FILTER OP THEMA

FILTER OP THEMA

  • energie
  • bewustwording
  • mobiliteit
  • leefbaarheid
  • voedsel
  • afval
  • water
  • sociaal
  • Alle thema's

Werkgroep-Abcoude-over-nieuwe-energie
Werkgroep Abcoude over nieuwe energie

Het is je vast niet ontgaan dat er al enige tijd een levendige discussie is over de mogelijke plaatsing van zonnevelden en windmolens in de gebieden rond Abcoude. Daarom is er een digitaal dorpsberaad gehouden om te onderzoeken wat wél kan. We zijn op dit moment een werkgroep aan het vormen. Doe mee en denk mee.
Lees meer

energiecoach-advies-energie-besparen
Ontvang een warmtescan en/of adviesgesprek door een energiecoach

Wil je weten waar de warmte uit je woning stroomt en hoe je energie kunt besparen? Geef je dan op voor een warmtescan en/of adviesgesprek, uitgevoerd door een energiecoach. In de koude maanden oktober-maart kunnen onze energiecoaches bij je langs komen voor een warmtescan, een adviesgesprek zonder warmtescan kan wel in de warmere maanden plaatsvinden.
Lees meer

klimaatgesprekken De Ronde Venen Abcoude
Workshopreeks Klimaatgesprekken

Doe mee met de workshopreeks die klimaatvriendelijke keuzes makkelijker maakt op een leuke ongedwongen manier. In zes workshops van twee uur verken je samen wat je kunt doen om je leven klimaatvriendelijker in te richten, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen.
Lees meer

training-energiecoach-vrijwilligers
Training Energiecoach

Wil je actief helpen bij de energietransitie in onze gemeente, doe dan mee met de gratis cursus Energiecoach. Je leert in 3 avonden hoe je inwoners van onze gemeente kunt helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in hun huis. Iedereen mag meedoen.
Lees meer

training-warmtescans-vrijwilligers
Training Warmtescans

Doe mee met de warmtescan training. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer

energieke-rondeveners-duurzaam-platform
Platform Energieke Rondeveners

Ons platform wil een gezonde en duurzame gemeente die bruist van schone energie. Doe mee als vrijwilliger: we zoeken o.a. schrijvers, warmtescanners, energiecoaches, klimaatcoaches, kerngroepleden en eigenaren van duurzame woningen, maar alle inbreng is welkom. Stuur ons een bericht en we nemen contact met je op. Heb je geen tijd maar wil je wel op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

energiek-abcoude-logo
Energiek Abcoude

Wij zijn Energiek Abcoude, een onderdeel van het platform Energieke Rondeveners. Wij zijn bewoners van Abcoude en de omliggende gebieden en zetten ons in om elkaar te inspireren en te helpen met verduurzaming in de breedste zin van het woord. Zo dragen wij reeds bij aan lokale initiatieven om de energieproductie en -consumptie in en rond het huis te verduurzamen.
Lees meer

logo-energiek-baambrugge-duurzaam-energieneutraal
Energiek Baambrugge

Als inwoners van Baambrugge willen we graag onze buren en ondernemers uit het dorp inspireren en helpen bij het maken van duurzame keuzes. Maar we zijn ook benieuwd naar wat er al gebeurt. Wil jij je ervaringen delen met andere dorpsgenoten, laat dat dan ook weten.
Lees meer

Logo-Duurzaam-Jong-DRV
Duurzaam Jong DRV

Tafelgesprek Duurzaamheid
Wij zijn Duurzaam Jong DRV, een jongerenorganisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente. Enkelen binnen onze groep houden het energiedebat van de gemeente nauw in de gaten. Wij jongeren maken ons grote zorgen over de prognoses van klimaatverandering, en daarom kan deze energietransitie ons maar niet snel genoeg gaan.

De discussie rondom de energietransitie speelt op dit moment een grote rol in onze gemeente en wij hebben de laatste tijd veel verschillende feitenclaims, die vaak tegenstrijdig zijn, in o.a.
Lees meer

Duurzaamheidscafé

In 2021 zullen wij starten met een duurzaamheidscafé in Abcoude. Laat je inspireren door korte presentaties van de duurzame clubs uit de regio. Omdat het aantal plaatsen i.v.m. Corona beperkt is, wordt deze avond in eerste instantie georganiseerd voor de leden van Veenwind, Zon op de Ronde Venen en Energieke Rondeveners (warmtescanners). Meld je aan voor onze nieuwsbrief en dan laten we je weten wanneer het eerste duurzaamheidscafé zal plaatsvinden.

