FILTER OP THEMA

FILTER OP THEMA

  • energie
  • bewustwording
  • mobiliteit
  • leefbaarheid
  • voedsel
  • afval
  • water
  • sociaal
  • Alle thema's

klimaatbestendige-tuinen-maak-je-tuin-groener
Maak je tuin groener

Een groene tuin maken is niet moeilijk en hoeft ook niet duur te zijn. Stel je vragen bij het groenblauw loket en bezoek onze klimaatbestendige voorbeeldtuin in Wilnis voor inspiratie. Doe mee met een workshop en leer hoe je je tuin klimaatbestendig maakt. Heb je al groene vingers? Doe dan mee als tuincoach!
Lees meer

Warmtescan-maken-advies-energie-besparen
Warmtescan en adviesgesprek

Onze warmtescanners maken in de wintermaanden foto’s met een infraroodcamera en kunnen laten zien waar warmte weglekt uit je (huur)huis. Hierdoor kun je zelf maatregelen nemen om energie en geld te besparen. Veel van onze warmtescanners werken ook als energiecoach en kunnen uitgebreider advies geven over verdere verduurzaming van je huis en energiebesparing.
Lees meer

Energiehulp klussers
Energiehulp in De Ronde Venen

Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze klusteams sinds de energiecrisis 294 huishoudens geholpen met het verlagen van het energieverbruik. Help jij ons dit jaar ook als energiecoach of klusser?
Lees meer

buurtwarmte-achter-de-kerken-abcoude
Buurtwarmte Achter de Kerken Abcoude

Buurtbewoners van Achter de Kerken zijn een initiatief gestart om te zien of en hoe ze hun wijk van het gas af kunnen krijgen. Er is door CE Delft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Door IF Technology zijn deze vervolgens uitgewerkt in een haalbaarheidsstudie. Op basis van die resultaten is nu de meest geschikte buurtwarmte-oplossing gekozen om tot in detail uit te werken.
Lees meer

Energiecafé

Kom naar het Energiecafé. Een plek waar iedereen naartoe kan die meer wil weten over de lokale energietransitie, wie daden wil en niet alleen doelen en die gelijkgestemden zoekt om plannen mee te maken. Laat je inspireren door de lokale duurzame clubs en praat mee.
Lees meer

klimaatgesprekken-credit-chantal-bekker
Workshop Klimaatgesprekken

Doe mee met de workshopreeks die start op 9 februari 2023 en ontdek welke duurzame keuzes bij jou passen en echt verschil maken. In 6 workshops van 2 uur ga je samen met gelijkgestemden op een positieve en praktische manier aan de slag om je voetafdruk te verkleinen en je handafdruk te vergroten. De workshops zijn praktisch, ongedwongen en inspirerend.
Lees meer

Verzet tegen groei Schiphol

Na jarenlang protest en lobby is het gelukt: Schiphol moet van de overheid krimpen van 500 naar 440 duizend vluchten in 2024 vanwege geluidsgrenzen die overschreden worden. In actie komen heeft zin: teken tegen de 4e aanvliegroute, dien een klacht in bij Bezoek Bas, meet het lawaai via ExPane of sluit je aan bij onze actiegroep.
Lees meer

duurzame-huizen-route
Duurzame Huizen Route

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning op 31 oktober en 7 november 2020 en hoor ervaringen uit de eerste hand. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door ook via de website bereikbaar voor vragen. Bekijk de duurzame huizen in De Ronde Venen.
Lees meer

logo-zon-op-de-ronde-venen
Zon op De Ronde Venen

Zelf schone energie opwekken is mogelijk voor alle inwoners en bedrijven in De Ronde Venen. Als je zelf schone energie wilt opwekken maar geen zonnepanelen op je eigen dak kan/wil plaatsen en je woont in de gemeente De Ronde Venen, dan kan je lid worden van de coöperatie ‘Zon op De Ronde Venen’. Ook voor bedrijven is dit mogelijk. Word lid en koop een paneel.

