek aan bewoners kunt geven.

Tijdens deze training hoor je alles over hoe je een huisbezoek kan afleggen zonder dat je bij de bewoner in huis komt: via digitale kanalen. Sinds het begin van de Corona-epidemie heeft Energie-U de Digitale EnergieCoach in het leven geroepen. Ad, Hessel, Joep, Caroline en Sander zijn de Digitale EnergieCoaches in Utrecht en ruilen wekelijks van dienst.
Lees meer

groenaandebuurt-abcoude
30 november
Groen aan de Buurt
Zoomdoor Gemeente De Ronde Venen

Loopt u al een tijdje rond met ideeën of wensen voor een groenere wijk? Doe dan mee met de ideeënavond van Groen aan de Buurt – De Ronde Venen! In het project Groen aan de Buurt gaan bewoners zelf aan de slag om hun buurt groener en aantrekkelijker te maken.

Vanuit de werkgroep Abcoude Groen wordt een idee gepresenteerd voor vergroening van het pleintje voor de Plus in Abcoude. In Land van Winkel is er plan om een bloemenweide te maken bij de boerderij aan de dijk.
Lees meer

> Meer info
duurzame-huizen-route
31 oktober
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 31 oktober en 7 november 2020 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen. Bekijk de duurzame huizen in De Ronde Venen.

> Meer info
8 oktober
Webinar Duurzaam Wonen
Onlinedoor Rabobank

Op donderdag 8 oktober organiseert Rabobank het webinar Duurzaam Wonen. Je kunt de livestream hier (terug) bekijken: https://www.livevideostream.nl/#rabobank

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Er zijn meer momenten om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt, maar ook als je je hypotheek aanpast. Als maatschappelijke bank en grootste hypotheekverstrekker van Nederland heeft Rabobank binnen de Metropoolregio Amsterdam als doel gesteld zo veel mogelijk bij te willen dragen aan de verduurzaming van woningen.

 

> Meer info
gratis-warmtescan-maken-huis-cursus
22 september
Training Warmtescans
Mijdrecht, Mondhygienepraktijk De Ronde Venen, Croonstadtlaan 1door Energieke Rondeveners

Doe mee met de warmtescan training op 22 september 2020. In een avond van 19.30 uur tot 22.00 uur leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. De afgelopen twee jaar hebben een groep vrijwilligers ruim 400 warmtescans uitgevoerd. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.

Meld je aan bij Monique via warmtescan.erv@gmail.com.

Wil je je nog meer verdiepen?
Lees meer

landelijke opruimdag
19 september
Landelijke opschoondag bij de zeilschool
Vinkeveense Haven en andere plekken in De Ronde Venendoor Supporter van schoon

Wil jij je dit jaar weer inzetten voor een schonere planeet? Doe dan op zaterdag 19 september weer mee aan World Cleanup Day! Samen met meer dan 180 andere landen slaan we opnieuw de handen ineen om de planeet een grote schoonmaakbeurt te geven. De editie van 2019 was een groot succes. Met meer dan 15.000 deelnemers hebben we samen heel Nederland opgeruimd en met behulp van de Litterati-app het zwerfafval in kaart gebracht.
Lees meer

> Zoek een groep
training-energiecoach-vrijwilligers
2 juli
Cursus Energiecoach
Onlinedoor Energieke Rondeveners

Wil je actief helpen bij de energietransitie in onze gemeente, doe dan mee met de (gratis) cursus Energiecoach. Je leert in 3 avonden hoe je inwoners van onze gemeente kunt helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in hun huis.
Lees meer

gratis-warmtescan-maken-huis-cursus
18 juni
Cursus Energiecoach
Onlinedoor Energieke Rondeveners

Wil je actief helpen bij de energietransitie in onze gemeente, doe dan mee met de cursus Energiecoach. Je leert in 3 avonden hoe je inwoners van onze gemeente kunt helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in hun huis.
Lees meer

28 maart
Landelijke compostdag
Wilnis, Mijdracht en Abcoudedoor Gemeente De Ronde Venen

Inwoners van De Ronde Venen kunnen eenmaal per jaar (in maart of april) gratis twee zakken compost ophalen. De ophaalpunten zijn het Steunpunt in Wilnis aan de Ringdijk 7, de Kringkoop in Mijdrecht aan de Constructieweg 66 en het afvalbrengstation in Abcoude aan de Bovenkamp 15. Per voertuig kunnen maximaal twee zakken compost worden meegenomen. Je wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want op=op.

