Warmtescan-maken-advies-energie-besparen

Warmtescan en advies

Onze warmtescanners maken in de winter foto’s met een infraroodcamera en kunnen laten zien waar warmte weglekt uit je (huur)huis. Hierdoor kun je zelf maatregelen nemen om energie en geld te besparen. Veel van onze warmtescanners werken ook als energiecoach en kunnen uitgebreider advies geven over verdere verduurzaming van je huis en energiebesparing.

Verduurzaam je huis

Wil je weten waar de warmte uit je (huur)huis stroomt en hoe je energie kunt besparen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze warmtescanners en energiecoaches helpen je graag op weg. Alle inwoners van De Ronde Venen kunnen zich aanmelden voor een warmtescan en/of adviesgesprek.

Warmtescan

Tijdens de warmtescan maakt de warmtescanner infraroodfoto’s van je woning en wordt zichtbaar waar het huis beter geïsoleerd kan worden. De gemaakte infraroodfoto’s krijg je na afloop direct op je eigen computer. De conclusies worden mondeling met je gedeeld. Je kunt dan zelf aan de slag met de bevindingen. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor de isolatie-actie van de gemeente. Het doel van betere isolatie is; een beter wooncomfort, lagere energiekosten en wellicht een eerste stap op weg naar een energieneutrale toekomstbestendige woning.

Warmtescan-maken-advies-energie-besparen-isoleren

Adviesgesprek

Tijdens het gesprek gebruikt de energiecoach een poster met allemaal simpele energiebespaartips. De energiecoach bekijkt welke tips het beste passen bij jou en jouw huis. Ook kun je al je vragen stellen die je hebt over isoleren en het verduurzamen van je huis. Het is handig om van te voren uit te zoeken hoeveel gas en elektriciteit je jaarlijks verbruikt. Dan kun je samen met de energiecoach een besparingsdoel bepalen.

Ram uit Abcoude deelt zijn positieve ervaring: “Het is ideaal dat je de meeste tips direct uit kunt voeren, omdat ze vrij simpel zijn. Je begint ook meteen met energie besparen. Ik heb de bank voor de verwarming weggeschoven, waardoor het direct warmer in mijn huis werd; een praktische tip waar ik zelf nog niet aan gedacht had."

Leuk gesprek

Een warmtescan of adviesgesprek met een van onze vrijwilligers klinkt misschien technisch. Maar uiteindelijk is het gewoon een gezellig gesprek om te kijken welke tips het beste bij jou, je huis en levensstijl passen. Je bepaalt zelf welke tips je toe wilt passen, er is geen controle. Uiteindelijk blijkt ook altijd dat comfortabel wonen en energie besparen heel goed samen gaan.

Ram: “Juist het persoonlijke contact maakt het leuk en effectief. Je wordt echt enthousiast van de energiecoach en gaat meteen aan de slag. Soms weet je zelf wel welke kleine aanpassingen je kunt maken, maar blijf je ze uitstellen. Zo heb je een stok achter de deur. Ik vertel het ook aan anderen. Als zij nog een beetje sceptisch zijn, dan leg ik uit dat je er naast energie ook geld mee kan besparen; met de huidige gasprijzen is dat een sterk argument.”

Wanneer

In de koude maanden november-maart kunnen onze energiecoaches bij je langs komen voor een warmtescan, een adviesgesprek zonder warmtescan kan het hele jaar door plaatsvinden.

Aanmelden

Meld je aan voor een warmtescan en/of adviesgesprek via het aanmeldformulier. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel vragen we een vrijwillige bijdrage voor het scholen van vrijwilligers en de kosten voor de warmtebeeldcamera en andere materialen. Een richtbedrag is € 15 per huisbezoek.

Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging per e-mail en kom je op de lijst om een warmtescan in te plannen. We gaan van start met de warmtescans als de buitentemperatuur laag genoeg is.

NB. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. De warmtescans worden pas in de winter van 2024/2025 uitgevoerd. Een adviesgesprek is wel het hele jaar door mogelijk.

Ruim 700 warmtescans gemaakt

Sinds 2018 zijn er door onze vrijwilligers al 733 warmtescans uitgevoerd. Dat is niet onopgemerkt gebleven: ons warmtescan project is in 2020 in de Duurzame 100 van Trouw opgenomen op plek 79. In 2022 hebben wij de prijs voor beste energie-initiatief van Utrecht gewonnen. Meer info vind je in ons jaarverslag van 2023.

Bekijk hieronder een filmpje van RTV Utrecht waarin je ziet hoe vrijwilliger Harry een warmtescan uitvoert.

Zelf aan de slag

Wil je alvast zelf aan de slag? Lees hoe je energie kunt besparen met simpele maatregelen en bekijk onze 24 tips op de poster (klik voor vergroting).

Back to top