FILTER OP THEMA

FILTER OP THEMA

  • energie
  • bewustwording
  • mobiliteit
  • leefbaarheid
  • voedsel
  • afval
  • water
  • sociaal
  • Alle thema's

gratis-energiecoach-advies-gesprek-energie-besparen
Warmtescan en adviesgesprek

Ontvang een warmtescan en/of adviesgesprek van een energiecoach. Onze energiecoaches laten met een warmtescan zien waar warmte weglekt uit je huis en wat je er tegen kunt doen. Je kunt direct energie en geld besparen met onze bespaartips. Ook kun je je vragen stellen over isolatie, beglazing, ventilatie en zonnepanelen en ontdekken wat de beste volgende stap is voor het verduurzamen van je huis.
Lees meer

klimaatgesprekken-credit-chantal-bekker
Workshop Klimaatgesprekken

Doe mee met de workshopreeks en leer hoe je je CO2-voetafdruk kunt halveren. In zes avonden ontdek je samen wat je kunt doen om je leven klimaatvriendelijker in te richten, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen. Ook oefen je elke workshop hoe je een goed gesprek kunt hebben met je omgeving over klimaatonderwerpen.
Lees meer

energieloket-bibliotheek-energiecoach
Energieloket bibliotheek

Wil jij geld besparen met energiebesparende maatregelen? Wil je een volgende stap zetten in het verduurzamen van je huis? Onze energiecoaches helpen je graag op weg. Kom langs in de bibliotheek in Abcoude en Mijdrecht en stel je vragen aan een energiecoach.
Lees meer

Fiets-je-voedsel-lokaal-eten
Fiets jouw voedsel bij elkaar

We wonen in de Ronde Venen in een prachtig fietsgebied, waar veel boeren en tuinders hun eigen producten aanbieden. Al fietsend kun je een groot deel van jouw voedsel vergaren, soms zelfs biologisch maar altijd direct ‘van het land’. We hebben 13 landwinkels geselecteerd en een fietskaart samengesteld. Veel fietsplezier!
Lees meer

training-energiecoach-vrijwilligers
Training Energiecoach

Wil je actief helpen bij de energietransitie in onze gemeente, doe dan mee met de gratis cursus Energiecoach. Je leert in 3 avonden hoe je inwoners van onze gemeente kunt helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in hun huis. Iedereen mag meedoen.
Lees meer

training-warmtescans-vrijwilligers
Training Warmtescans

Doe mee met de warmtescan training. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer

energiek-abcoude-logo
Energiek Abcoude

Wij zijn Energiek Abcoude, een onderdeel van het platform Energieke Rondeveners. Wij zijn bewoners van Abcoude en de omliggende gebieden en zetten ons in om elkaar te inspireren en te helpen met verduurzaming in de breedste zin van het woord. Er zijn vier werkgroepen actief: Zonnevelden, Duurzaam huis, Zon op dak en Alternatieven.
Lees meer

Werkgroep-Abcoude-over-nieuwe-energie
Energiek Abcoude – werkgroep Zonnevelden

Deze werkgroep van Energiek Abcoude wordt geleid door Victor Meijer en richtte zich in eerste instantie op het onderzoeken van mogelijke inpassing van zonnevelden en windturbines in de zoekgebieden rond Abcoude, maar is inmiddels enkel bezig met zonnevelden nadat de gemeenteraad windturbines heeft uitgesloten.
Lees meer

logo-energiek-baambrugge-duurzaam-energieneutraal
Energiek Baambrugge

Als inwoners van Baambrugge willen we graag onze buren en ondernemers uit het dorp inspireren en helpen bij het maken van duurzame keuzes. Maar we zijn ook benieuwd naar wat er al gebeurt. Wil jij je ervaringen delen met andere dorpsgenoten, laat dat dan ook weten.
Lees meer

logo-energieke-rondeveners
Energieke Rondeveners

Wij zijn inwoners van De Ronde Venen die allemaal graag ons steentje willen bijdragen aan een duurzame gemeente. Met onze acties willen we andere buurtgenoten in alle acht kernen van onze gemeente inspireren om mee te doen. Op deze website laten we zien wat er in de buurt gebeurt en delen we onze ervaringen voor een klimaatpositief leven. 
Lees meer

img-jouw-huis-slimmer-energieloket-de-ronde-venen
Jouw huis slimmer

Wil jij ook een energiezuiniger huis? Onze gemeente helpt je met Jouw Huis Slimmer op weg. Met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in jouw buurt. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen graag makkelijk voor je. Jouw Huis Slimmer is een initiatief van 15 gemeenten in de regio Utrecht.
Lees meer