> Meer info
zero-waste-sticker
28 maart
Zero Waste Fietstour De Ronde Venen
Dorpen en steden van De Ronde Venendoor Zero Waste Nederland, Meryl van Vliet

Minder afval - dat willen we toch allemaal? Deze fietstour komt langs 5 Zero Waste locaties in onze gemeente. Een Zero Waste locatie is in dit geval een winkel of bedrijf wat bijzonder actief maatregelen neemt om minder of geen afval de wereld in te krijgen. Deelname aan de fietstour is gratis, breng wel je eigen fiets mee.
Lees meer

> Meer info
28 maart
Tegel eruit, plant erin
Intratuin, Amsterdamdoor Groei & Bloei

Betegelde tuinen zorgen voor meer wateroverlast. Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei de jaarlijkse inwisselactie ‘Tegel eruit, Plant erin’. Lever een tegel in bij de G&B stand bij Intratuin en ontvang 2 gratis planten.

3 maart
Training energiebesparing met simpele maatregelen
Utrecht, ANNE, Veemarktplein 41door NMU

Tijdens deze training leer je meer over het energieverbruik in een huishouden en hoe dit terugkomt in de energierekening. We gaan het hebben over simpele maatregelen om het energiegebruik te verlagen en gaan ervaringen uitwisselen en ideeën opdoen hoe je hiermee aan de slag kunt gaan met bewoners in je eigen gemeente. De training vindt plaats in ANNE (Veemarktplein 41, Utrecht) van 19.30-21.30 uur
Lees meer

logo-energiek-baambrugge-duurzaam-energieneutraal
3 februari
Hoe verwarmen we straks onze huizen?
Baambrugge, Dorpshuisdoor Energiek Baambrugge

Hoe verwarmen we straks onze huizen? Een groep studenten van de Hogeschool Utrecht heeft onderzocht of een wijk in Baambrugge met zonne-energie en ondergrondse warmte-opslag kan worden verwarmd. Wil je weten hoe? Op 3 februari presenteren zij de resultaten van hun onderzoek in het dorpshuis De Vijf Bogen. Op deze avond zijn ook een adviseur van het Energieloket en deskundigen op het gebied van gevel- en vloerisolatie aanwezig. Want hoe je straks je huis ook verwarmd, goed isoleren is de eerste stap!
Lees meer

abcoude-naar-protestival
14-15 december
Protestival op Schiphol
Schipholdoor Noodlanding voor het Klimaat

We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen. Tijdens het Protestival pakken wij samen het podium om van Schiphol een klimaatplan te eisen. Er is muziek, eten, drinken en je kunt overnachten. Er gaat een groep Energieke Rondeveners samen naar het Protestival op 14 december. Doe mee!
Lees meer

> Naar website event
28 november
Informatieavond isolatieactie – Abcoude
Abcoude, Dorpskerk, Kerkplein 45door Gemeente De Ronde Venen

Wist u dat u met goede woningisolatie honderden euro’s per jaar bespaart? Om u als inwoner te helpen bij het isoleren van uw huis hebben we samen met het Regionaal Energieloket een speciale isolatieactie opgezet. Tijdens deze avond (19.15-22.00 uur) informeren we u graag over wat isoleren voor u betekent.

 

> Meer info
20 november
Informatieavond isolatieactie – Vinkeveen
Vinkeveen, De Boei, Kerklaan 32door Gemeente De Ronde Venen

Wist u dat u met goede woningisolatie honderden euro’s per jaar bespaart? Om u als inwoner te helpen bij het isoleren van uw huis hebben we samen met het Regionaal Energieloket een speciale isolatieactie opgezet. Tijdens deze avond (19.15-22.00 uur) informeren we u graag over wat isoleren voor u betekent.

> Meer info
7 november
Informatieavond isolatieactie – Mijdrecht
Mijdrecht, Gemeentehuis De Ronde Venen, Croonstadtlaan 111door Gemeente De Ronde Venen

Wist u dat u met goede woningisolatie honderden euro’s per jaar bespaart? Om u als inwoner te helpen bij het isoleren van uw huis hebben we samen met het Regionaal Energieloket een speciale isolatieactie opgezet. Tijdens deze avond informeren we u graag over wat isoleren voor u betekent.

