"Om wat mooi is, mooi en leefbaar te houden zul je ook zelf wat moeten doen"
Monique de Bruin is een Energieke Rondevener van het eerste uur. Samen met een groep enthousiastelingen heeft zij in 2019 de Energieke Rondeveners opgericht en zet zich hier intensief voor in. Niet alleen als penningmeester maar ook als energiecoach, warmtescanner en op evenementen zoals de braderie en vrijwilligersavond. Daarnaast is ze erg betrokken bij het werven en trainen van de vrijwilligers.
Lees meer
Energiehulp-Mijdrecht-Vinkeveen-Abcoude-Henri-Roosdorp
"We hebben een zeer leuke vrijwilligersploeg van energieklussers en -coaches en het is fijn om iets te betekenen voor een ander."
Voor inwoners van De Ronde Venen die noodzakelijke energiebesparende maatregelen willen treffen in hun woning, maar daarvoor geen financiële middelen hebben, biedt Energieke Rondeveners de Energiehulp Thuis. Vrijwillige adviseurs en klussers inventariseren de mogelijkheden én gaan praktisch aan de slag. Gemeente De Ronde Venen bekostigt de materialen. Henri Roosdorp uit Abcoude is coördinator van dit mooie Energiehulp-project.
Lees meer
"Op dit moment is de vraag naar warmtepompen het grootst, gevolgd door zonnepanelen. De meeste mensen doen het voor een betere toekomst."
Jan Janmaat heeft, samen met zijn zoon Jeffrey, in De Hoef zijn eigen bedrijf in duurzame installatietechnieken. Daarmee helpt hij particulieren en bedrijven hun huis of gebouw te verduurzamen met bijvoorbeeld warmteterugwinning, ventilatie, een warmtepomp of zonnepanelen. Jan is positief over de mogelijkheden om te verduurzamen. Momenteel is het wel een uitdaging om het juiste personeel te vinden.
Lees meer
Portret-buren-door-Chantal-Bekker
"Het grote voordeel van meedoen aan een zonnepanelenproject is dat je al mee kan doen vanaf één zonnepaneel."
Loes en Erica zijn buren aan de Voordijk in Abcoude, maar hun zonnepanelen liggen niet op hun eigen huizen maar op het dorpshuis in Baambrugge. Allebei zijn ze enthousiast geworden om te investeren in een project van de coöperatie Zon op De Ronde Venen. Met één zonnepaneel kan je al meedoen. Op die manier dragen ze bij aan een duurzamere wereld.
Lees meer
Kledingreparatie-en-stomerij-abcoude-kleding-repareren
"Gooi niet te snel kapotte kleding weg, vraag even of het gerepareerd kan worden, dat is veel beter voor ons milieu."
Kledingreparatie en stomerij, gevestigd in de Kerkstraat in Abcoude wordt gerund door de uitermate vriendelijke en behulpzame ondernemer Mirweis Anwari. Door het repareren van kleding levert hij een bijdrage aan een meer duurzame samenleving, waarin kleding langer gebruikt wordt.
Lees meer
Wilnis-Watertuin-duurzame-woonarken-warmtepomp
"We willen open zijn en dat geeft vertrouwen en helpt enorm"
Sinds begin jaren ‘70 liggen er in het buitengebied van Wilnis zo’n zeventig woonarken in verschillende sloten. Het is er prachtig wonen, middenin de natuur, en elke dag kan men genieten van mooie vogels in het gebied. Zo’n acht jaar geleden is voorzitter Fred van der Spek gestart met de Milieucommissie, omdat bewoners zich zorgen maakten over de wereldwijde milieuproblematiek en zij de woningen van de Watertuin wilden gaan verduurzamen.
Lees meer
Hans-van-Kessel-01-energiehulp
“Huilende mensen hebben we gezien, bij wie de energierekening van 250 naar 800 euro was gegaan.”
Hans van Kessel heeft zijn twee-onder-een-kapwoning in Abcoude rondom geïsoleerd. En een hybride warmtepomp heeft hij ook. Zijn gasverbruik blijft dit jaar hopelijk onder de 400 kuub, voorheen was dit 2000 kuub. Maar veel belangrijker nog vindt hij het om mensen méé te nemen in de energietransitie. En sinds kort: om energie-armoede te helpen bestrijden.
Lees meer
Energie-besparen-in-huis
"Energie besparen is vaak makkelijker dan je denkt. We hebben nu nog maar een energierekening van 25 euro per maand."
Eric woont met zijn vriendin en dochtertje in een gasloze huurwoning in Abcoude. Doordat hij zelf extra energiebesparende maatregelen heeft genomen, is zijn energierekening nog maar 25 euro per maand. “Meten is weten. Zoek eens uit hoe hoog je energierekening is en hoeveel energie jij gebruikt. Stel dan een bespaardoel vast en ga aan de slag. Het is vaak makkelijker dan je denkt.”
