Energierekening-halveren-in-een-jaar-pionier-henk
"Ik heb in een jaar mijn energieverbruik gehalveerd."
Henk Viëtor uit Abcoude probeert al 10 jaar zijn huis te verduurzamen zonder veel succes. De adviezen die hij kreeg waren te ingewikkeld, ingrijpend en kostbaar. Het enorme energieverbruik baarde hem echter zorgen en nu heeft hij in een jaar zijn energieverbruik gehalveerd.
Lees meer
duurzame-fietsvakantie-met-trein1
"Met fietsvakantie reis je op eigen spierkracht. Je ruilt de benzine dus eigenlijk in voor broodjes kaas en nutella!"
Terwijl veel Nederlanders voor hun vakantie in het vliegtuig stappen, stapt Abcoudenaar Eric op de fiets. We vroegen hem wat een fietsvakantie zo leuk en uniek maakt.
Lees meer
Portret-energieke-rondevener1
"Ik heb niet het idee dat ik iets mis met consuminderen, want ik doe nog steeds wat ik wil."
Chantal werkt als grafisch ontwerper en fotograaf voor duurzame bedrijven en heeft zich gespecialiseerd in communicatie over klimaatvriendelijk gedrag. In haar vrije tijd zet ze zich in voor het platform en vertelt graag over haar duurzame leefstijl.
Lees meer
"Ik geniet van mijn dagelijkse fietsritje naar treinstation Abcoude en krijg zo genoeg beweging."
Monica woont met haar man Robert-Jan in Baambrugge. Ze reizen naar hun werk dagelijks met het openbaar vervoer. Ze ervaren de reis- en de fiets/steptocht als een rustpunt in hun dagelijkse routine. Monica vertelt over de voordelen die zij dagelijks ervaren.
Lees meer
Energieke-Rondeveners-Ilse
‘Natuurlijk kun je heel lang discussiëren over wat de allerbeste oplossing is, maar het is veel beter om gewoon direct in actie te komen.’
Voor de gemeente de Ronde Venen wil Ilse laten zien dat duurzaam gedrag niet heel erg moeilijk is en dat je met kleine acties al een bijdrage kunt leveren.
Lees meer
Energieke-Rondeveners-pionier-elektrisch-rijden-voordelen
"Ik vind het vooral fijn om geld te besparen en de lucht minder te vervuilen. En oh ja, dat snelle optrekken is echt super leuk!"
Mensen vertellen me dat ze ons dapper vinden dat we nu een elektrische auto hebben. Ik hoor dan eerst alle bezwaren vóórdat er vragen worden gesteld. Ik blijf me er over verbazen en deel daarom graag mijn zoektocht naar elektrisch rijden.
Lees meer
boer-joost-samsom-duurzame-energie
“Op een boerderij is energie genoeg! Wij hebben een mestkelder, die als gratis bron fungeert voor de warmtepomp.”
Biologisch veehouder Joost Samsom is een enthousiaste, creatieve en vooral ook inventieve agrariër, die bekend staat om zijn baanbrekende en vernieuwende initiatieven voor het leven en werken op een boerderij. Door zijn ideeënproductie wordt hij regelmatig gevraagd om zijn bedenksels toe te lichten.
Lees meer
Ivo van Duijneveldt uit Waverveen | Energieke Rondeveners
"Na 9 jaar heb ik de investering van de zonnepanelen eruit en levert het meer geld op dan met de huidige rente op de spaarrekening.’’
Ivo van Duijneveldt uit Waverveen leeft vanuit de overtuiging dat hij als individu ook het verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid. Het begon met de aanschaf van een zonneboiler; inmiddels heeft hij ook zonnepanelen, een hybride auto, duurzame isolatie op zolder en investeert hij in een windmolen. “O, en we eten maar zelden vlees’’, voegt hij nog snel toe.
Lees meer
Jooske van de Graaf uit Baambrugge | Energieke Rondeveners
"Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd. Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”
Hoewel Jooske van de Graaf uit Baambrugge altijd al affiniteit had met duurzaamheid, bracht haar werk als ingenieur voor ‘renewable energy’ bij een grote oliemaatschappij haar in beweging. “Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd’’, vertelt zij. “Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”
Lees meer
Johan Ostendorf uit Abcoude | energieke Rondeveners
“We huren dit huis, maar de panelen op het dak zijn van onszelf”
Johan en Nel Ostendorf wonen in een huurwoning van GroenWest aan de Achter de Kerken in Abcoude. Op het dak van hun woning prijken acht zonnepanelen die het Abcoudse echtpaar op eigen initiatief heeft laten plaatsen. Hun voorbeeld deed goed volgen, want de woningcorporatie heeft sindsdien op veel meer van hun woningen de duurzame panelen geplaatst.
Lees meer
Meryl van Vliet uit Vinkeveen | Energieke Rondeveners
“Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen”
Meryl van Vliet uit Vinkeveen doet er alles aan de Aarde mooier achter te laten dan zij hem ontvangen heeft. “Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen’’, zegt zij. ‘’Daarnaast laad ik mijn telefoon op met zonne-energie, maak ik soep van restjes groenten en gebruik ik schoonmaakmiddelen die het milieu niet aantasten.’’
Lees meer
Marcel Bank uit Abcoude | Energieke Rondeveners
“In mijn woning is veel winst te behalen qua energiebesparing en ga het meteen groots aanpakken”
Een gasloos huis met zonnecellen, accu’s die energie opslaan, een warmtepomp en een sedumdak met hemelwateropvang. Dat is de wens van Abcoudenaar Marcel Bank. Hij heeft zijn plannen uitgewerkt, maar de welstandcommissie heeft deze om architectonische redenen afgewezen. Toch houdt hij hoop en zolang hij thuis niet verder kan, zet hij zich in voor verduurzaming van de katholieke kerk in Abcoude.
Lees meer
Back to top