> Naar de website
Veenwind duurzame energie cooperatie de ronde venen
Veenwind

Net als elders in Nederland worden er in De Ronde Venen duurzame energieprojecten voorbereid. De gemeente wijst gebieden aan en stelt spelregels op voor projectontwikkelaars en grondeigenaren die windmolens en/of zonnevelden willen realiseren. Als lokale energiecoöperatie, ondersteunt Veenwind deze ontwikkeling en zet zich actief in om er voor te zorgen dat bewoners worden betrokken, financieel kunnen participeren en delen in de opbrengsten. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een sterke positie nodig en daar werken we hard aan. Doe mee en word lid van Veenwind.

> Naar de website
Fiets-je-voedsel-lokaal-eten
Fiets jouw voedsel bij elkaar

We wonen in de Ronde Venen in een prachtig fietsgebied, waar veel boeren en tuinders hun eigen producten aanbieden. Al fietsend kun je een groot deel van jouw voedsel vergaren, soms zelfs biologisch maar altijd direct ‘van het land’. We hebben 13 landwinkels geselecteerd en een fietskaart samengesteld. Veel fietsplezier!
Lees meer

training-warmtescans-vrijwilligers
Training Warmtescans

Doe mee met de warmtescan training. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer

training-energiecoach-vrijwilligers
Training Energiecoach

Wil je actief helpen bij de energietransitie in onze gemeente, doe dan mee met de gratis cursus Energiecoach. Je leert in 3 avonden hoe je inwoners van onze gemeente kunt helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in hun huis. Iedereen mag meedoen.
Lees meer

energiek-abcoude-logo
Energiek Abcoude

Wij zijn Energiek Abcoude, een onderdeel van het platform Energieke Rondeveners. Wij zijn bewoners van Abcoude en de omliggende gebieden en zetten ons in om elkaar te inspireren en te helpen met verduurzaming in de breedste zin van het woord. Er zijn vier werkgroepen actief: Zonnevelden, Duurzaam huis, Zon op dak en Alternatieven.
Lees meer

Werkgroep-Abcoude-over-nieuwe-energie
Energiek Abcoude – werkgroep Zonnevelden

Deze werkgroep van Energiek Abcoude wordt geleid door Victor Meijer en richtte zich in eerste instantie op het onderzoeken van mogelijke inpassing van zonnevelden en windturbines in de zoekgebieden rond Abcoude, maar is inmiddels enkel bezig met zonnevelden nadat de gemeenteraad windturbines heeft uitgesloten.
Lees meer

logo-energiek-baambrugge-duurzaam-energieneutraal
Energiek Baambrugge

Als inwoners van Baambrugge willen we graag onze buren en ondernemers uit het dorp inspireren en helpen bij het maken van duurzame keuzes. Maar we zijn ook benieuwd naar wat er al gebeurt. Wil jij je ervaringen delen met andere dorpsgenoten, laat dat dan ook weten.
Lees meer

voedselbos-de-hoef-credit-graphicalert
Voedselbos De Hoef

Veel mensen zouden dat wel willen: een voedselbos vlakbij waar je allerlei vruchten van kunt plukken. Maar hoe maak je een voedselbos? In de Hoef aan de Oostzijde kocht een aantal buren een recreatieveldje, om een deel daarvan in te richten als voedselbos.
Lees meer

buurtinitiatief-ontmoetingstuin
Groene buurtinitiatieven

In onze gemeente hebben verschillende inwoners een openbaar stuk groen in beheer. Mooi voorbeelden hiervan is ontmoetingstuin Bijleveld in Vinkeveen, een inheemse bloemweide in Vinkeveen van Cor, een bloemenwei voor de bij in Wilnis van Kelly en een bloemenweide in Land van Winkel in Abcoude. In Abcoude is stichting Abcoude Groen actief en onderhoudt het Hugo De Vriespark, een dorpspark met eeuwenoude bomen en een vijverpartij. Voor meer info mail Wim.

img-jouw-huis-slimmer-energieloket-de-ronde-venen
Jouw huis slimmer

Wil jij ook een energiezuiniger huis? Onze gemeente helpt je met het energieloket Jouw Huis Slimmer op weg. Met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in jouw buurt. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen graag makkelijk voor je. Jouw Huis Slimmer is een initiatief van 15 gemeenten in de regio Utrecht.
Lees meer

img-winst-uit-je-woning-inkoopacties
Winst uit je woning inkoopacties

Doe mee met een inkoopactie van Gemeente De Ronde Venen en koop voordelig zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp of laat isolerende maatregelen uitvoeren.
Lees meer

Klimaatneutrale gemeente

De gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Allerlei acties en plannen worden ontwikkeld en zijn in gang gezet om te doen wat er nodig is om dit doel te bereiken. De gemeente kan dat niet zonder de inwoners mee te nemen in dit proces. Doe mee met een collectieve inkoopactie van zonnepanelen en isoleermaatregelen. De gemeente houdt de inwoners op de hoogte via duurzaamderondevenen.nl.