Logo-Duurzaam-Jong-DRV_1
Duurzaam Jong DRV

Duurzaam Jong DRV is een groep bestaande uit bezorgde jongeren (< 26 jaar) die zich willen inzetten voor de verduurzaming van de gemeente. De groep is opgezet op initiatief van Natuur en Milieufederatie Utrecht in december 2020. Aan de hand van activiteiten, publiek en op social media, hopen wij bewustzijn te creëren over duurzaamheid-gerelateerde kwesties.
Lees meer

Duurzaamheidscafé

Begin 2022 zullen wij starten met een duurzaamheidscafé in Abcoude. Laat je inspireren door korte presentaties van de duurzame clubs uit de regio. Omdat het aantal plaatsen i.v.m. corona beperkt is, wordt deze avond in eerste instantie georganiseerd voor de leden en vrijwilligers van Veenwind, Zon op de Ronde Venen en Energieke Rondeveners.
Lees meer

Veenwind duurzame energie cooperatie de ronde venen
Veenwind

Net als elders in Nederland worden er in De Ronde Venen duurzame energieprojecten voorbereid. De gemeente wijst gebieden aan en stelt spelregels op voor projectontwikkelaars en grondeigenaren die windmolens en/of zonnevelden willen realiseren. Als lokale energiecoöperatie, ondersteunt Veenwind deze ontwikkeling en zet zich actief in om er voor te zorgen dat bewoners worden betrokken, financieel kunnen participeren en delen in de opbrengsten. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een sterke positie nodig en daar werken we hard aan. Doe mee en word lid van Veenwind.

> Naar de website
logo-zon-op-de-ronde-venen
Zon op De Ronde Venen

Zelf schone energie opwekken is mogelijk voor alle inwoners en bedrijven in De Ronde Venen. Als je zelf schone energie wilt opwekken maar geen zonnepanelen op je eigen dak kan/wil plaatsen en je woont in de gemeente De Ronde Venen, dan kan je lid worden van de coöperatie ‘Zon op De Ronde Venen’. Ook voor bedrijven is dit mogelijk. Word lid en koop een paneel.

> Naar de website
Klimaatneutrale gemeente

De gemeente wil in 2040 klimaatneutrale zijn. Allerlei acties en plannen worden ontwikkeld en zijn in gang gezet om te doen wat er nodig is om dit doel te bereiken. De gemeente kan dat niet zonder de inwoners mee te nemen in dit proces. Doe mee met een collectieve inkoopactie van zonnepanelen en isoleermaatregelen. De gemeente houdt de inwoners op de hoogte via duurzaamderondevenen.nl.

> Naar de website
Verzet tegen groei Schiphol

De gemeente is tegen toename van de geluidsoverlast van Schiphol en verzet zich tegen de uitbreiding van 500.000 naar 540.000 vluchten per jaar. Deze extra vluchten zullen met name over onze gemeente vliegen waardoor het nooit meer stil is en er komen meer nachtvluchten. Kom in actie: dien een klacht in bij Bezoek Bas, meet het lawaai via de ExPane app of sluit je aan bij de lokale actiegroep.
Lees meer

Logo-Samen-Sneller-Duurzaam-DRV
Samen Sneller Duurzaam DRV

Samen Sneller Duurzaam DRV is een samenwerkingsverband van vier organisatie's die zich bezighouden met de energietransitie en duurzaamheid. Reden van oprichting is de grote urgentie om snel in actie te komen om onze lokale CO2-uitstoot terug te brengen. Wij verschaffen informatie, staan voor de belangen van inwoners en helpen u als inwoner bij de lokale energietransitie en verduurzaming.
Lees meer

duurzame-huizen-route
Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 31 oktober en 7 november 2020 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen. Bekijk de duurzame huizen in De Ronde Venen.
Lees meer

img-global-goals-gemeente-de-ronde-venen
Global Goals (Fairtrade) gemeente

Gemeente De Ronde Venen is sinds 2013 Fairtrade gemeente. Er is een stuurgroep actief is om fairtrade producten onder de aandacht van inwoners te brengen. Alle winkels, restaurants en kerken die meedoen staan vermeld op een routekaart. Sinds kort is de stuurgroep omgedoopt in stuurgroep Global Goals.
Lees meer

> Naar de Facebook pagina
buurtinitiatief-ontmoetingstuin
Groene buurtinitiatieven

In onze gemeente hebben verschillende inwoners een openbaar stuk groen in beheer. Mooi voorbeelden hiervan is ontmoetingstuin Bijleveld in Vinkeveen, een inheemse bloemweide in Vinkeveen van Cor, een bloemenwei voor de bij in Wilnis van Kelly en een bloemenweide in Land van Winkel in Abcoude. In Abcoude is stichting Abcoude Groen actief en onderhoudt het Hugo De Vriespark, een dorpspark met eeuwenoude bomen en een vijverpartij. Voor meer info mail Wim.

