boer-joost-samsom-duurzame-energie
“Op een boerderij is energie genoeg! Wij hebben een mestkelder, die als gratis bron fungeert voor de warmtepomp.”
Op een boerderij is energie genoeg!
Biologisch veehouder Joost Samsom is een enthousiaste, creatieve en vooral ook inventieve agrariër, die bekend staat om zijn baanbrekende en vernieuwende initiatieven voor het leven en werken op een boerderij. Door zijn ideeënproductie wordt hij regelmatig gevraagd om zijn bedenksels toe te lichten.

> Lees meer
Ivo van Duijneveldt uit Waverveen | Energieke Rondeveners
"Na 9 jaar heb ik de investering van de zonnepanelen eruit en levert het meer geld op dan met de huidige rente op de spaarrekening.’’
Ook als individu kun je het verschil maken
Ivo van Duijneveldt uit Waverveen leeft vanuit de overtuiging dat hij als individu ook het verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid. Het begon met de aanschaf van een zonneboiler; inmiddels heeft hij ook zonnepanelen, een hybride auto, duurzame isolatie op zolder en investeert hij in een windmolen. “O, en we eten maar zelden vlees’’, voegt hij nog snel toe.

> Lees meer
Jooske van de Graaf uit Baambrugge | Energieke Rondeveners
"Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd. Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”
Zonne-energie Coöperatie geeft zon op De Ronde Venen
Hoewel Jooske van de Graaf uit Baambrugge altijd al affiniteit had met duurzaamheid, bracht haar werk als ingenieur voor ‘renewable energy’ bij een grote oliemaatschappij haar in beweging. “Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd’’, vertelt zij. “Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”

> Lees meer
Johan Ostendorf uit Abcoude | energieke Rondeveners
“We huren dit huis, maar de panelen op het dak zijn van onszelf”
We huren dit huis, maar de panelen op het dak zijn van onszelf
Johan en Nel Ostendorf wonen in een huurwoning van GroenWest aan de Achter de Kerken in Abcoude. Op het dak van hun woning prijken acht zonnepanelen die het Abcoudse echtpaar op eigen initiatief heeft laten plaatsen. Hun voorbeeld deed goed volgen, want de woningcorporatie heeft sindsdien op veel meer van hun woningen de duurzame panelen geplaatst.

> Lees meer
Marcel Bank uit Abcoude | Energieke Rondeveners
“In mijn woning is veel winst te behalen qua energiebesparing en ga het meteen groots aanpakken”
Marcel Bank maakt plannen voor ‘huis van de toekomst’
Een gasloos huis met zonnecellen, accu’s die energie opslaan, een warmtepomp en een sedumdak met hemelwateropvang. Dat is de wens van Abcoudenaar Marcel Bank. Hij heeft zijn plannen uitgewerkt, maar de welstandcommissie heeft deze om architectonische redenen afgewezen. Toch houdt hij hoop en zolang hij thuis niet verder kan, zet hij zich in voor verduurzaming van de katholieke kerk in Abcoude.

> Lees meer
Meryl van Vliet uit Vinkeveen | Energieke Rondeveners
“Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen”
Ik zet duurzaamheid vooraan, zowel in werk als privé
Meryl van Vliet uit Vinkeveen doet er alles aan de Aarde mooier achter te laten dan zij hem ontvangen heeft. “Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen’’, zegt zij. ‘’Daarnaast laad ik mijn telefoon op met zonne-energie, maak ik soep van restjes groenten en gebruik ik schoonmaakmiddelen die het milieu niet aantasten.’’

> Lees meer