> Naar de website
Duurzaamheidspartners

De duurzaamheidpartners vormen een netwerk van bedrijven en organisaties die duurzaamheid omarmen in hun visie en kernactiviteiten. Vanuit hun kernactiviteit en hun binding met de gemeente willen zij een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig De Ronde Venen. Het manifest is door ruim 50 bedrijven ondertekend. 
Lees meer

Landelijke compostdag

Inwoners van De Ronde Venen kunnen eenmaal per jaar (in maart of april) gratis twee zakken compost ophalen. Dit jaar kan dat op 26 maart 2022. De ophaalpunten zijn het Steunpunt in Wilnis aan de Ringdijk 7, de Kringkoop in Mijdrecht aan de Constructieweg 66 en het afvalbrengstation in Abcoude aan de Bovenkamp 15. Per voertuig kunnen maximaal twee zakken compost worden meegenomen.
Lees meer

img-nmu
Natuur en Milieufederatie Utrecht

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) werkt aan een groene en duurzame provincie en doet dat niet alleen. Ze doen dat samen met actieve groepen, netwerken, bedrijven en betrokken bewoners, want alleen door de positieve krachten in Utrecht te bundelen, kunnen we het verschil maken. Zo hebben ze bijv. tijdens de bewonersavonden in onze gemeente meer over zon- en windenergie verteld . Doe mee met een van hun acties, zoals de Utrechtse Voetafdruk.

> Naar de website
Opruimdagen en Trash Running

Doe mee met de jaarlijkse opschoondag. Er zijn verschillende groepen actief in De Ronde Venen. Ook bestaan er wekelijkse Trash Running activiteiten. Als Supporter van Schoon zet je je in voor een schone omgeving.
Lees meer

de-kleine-natuur
De kleine natuur

Stichting De Kleine Natuur maakt zich sterk voor het behoud van de natuur in en rond de Vinkeveense Plassen en de waarde die het heeft voor dieren, planten en niet te vergeten: onszelf.
Lees meer

img-global-goals-gemeente-de-ronde-venen
Global Goals (Fairtrade) gemeente

Gemeente De Ronde Venen is sinds 2013 Fairtrade gemeente. Er is een stuurgroep actief is om fairtrade producten onder de aandacht van inwoners te brengen. Alle winkels, restaurants en kerken die meedoen staan vermeld op een routekaart. Sinds kort is de stuurgroep omgedoopt in stuurgroep Global Goals.
Lees meer

> Naar de Facebook pagina
IVN Natuureducatie

IVN wil de natuur dichterbij mensen brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. IVN-afdelingen bestaan inmiddels overal in het land. Zo ook in De Ronde Venen. IVN organiseert tal van excursies, wandelingen en lezingen. Ga op ontdekking en bekijk het aanbod van IVN.

> Naar de website
logo-energieke-rondeveners
Energieke Rondeveners

Wij zijn inwoners van De Ronde Venen die zich inzetten voor de energietransitie en het verduurzamen van onze gemeente. Met onze acties willen we buurtgenoten in alle kernen van onze gemeente inspireren om mee te doen. We laten zien wat er in de buurt gebeurt en delen we onze ervaringen voor een klimaatpositief leven. 
Lees meer

gemeenste-subsidie-sedumdak-groen-dak
Sedumdaken

Een groen dak is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt. Groen is natuurlijk ook gezond, doordat er meer koolstofdioxide in de lucht zit die wij inademen. Water word opgenomen door de planten en die voeren het op een natuurlijke manier weer af om zo onder andere lekkage te voorkomen.
Lees meer

> Vraag subsidie aan
Back to top