> Meer info
duurzame-huizen-route
2 november
Duurzame Huizen Route
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op zaterdag 2 en 9 november 2019 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen. Bekijk de duurzame huizen in De Ronde Venen.
Lees meer

> Meer info
duurzaam-ondernemen-is-leuk
17 oktober
Duurzaam ondernemen, dat is leuk!
Abcoude, Café de Eendracht, Onder de hanebalkendoor Gemeente DRV

Wij zetten als gemeente volop in op duurzaamheid. In 2040 willen wij energieneutraal zijn. Dit kunnen wij niet alleen: daarvoor is uw hulp heel hard nodig! Maar hoe kunt u uw bedrijf (verder) verduurzamen? Wat zijn de trends? Wat zijn de quick wins (hoe kunt u snel en eenvoudig duurzaam aan de slag)? Dit willen wij met u bespreken tijdens de bijeenkomst “Duurzaam ondernemen, dan is leuk!”. Hierbij nodigen de Duurzaamheidspartners van De Ronde Venen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn op 17 oktober van 16.00-19.00 uur.

> aanmelden
gratis-warmtescan-maken-huis-cursus
2 oktober
Cursus warmtescans maken
Mijdrechtdoor Platform Energieke Rondeveners

Ongeveer 170 inwoners in de gemeente hebben zich in 2018 opgegeven voor een gratis warmtescan van hun huis. De infrarood foto’s geven aan waar er warmte weg lekt. Ook in de winter van 2019 zal een groep vrijwilligers warmtescans maken. Wil jij helpen met het maken van warmtescans maar weet je nog niet hoe dit werkt? Meld je dan aan voor de gratis cursus op 3 oktober in Mijdrecht. Er is plek voor 20 deelnemers.
Lees meer

klimaatstaking
27 september
Abcoude naar de klimaatstaking
Den Haagdoor Klimaatstaking partners

Op 27 september zullen wereldwijd miljoenen mensen staken om een einde te eisen aan het tijdperk van vervuiling. Ons gezamenlijke huis staat in brand en wereldwijd worden mensen nu al geraakt door de klimaatcrisis. Het is de hoogste tijd dat we hier samen iets aan doen. Kom naar Den Haag op 27 september en staak met ons mee voor een rechtvaardige en leefbare planeet, nu en in de toekomst.

> Naar Facebook event
Grootouders-klimaatactie
22 september
De achterkant van het gelijk: hoe ver wil/mag je gaan voor het klimaat?
Het Spoorhuis, Vinkeveendoor Het Spoorhuis

Dat er iets aan de hand is met het klimaat voelen en weten we nu (bijna) allemaal. Over hoe we dat gaan oplossen is nog veel discussie. Voor deze strijdbare middag nodigen wij een aantal partijen uit die hier vanuit een net verschillende invalshoek naar kijken, waaronder Greenpeace, de Partij voor de Dieren, XR (Extinction Rebellion) en anderen.
Lees meer

> Meer info
Greenpeace-Noodlanding-Klimaat-credit-Chantal-Bekker
15 juli
Brainstorm campagne tegen Schiphol Group
Abcoudedoor Platform Energieke Rondeveners

Schiphol is een vrijhaven voor vervuiling. Dankzij zijn uitzonderingspositie kan het ongehinderd groeien – ten koste van Nederland en ons klimaat. Zulk grenzeloos gedrag vraagt om een radicaal andere aanpak: jij krijgt nu de regie. Laat je horen op de brainstorm. Ben jij een positieve meedenker of heb je een goed plan op de plank? Kom langs en bepaal hoe de meest baanbrekende actie eruit gaat zien. Maandagavond 15 juli van 19.45-21.30 uur houden we een brainstorm in Abcoude.
Lees meer

plastic-zee
2 juli
Lezing: Het plastic-probleem
Vinkeveendoor Vinkeveen Haven

De plastic soep – we kunnen er niet meer om heen. Het lijkt een probleem dat ver van ons af staat, maar ook in de Noordzee en zelfs in de Vinkeveense Plassen, zit er plastic in de magen van vissen en vogels. En die plastic verpakkingen in de plastic soep ver weg op de oceaan, die komt ook uit Nederland. Wil je daar meer over weten en ben je geïnteresseerd in mogelijke oplossingen die door iedereen toe te passen zijn?
Lees meer

> Meer info
20 juni
Collectieve aankoopactie zonnepanelen in Abcoude
Dorpskerk, Kerkplein 45, Abcoudedoor Gemeente De Ronde Venen

Tijdens deze avond ontvangt u informatie over het collectief inkopen van zonnepanelen. Deze avond organiseren wij samen met het Regionaal Energieloket.