Lees meer
Portret-Geothermie-credt-Chantal-Bekker-01
"Geothermie is een veilige en duurzame wijze van energiewinning, met voor onze omgeving als groot voordeel een minimale invloed op het mooie landschap."
De meest bekende bronnen van duurzame energie zijn windmolens en zonnepanelen. Minder bekend is het gebruik van aardwarmte om huizen, kantoren, glastuinbouw en industrie te verwarmen. Dit noemen we ook wel geothermie. Warm water wordt vanaf zo’n 2 kilometer diepte opgepompt. Op dit moment onderzoeken verschillende experts of het bedrijventerrein in Mijdrecht verwarmd kan worden door aardwarmte. Wij gingen in gesprek met 3 betrokken experts.
Lees meer
Duurzaam Jong Else Rossing
"Ik vind het belangrijk dat jongeren betrokken worden, omdat het over onze toekomst gaat. Wij zullen de dupe zijn als de klimaatdoelen in Nederland niet gehaald worden."
De 19-jarige Else Rossing vertegenwoordigt met Duurzaam Jong De Ronde Venen de mening van jongeren over duurzame energie in de regio. Windmolens zijn volgens haar juist beschermers van het landschap, in plaats van landschapsvervuiling. Else vindt het belangrijk dat jongeren betrokken worden, omdat het over hun toekomst gaat. Zij zullen de dupe zijn als de doelen in Nederland niet gehaald worden.
Lees meer
Energierekening-halveren-in-een-jaar-pionier-henk
"Het enorme energieverbruik baarde mij zorgen en heb nu in één jaar mijn energieverbruik gehalveerd."
Henk Viëtor uit Abcoude probeerde al 10 jaar zijn huis te verduurzamen zonder veel succes. De adviezen die hij kreeg waren te ingewikkeld, ingrijpend en kostbaar. Het enorme energieverbruik baarde hem echter zorgen en nu heeft hij in één jaar zijn energieverbruik gehalveerd.
Lees meer
Portret-energieke-rondevener1
"Iedereen kan zijn ecologische voetafdruk halveren. Probeer het, ontdek het en ervaar het! Het is niet alleen leuk, je impact is groot.”
Chantal Bekker uit Abcoude is verkozen tot klimaatburgemeester van gemeente De Ronde Venen. Zij zet zich in voor het klimaat en wil met haar acties een inspiratiebron zijn voor anderen. “De impact van de klimaatcrisis is groot. Om hier iets aan te doen, moeten we onze levensstijl veranderen. Ik zie daar alleen maar voordelen van en die wil ik graag delen.”
Lees meer
Energiecoach-adviesgesprek-energie-besparen-09
"Een adviesgesprek met een energiecoach en een warmtescan klinken misschien technisch. Maar uiteindelijk is het gewoon een gezellig gesprek om te kijken welke tips het beste bij jou, je huis en levensstijl passen."
Ram woont in de gemeente De Ronde Venen en hoorde van de speciale waardebon die nu beschikbaar is voor kleine energiebesparingsmaatregelen in huis. Per huurwoning ontvangen de bewoners een waardebon thuis. Ook raadde een buurvrouw Ram aan om kennis te maken met energiecoach Agnes van de Energieke Rondeveners. Zij kwam bij hem langs om advies te geven over hoe hij eenvoudig energie kan besparen. 
Lees meer
Wilnis-watertuin-sedum-dak
"In de zomer kan het heel warm worden in onze woonark met plat dak, maar een sedumdak houdt het huis koel."
Fred van der Spek uit Wilnis heeft sinds september 2021 een sedumdak. Hij woont in een ark met plat zwart dak en wil met een groen dak zijn huis verkoelen tijdens warme zomerdagen. Daarnaast draagt het bij aan het vergroten van de biodiversiteit en is het een veel fraaier aangezicht. Fred kende deze daken al van vakanties in Noorwegen, waar veel houten huizen en schuren een sedumdak hebben.
Lees meer
Portret-Fronik-door-Chantal-Bekker-03
"Het geeft ons als als grond-, water- en wegenbouwbedrijf echt een goed gevoel als we een project zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren."
Om voorbereid te zijn op het veranderende klimaat zijn gemeenten druk bezig met het hitte- en waterbestendig maken van hun gebied. Fronik Infra uit Mijdrecht helpt gemeenten hierbij en streeft ernaar om projecten zo duurzaam mogelijk te realiseren.
Lees meer
Karen Ekker van Energiek Abcoude
"Het is veel prettiger om je open te stellen voor noodzakelijke veranderingen. Ik wil positief en actief bijdragen aan de energietransitie en heb mij daarom aangesloten bij Energiek Abcoude."
Karen Ekker geniet elke dag van hun mooie plek aan het Gein bij Abcoude en voelt zich geroepen dit prachtige gebied te beschermen. Tegelijkertijd is het klimaatprobleem geen ver-van-haar-bed- show en staat ze positief tegenover noodzakelijke veranderingen zoals duurzame energie.