Veenwind duurzame energie cooperatie de ronde venen
Veenwind

Net als elders in Nederland worden er in De Ronde Venen duurzame energieprojecten voorbereid. De gemeente wijst gebieden aan en stelt spelregels op voor projectontwikkelaars en grondeigenaren die windmolens en/of zonnevelden willen realiseren. Als lokale energiecoöperatie, ondersteunt Veenwind deze ontwikkeling en zet zich actief in om er voor te zorgen dat bewoners worden betrokken, financieel kunnen participeren en delen in de opbrengsten. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een sterke positie nodig en daar werken we hard aan. Doe mee en word lid van Veenwind.

> Naar de website
logo-zon-op-de-ronde-venen
Zon op De Ronde Venen

Zelf schone energie opwekken is mogelijk voor alle inwoners en bedrijven in De Ronde Venen. Als je zelf schone energie wilt opwekken maar geen zonnepanelen op je eigen dak kan/wil plaatsen en je woont in de gemeente De Ronde Venen, dan kan je lid worden van de coöperatie ‘Zon op De Ronde Venen’. Ook voor bedrijven is dit mogelijk. Word lid en koop een paneel.

> Naar de website
Klimaatneutrale gemeente

De gemeente wil in 2040 klimaatneutrale zijn. Allerlei acties en plannen worden ontwikkeld en zijn in gang gezet om te doen wat er nodig is om dit doel te bereiken. De gemeente kan dat niet zonder de inwoners mee te nemen in dit proces. Doe mee met een collectieve inkoopactie van zonnepanelen en isoleermaatregelen. Lees hier een onderzoek over hoe we van het gas af gaan.

> Naar de website
Verzet tegen groei Schiphol

De gemeente is tegen toename van de geluidsoverlast van Schiphol en verzet zich tegen de uitbreiding van 500.000 naar 540.000 vluchten per jaar. Deze extra vluchten zullen met name over onze gemeente vliegen waardoor het nooit meer stil is en er komen meer nachtvluchten. Kom in actie: dien een klacht in bij Bezoek Bas, meet het lawaai via de ExPane app of sluit je aan bij de lokale actiegroep.
Lees meer

Logo-Samen-Sneller-Duurzaam-DRV
Samen Sneller Duurzaam DRV

Samen Sneller Duurzaam DRV is een samenwerkingsverband van vier organisatie's die zich bezighouden met de energietransitie en duurzaamheid. Reden van oprichting is de grote urgentie om snel in actie te komen om onze lokale CO2-uitstoot terug te brengen. Wij verschaffen informatie, staan voor de belangen van inwoners en helpen u als inwoner bij de lokale energietransitie en verduurzaming.
Lees meer

logo-regionaal-energieloket
Regionaal energieloket

Het Regionaal Energieloket helpt woningeigenaren van A tot Z met energie besparen en duurzaam wonen. Van oriëntatie tot advies en uitvoering van de klus. Ga zelf aan de slag, of pak het voordeel samen met de buurt. Start de HuisScan en ontdek direct wat de kansen zijn voor jouw woning.

> Naar de website
duurzame-huizen-route
Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 31 oktober en 7 november 2020 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen. Bekijk de duurzame huizen in De Ronde Venen.
Lees meer

img-global-goals-gemeente-de-ronde-venen
Global Goals (Fairtrade) gemeente

Gemeente De Ronde Venen is sinds 2013 Fairtrade gemeente. Er is een stuurgroep actief is om fairtrade producten onder de aandacht van inwoners te brengen. Alle winkels, restaurants en kerken die meedoen staan vermeld op een routekaart. Sinds kort is de stuurgroep omgedoopt in stuurgroep Global Goals.
Lees meer

> Naar de Facebook pagina
buurtinitiatief-ontmoetingstuin
Groene buurtinitiatieven

In onze gemeente hebben verschillende inwoners een openbaar stuk groen in beheer. Mooi voorbeelden hiervan is ontmoetingstuin Bijleveld in Vinkeveen, een inheemse bloemweide in Vinkeveen van Cor, een bloemenwei voor de bij in Wilnis van Kelly en een bloemenweide in Land van Winkel in Abcoude. In Abcoude is stichting Abcoude Groen actief en onderhoudt het Hugo De Vriespark, een dorpspark met eeuwenoude bomen en een vijverpartij. Voor meer info mail Wim.

gemeenste-subsidie-sedumdak-groen-dak
Sedumdaken

Een groen dak is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Groen is natuurlijk ook gezond, doordat er meer koolstofdioxide in de lucht zit die wij inademen. Water word opgenomen door de planten en die voeren het op een natuurlijke manier weer af om zo onder andere lekkage te voorkomen.
Lees meer

> Vraag subsidie aan
Repaircafe Timpaan de Baat
Repair café

Veel spullen worden weggegooid omdat ze kapot zijn, maar vaak zijn ze nog prima te herstellen. Dit kan bij het Repair Café, waar vrijwilligers zich inzetten om kapotte apparaten te repareren. Er is een Repair Café in Mijdrecht, Baambrugge, Vinkeveen en Abcoude. Reparatiemateriaal is aanwezig maar onderdelen die eventueel vervangen te moeten worden, dienen zelf te worden aangeschaft. Het is een open inloop en de koffie of thee staan klaar. Bekijk hier een filmpje over een Repair Café.