> Meer info
Duurzame-week-utrecht
15-22 juni
Duurzame Week – Green up your life!
Neude, Utrechtdoor Duurzame Week

De vierde editie van Duurzame Week, van 15 t/m 22 juni 2019, staat wederom in het teken van duurzaamheid. Een week lang kun je op verschillende locaties rondom de Neude in Utrecht je laten onderdompelen in alles wat met duurzaamheid en een duurzame toekomst te maken heeft.
Lees meer

> Naar de website
12 juni
Collectieve aankoopactie zonnepanelen in Vinkeveen
De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveendoor Gemeente De Ronde Venen

Tijdens deze avond ontvangt u informatie over het collectief inkopen van zonnepanelen. Deze avond organiseren wij samen met het Regionaal Energieloket.

> Meer info
woudreus bijendag wilnis
22 mei
Het zoemt bij De Woudreus tijdens de World Bee Day
De Woudreus, Wilnisdoor De Woudreus

Tijdens de Bijendag zetten we met name de solitaire bijen die Nederland rijk is extra in het zonnetje. Kom op 22 mei van 14.00-16.00 uur van alles te weten over de lapse behanger die zijn nest met bladstukjes behangt en de zandbij, die zijn nest graaft in de bodem. Ga op stap met de imker, maak een Bijen B&B, help mee bijen tellen en maak een honing gezichtsmasker. Je kunt ook verschillende soorten honing proeven.
Lees meer

> Naar de website
21 mei
Collectieve aankoopactie zonnepanelen in Mijdrecht
Mijdrecht, Gemeentehuisdoor Gemeente De Ronde Venen

Tijdens deze avond (start om 19.15 uur) ontvangt u informatie over het collectief inkopen van zonnepanelen. Deze avond organiseren wij samen met het Regionaal Energieloket. Verdere informatie volgt in april.

> Meer info
11 april
Informatiebijeenkomst Klimaatneutraal
Mijdrecht, gemeentehuisdoor Gemeente De Ronde Venen

De Ronde Venen klimaatneutraal in 2040. Bent u nieuwsgierig naar wat dit betekent? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 11 april om 19.30 uur.

> Meer info
23 maart
Plant erin, tegel eruit
Alle vestigingen van Intratuin in Nederlanddoor Groei & Bloei

Betegelde tuinen zorgen voor meer wateroverlast. Immers het regenwater kan niet wegzakken in de bodem en zal veelal via het riool afgevoerd moeten worden. Bij flinke regenbuien zal het riool de afvoer van al het water niet kunnen verwerken met alle overlast van dien. Wil je perse bestrating, kies dan voor waterdoorlaatbare bestrating. Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei de inwisselactie ‘Tegel eruit, Plant erin’. Lever op 23 maart 2019 een tegel in bij de G&B stand bij Intratuin en ontvang 2 gratis planten!

> naar website
23 maart
Opruimdagen en Trash Running
De Ronde Venendoor Supporter van Schoon

Doe mee met de jaarlijkse opschoondag op 23 maart. Er zijn verschillende groepen actief in De Ronde Venen. Ook bestaan er wekelijkse Trash Running activiteiten. Als Supporter van Schoon zet je je in voor een schone omgeving. Dat kan op veel verschillende manieren. Je kunt één ding doen of veel verschillende dingen. Soms of regelmatig. In je eentje of met een hele groep. Vind hier een groep en sluit je aan.