Lees meer
duurzame-fietsvakantie-met-trein1
"Met fietsvakantie reis je op eigen spierkracht. Je ruilt de benzine dus eigenlijk in voor broodjes kaas en nutella!"
Terwijl veel Nederlanders voor hun vakantie in het vliegtuig stappen, stapt Abcoudenaar Eric op de fiets. We vroegen hem wat een fietsvakantie zo leuk en uniek maakt.
Lees meer
"Ik geniet van mijn dagelijkse fietsritje naar treinstation Abcoude en krijg zo genoeg beweging."
Monica Kwakkelstein woont met haar man Robert-Jan in Baambrugge. Ze reizen naar hun werk dagelijks met het openbaar vervoer. Ze ervaren de reis- en de fiets/steptocht als een rustpunt in hun dagelijkse routine. Monica vertelt over de voordelen die zij dagelijks ervaren.
Lees meer
Energieke-Rondeveners-Ilse
‘Natuurlijk kun je heel lang discussiëren over wat de allerbeste oplossing is, maar het is veel beter om gewoon direct in actie te komen.’
Voor de gemeente De Ronde Venen wil Ilse van der Horst laten zien dat duurzaam gedrag niet heel erg moeilijk is en dat je met kleine acties al een bijdrage kunt leveren.
Lees meer
Energieke-Rondeveners-pionier-elektrisch-rijden-voordelen
"Ik vind het vooral fijn om geld te besparen en de lucht minder te vervuilen. En oh ja, dat snelle optrekken is echt super leuk!"
Annette ter Heijden uit Wilnis: "Mensen vertellen me dat ze ons dapper vinden dat we nu een elektrische auto hebben. Ik hoor dan eerst alle bezwaren vóórdat er vragen worden gesteld. Ik blijf me er over verbazen en deel daarom graag mijn zoektocht naar elektrisch rijden."
Lees meer
boer-joost-samsom-duurzame-energie
“Op een boerderij is energie genoeg! Wij hebben een mestkelder, die als gratis bron fungeert voor de warmtepomp.”
Biologisch veehouder Joost Samsom is een enthousiaste, creatieve en vooral ook inventieve agrariër, die bekend staat om zijn baanbrekende en vernieuwende initiatieven voor het leven en werken op een boerderij. Door zijn ideeënproductie wordt hij regelmatig gevraagd om zijn bedenksels toe te lichten.
Lees meer
Ivo van Duijneveldt uit Waverveen | Energieke Rondeveners
"Na 9 jaar heb ik de investering van de zonnepanelen eruit en levert het meer geld op dan met de huidige rente op de spaarrekening.’’
Ivo van Duijneveldt uit Waverveen leeft vanuit de overtuiging dat hij als individu ook het verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid. Het begon met de aanschaf van een zonneboiler; inmiddels heeft hij ook zonnepanelen, een hybride auto, duurzame isolatie op zolder en investeert hij in een windmolen. “O, en we eten maar zelden vlees’’, voegt hij nog snel toe.
Lees meer
Jooske van de Graaf uit Baambrugge | Energieke Rondeveners
"Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd. Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”
Hoewel Jooske van de Graaf uit Baambrugge altijd al affiniteit had met duurzaamheid, bracht haar werk als ingenieur voor ‘renewable energy’ bij een grote oliemaatschappij haar in beweging. “Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd’’, vertelt zij. “Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”
Lees meer
Johan Ostendorf uit Abcoude | energieke Rondeveners
“We huren dit huis, maar de panelen op het dak zijn van onszelf”
Johan en Nel Ostendorf wonen in een huurwoning van GroenWest aan de Achter de Kerken in Abcoude. Op het dak van hun woning prijken acht zonnepanelen die het Abcoudse echtpaar op eigen initiatief heeft laten plaatsen. Hun voorbeeld deed goed volgen, want de woningcorporatie heeft sindsdien op veel meer van hun woningen de duurzame panelen geplaatst.
Lees meer
Meryl van Vliet uit Vinkeveen | Energieke Rondeveners
“Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen”
Meryl van Vliet uit Vinkeveen doet er alles aan de Aarde mooier achter te laten dan zij hem ontvangen heeft. “Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen’’, zegt zij. ‘’Daarnaast laad ik mijn telefoon op met zonne-energie, maak ik soep van restjes groenten en gebruik ik schoonmaakmiddelen die het milieu niet aantasten.’’
Lees meer
Marcel Bank uit Abcoude | Energieke Rondeveners
“In mijn woning is veel winst te behalen qua energiebesparing en ga het meteen groots aanpakken”
Een gasloos huis met zonnecellen, accu’s die energie opslaan, een warmtepomp en een sedumdak met hemelwateropvang. Dat is de wens van Abcoudenaar Marcel Bank. Hij heeft zijn plannen uitgewerkt, maar de welstandcommissie heeft deze om architectonische redenen afgewezen. Toch houdt hij hoop en zolang hij thuis niet verder kan, zet hij zich in voor verduurzaming van de katholieke kerk in Abcoude.
Lees meer
Back to top