> Naar de website
Gezonde lucht

Gezonde lucht is een mensenrecht. Toch is er te veel luchtvervuiling in De Ronde Venen door het verkeer. Als we meer kiezen voor de (elektrische) fiets, openbaar vervoer, elektrische auto’s, deelauto’s en thuiswerken, krijgen we vanzelf meer gezonde lucht. En het is beter voor het klimaat. De gemeente overschrijdt de WHO-advieswaarde voor het fijne fijnstof (PM2,5) het 24-uursgemiddelde voor fijnstof (PM10), zie het onderzoek uit 2019. Als gevolg van langdurige blootstelling aan fijner fijnstof leeft men in De Ronde Venen gemiddeld negen maanden korter.
Lees meer

img-groenwest-zonnepanelen-duurzaam-initiatief
GroenWest

Woningcoöperatie GroenWest heeft ongeveer 12.000 woningen in vier gemeenten. Ze verduurzamen per jaar ongeveer 450 woningen. Per huis wordt bekeken wat er gedaan kan worden aan energiebesparing. Huizen gaan minimaal naar C-label, vaak naar B of A en soms naar A+. Bij groot onderhoud worden ook zonnepanelen op het dak geplaatst. Je kunt zelf aangeven bij GroenWest dat je graag zonnepanelen wilt.
Lees meer

> Naar de website
abcoude-bruist-groene-initiatieven
Abcoude Bruist

Abcoude bruist, dat is onmiskenbaar. Eenmaal per jaar worden dorpsgenoten die actief zijn met groene en duurzame initiatieven uitgenodigd voor een diner met groenten uit de moestuin van Hans. Ook is er ruimte voor een korte pitch per organisatie. Dit zorgt voor een goede kruisbestuiving van ideeën en acties.

IVN Natuureducatie

IVN wil de natuur dichterbij mensen brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. IVN-afdelingen bestaan inmiddels overal in het land. Zo ook in De Ronde Venen. IVN organiseert tal van excursies, wandelingen en lezingen. Ga op ontdekking en bekijk het aanbod van IVN.

> Naar de website
Duurzaamheidspartners De Ronde Venen

De duurzaamheidpartners vormen een netwerk van bedrijven en organisaties die duurzaamheid omarmen in hun visie en kernactiviteiten. Vanuit hun kernactiviteit en hun binding met de gemeente willen zij een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig De Ronde Venen. In maart 2019 is het manifest ondertekend door ruim 50 bedrijven.

> Naar de website
Hartstocht zelfpluktuin

De Tuinen van Hartstocht is zelfoogsttuin volgens het CSA-concept: Community Supported Agriculture. Dat betekent dat je lid kunt worden van deze tuin. Je betaalt aan het begin van het jaar een bedrag waarvoor je dan elke week verse groente kunt komen oogsten. Je deelt mee als er overvloed is, maar je deelt ook in de risico’s. Heeft het bijvoorbeeld eens flink gehageld of zijn de slakken massaal toegestroomd, dan kan het zijn dat er even geen sla is… Met je bijdrage kan plantgoed, zaden en materialen gekocht worden en worden mensen betaald voor het onderhouden van de tuin.

> naar website
spaar-het-gein
Spaar het Gein

Spaar het Gein wil het mooie landschap, de natuur en cultuur van het Geingebied beschermen en ontwikkelen. Word lid van de vereniging van ‘boeren, burgers en buitenlui’ uit Abcoude en wijde omgeving. Wil je zelf iets doen? Help dan bijvoorbeeld mee wilgen knotten.

> Naar de website
img-nmu
Natuur en Milieufederatie Utrecht

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) werkt aan een groene en duurzame provincie en doet dat niet alleen. Ze doen dat samen met actieve groepen, netwerken, bedrijven en betrokken bewoners, want alleen door de positieve krachten in Utrecht te bundelen, kunnen we het verschil maken. Zo hebben ze bijv. tijdens de bewonersavonden in onze gemeente meer over zon- en windenergie verteld . Doe mee met een van hun acties, zoals de Utrechtse Voetafdruk.

> Naar de website
kringkoop Mijdrecht
Kringloopwinkel

Het is verrassend om te zien wat voor kwalitatief goede spullen voor minder geld te koop zijn in bijvoorbeeld een tweedehandswinkel, een kringloopwinkel of op marktplaats. Ook in onze gemeente zijn daarvoor veel mogelijkheden zoals de kringloopwinkel in Mijdrecht.

Back to top