> Meer info
Klimaatmars Abcoude
10 maart
Rondeveners lopen mee met Klimaatmars
Amsterdam, Damdoor Coalitiepartners

Op 10 maart gaan we massaal de straat op voor het klimaat. We willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. We zijn van plan om als groep Energieke Rondeveners samen te lopen. Wil je meelopen? Meld je dan aan via deze website. We vertrekken met de trein van 12:19 vanaf station Abcoude.
Lees meer

logo-duurzaamheidspartners
7 maart
Duurzame bedrijven ondertekenen manifest
Mijdrecht - Walraven, Industrieweg 5door Duurzaamheidpartners De Ronde Venen

Op donderdag 7 maart ondertekenen bedrijven het manifest duurzaamheidpartners. Doel ervan is dat ze elkaar ondersteunen in duurzame bedrijfsvoering. Bedrijven hebben vorig jaar een kerngroep duurzaamheidpartners gevormd. De drie doelen van het manifest: bevorderen van circulaire economie, van een duurzame bedrijfsvoering en bewustwording. Bedoeling is dat dit jaar vijftig bedrijven zich aansluiten
Lees meer

> Aanmelden
14 februari
Informatieavond Zon & Wind
Mijdrecht - gemeentehuisdoor Gemeente De Ronde Venen

De gemeente heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat we net zoveel energie opwekken als we gebruiken. Deze ambitie willen met u vormgeven, over verschillende sporen. Kom naar een van de drie publieksbijeenkomsten. Daar gaat het onder meer over de ambitie, de voor- en nadelen van zonnevelden en windmolens, de rol van de gemeente en de inwoners en hoe we om moeten gaan met de opbrengsten uit energie. U bent van harte welkom op dinsdag 5 februari 2019, 19.30 uur, Onder de Hanebalken, café De Eendracht, Abcoude. Contact

13 februari
Informatieavond Schiphol
Gemeentehuis Mijdrechtdoor Gemeente De Ronde Venen

Gemeenten rond Schiphol zijn eensgezind. Ook De Ronde Venen zegt: Eerst zien, dan geloven

Het college gaat 13 februari vanaf 19.00 uur in het gemeentehuis tijdens een informatieronde in gesprek met de gemeenteraad over de ontwikkelingen rond Schiphol. Inwoners zijn van harte welkom.

Op 30 januari heeft de Omgevingsraad Schiphol voor het laatst vergaderd over de adviesaanvraag van minister Van Nieuwenhuizen over de toekomst van de luchtvaart op Schiphol.
Lees meer

5 februari
Informatieavond Zon & Wind
Abcoude - café De Eendracht, Onder de Hanebalkendoor Gemeente De Ronde Venen

De gemeente heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat we net zoveel energie opwekken als we gebruiken. Deze ambitie willen met u vormgeven, over verschillende sporen. Kom naar een van de drie publieksbijeenkomsten. Daar gaat het onder meer over de ambitie, de voor- en nadelen van zonnevelden en windmolens, de rol van de gemeente en de inwoners en hoe we om moeten gaan met de opbrengsten uit energie. U bent van harte welkom op dinsdag 5 februari 2019, 19.30 uur, Onder de Hanebalken, café De Eendracht, Abcoude. Contact

29 januari
Informatieavond Zon & Wind
Vinkeveen - De Boei, Kerklaan 32door Gemeente De Ronde Venen

De gemeente heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat we net zoveel energie opwekken als we gebruiken. Deze ambitie willen met u vormgeven, over verschillende sporen. Kom naar een van de drie publieksbijeenkomsten. Daar gaat het onder meer over de ambitie, de voor- en nadelen van zonnevelden en windmolens, de rol van de gemeente en de inwoners en hoe we om moeten gaan met de opbrengsten uit energie. U bent van harte welkom op dinsdag 29 januari 2019, 19.30 uur, De Boei, Vinkeveen.

 

duurzame-huizen-route
10 november
Duurzame Huizenroute
Gemeente De Ronde Venendoor Duurzame Huizenroute & Platform Energieke Rondeveners

Op zaterdag 10 november vind de Nationale Duurzame Huizen route plaats. Ook in gemeente De Ronde Venen. Er zijn duurzame huizen te bezoeken in Abcoude, Baambrugge en De Hoef. Bezoekers kunnen van mede-inwoners uit eerste hand de ervaringen horen van het verduurzamen van je huis.

31 oktober
Actie woningisolatie
Abcoudedoor Gemeente De Ronde Venen

De gemeente geeft voorlichtingsavonden over woningisolatie op 31 oktober in Vinkeveen (de Boei), op 15 november in Abcoude (dorpskerk) en op 27 november in Mijdrecht (Gemeentehuis). Inwoners kunnen zich tot 1 januari 2019 inschrijven voor het gemeenschappelijk aankopen van woningisolatie.

> Meer informatie
Back to top