logo-regionaal-energieloket
Regionaal energieloket

Het Regionaal Energieloket helpt woningeigenaren van A tot Z met energie besparen en duurzaam wonen. Van oriëntatie tot advies en uitvoering van de klus. Onze gemeente is niet meer aangesloten en zit nu bij Jouw Huis Slimmer, maar desondanks is er veel informatie te vinden op hun website.
Lees meer

gemeenste-subsidie-sedumdak-groen-dak
Sedumdaken

Een groen dak is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Groen is natuurlijk ook gezond, doordat er meer koolstofdioxide in de lucht zit die wij inademen. Water word opgenomen door de planten en die voeren het op een natuurlijke manier weer af om zo onder andere lekkage te voorkomen.
Lees meer

> Vraag subsidie aan
Repaircafe Timpaan de Baat
Repair café

Veel spullen worden weggegooid omdat ze kapot zijn, maar vaak zijn ze nog prima te herstellen. Dit kan bij het Repair Café, waar vrijwilligers zich inzetten om kapotte apparaten te repareren. Er is een Repair Café in Mijdrecht, Baambrugge, Vinkeveen en Abcoude. Reparatiemateriaal is aanwezig maar onderdelen die eventueel vervangen te moeten worden, dienen zelf te worden aangeschaft. Het is een open inloop en de koffie of thee staan klaar. Bekijk hier een filmpje over een Repair Café.

> Naar de website
Gezonde lucht

Gezonde lucht is een mensenrecht. Toch is er te veel luchtvervuiling in De Ronde Venen door het verkeer. Als we meer kiezen voor de (elektrische) fiets, openbaar vervoer, elektrische auto’s, deelauto’s en thuiswerken, krijgen we vanzelf meer gezonde lucht. En het is beter voor het klimaat. De gemeente overschrijdt de WHO-advieswaarde voor het fijne fijnstof (PM2,5) het 24-uursgemiddelde voor fijnstof (PM10), zie het onderzoek uit 2019. Als gevolg van langdurige blootstelling aan fijner fijnstof leeft men in De Ronde Venen gemiddeld negen maanden korter.
Lees meer

img-groenwest-zonnepanelen-duurzaam-initiatief
GroenWest

Woningcoöperatie GroenWest heeft ongeveer 12.000 woningen in vier gemeenten. Ze verduurzamen per jaar ongeveer 450 woningen. Per huis wordt bekeken wat er gedaan kan worden aan energiebesparing. Huizen gaan minimaal naar C-label, vaak naar B of A en soms naar A+. Bij groot onderhoud worden ook zonnepanelen op het dak geplaatst. Je kunt zelf aangeven bij GroenWest dat je graag zonnepanelen wilt.
Lees meer

> Naar de website
abcoude-bruist-groene-initiatieven
Abcoude Bruist

Abcoude bruist, dat is onmiskenbaar. Eenmaal per jaar worden dorpsgenoten die actief zijn met groene en duurzame initiatieven uitgenodigd voor een diner met groenten uit de moestuin van Hans. Ook is er ruimte voor een korte pitch per organisatie. Dit zorgt voor een goede kruisbestuiving van ideeën en acties.

IVN Natuureducatie

IVN wil de natuur dichterbij mensen brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. IVN-afdelingen bestaan inmiddels overal in het land. Zo ook in De Ronde Venen. IVN organiseert tal van excursies, wandelingen en lezingen. Ga op ontdekking en bekijk het aanbod van IVN.

> Naar de website
Duurzaamheidspartners De Ronde Venen

De duurzaamheidpartners vormen een netwerk van bedrijven en organisaties die duurzaamheid omarmen in hun visie en kernactiviteiten. Vanuit hun kernactiviteit en hun binding met de gemeente willen zij een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig De Ronde Venen. In maart 2019 is het manifest ondertekend door ruim 50 bedrijven.

> Naar de website
Hartstocht zelfpluktuin

De Tuinen van Hartstocht is zelfoogsttuin volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je lid kunt worden van deze tuin. Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag waarvoor je dan elke week verse groente kunt komen oogsten. Je deelt mee als er overvloed is, maar je deelt ook in de risico’s. Heeft het bijvoorbeeld eens flink gehageld of zijn de slakken massaal toegestroomd, dan kan het zijn dat er even geen sla is… Met je bijdrage kan plantgoed, zaden en materialen gekocht worden en worden mensen betaald voor het onderhouden van de tuin.

> naar website
Back to top