Wilnis-watertuin-sedum-dak

Een sedumdak houdt het huis ook in de zomer fijn

Fred van der Spek uit Wilnis heeft sinds september 2021 een sedumdak. Hij woont in een ark met plat zwart dak en wil met een groen dak zijn huis verkoelen tijdens warme zomerdagen. Daarnaast draagt het bij aan het vergroten van de biodiversiteit en is het een veel fraaier aangezicht. Fred kende deze daken al van vakanties in Noorwegen, waar veel houten huizen en schuren een sedumdak hebben.

Laten aanleggen

Hij heeft zijn dak laten aanleggen door Groendakcoach (gevonden op internet); het dak bestaat nu uit zeven sedumsoorten en een vlinderheuvel (een hoekje met wat hogere, vlindervriendelijke planten) en een bewateringsslang in de humuslaag. Hij is heel tevreden met het resultaat, en mensen die langs lopen hebben het ook al bewonderd. Achteraf denkt Fred dat een beetje handig iemand prima zelf een sedumdak kan aanleggen, er zijn goede doe-het-zelf pakketten te koop, en dan ben je goedkoper uit.

Onderhoud

Een sedumdak vraagt weinig onderhoud, twee keer per jaar bemesten en als het heel droog is water geven. Dat kan Fred via zijn aangelegde bewateringsslang, maar het kan ook met een tuinslang van bovenaf.

Buren inspireren

Nu moet het sedum gaan groeien, en dan wil Fred in het voorjaar alle buren via een ladder laten kijken hoe mooi het geworden is en ze daarmee stimuleren tot aanleg van ook zo’n dak. Enkele familieleden heeft hij al overtuigd. En als het in de zomer warm is, hoopt Fred te genieten van de verkoelende werking van het sedumdak.

Tip van Fred

Check vooraf of het dak sterk genoeg is, een nat sedumdak is best zwaar, maar de lichtgewicht soort die Fred heeft kan op de meeste daken. Eventueel eerst het dak isoleren. En sedum is prima te combineren met zonnepanelen: als je de sedum rondom de panelen aanbrengt, werkt dat verkoelend en leveren de zonnepanelen zo’n 6% meer rendement op.

 

groendak-sedumdak-watertuin-wilnis-woonark

"In de zomer kan het heel warm worden in onze woonark met plat dak, maar een sedumdak houdt het huis koel."

Back to top