Nieuws

minder afval
Doe ook mee met de Week Zonder Afval

Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 490 kilo afval weg. Ook al leveren we daarvan een groot deel gescheiden in zodat het gerecycled wordt, het is nog veel beter om de berg afval te verkleinen. Met een paar simpele tips heb je met gemak een legere vuilniszak! Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, neem je eigen waterflesje mee onderweg en deel en leen spullen. In de landelijke Week Zonder Afval, van 31 mei t/m 6 juni, proberen we samen deze tips uit om zo minder weg te gooien.
Lees meer

> Meer info
energie-besparende-douchekop-niebla-waterbesparing
Waardebon voor kleine energiebesparende maatregelen is verlengd

Goed nieuws voor Rondeveense woningeigenaren. De Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) wordt definitief verlengd. De regeling, die in het leven werd geroepen om woningeigenaren te stimuleren bij het toepassen van kleine energiebesparende maatregelen, is met 9 maanden verlengd. Woningeigenaren in De Ronde Venen ontvingen vorig jaar september de waardebon van € 70,-.
Lees meer

Blog van Hans: Isoleren loont (2)

Januari mag koud zijn geweest, februari leek nog veel kouder te worden. Onverwacht, niemand zag het aankomen. Eerst sneeuw en toen vier dagen zwart ijs. Dat hadden we jaren niet meegemaakt. Temperaturen van -15 graden. En nu de vraag, kreeg ik het nog warm in huis met een cv-watertemperatuur van 50 graden en de waterpomp volop in bedrijf. Het was zeker een voordeel dat de zon uitbundig scheen en zodoende mijn woonkamer ‘s middags urenlang kon opwarmen.
Lees meer

veenwind-betoog-gemeenteraad
Het gaat hier niet om het uitzicht vanuit je achtertuin, maar om de toekomst

Een indrukwekkend moment tijdens de inspraakavond van Gemeente De Ronde Venen; Remy den Hartog, 21 jaar oud, herinnert ons allen eraan dat de beslissing over de plaatsing van windmolens en zonneweides in De Ronde Venen niet gaat over het uitzicht vanuit je achtertuin, maar over de toekomst. Bekijk de video of lees hieronder zijn betoog.
Lees meer

> Bekijk de video
Blog van Hans: Isoleren loont

Januari 2021. Het was een koude maand. En de koudste dag in de Bilt in meer dan 700 dagen. Toch konden we niet op het ijs staan. De kans daarop neemt volgens de Bilt steeds verder af. Om het een beetje aangenaam in huis te hebben moeten we nog wel bijstoken. De meeste van ons hebben een cv op gas. Eind volgend jaar gaat de gaskraan in Groningen dicht. Dus zijn we van het buitenland afhankelijk.
Lees meer

Blog van Hans: Lockdown leidt tot schonere lucht

Heldere luchten in het voorjaar. Met dank aan de lockdown aldus de Volkskrant van 12 januari. Verlaten snelwegen, trager draaiende fabrieken, wat gebeurt er met de lucht als je het land dichtgooit. RIVM en DCMR Milieudienst Rijnmond zochten het uit. In de buurt van drukke wegen zoals de A2 en de A9 namen de stikstofconcentraties met ongeveer eenderde af en in onze gemeente nog iets meer omdat er veel minder vliegtuigen vlogen. Overstappen op elektrische auto’s zal volgens het RIVM een grote impact hebben.
Lees meer

Blog van Hans: Schiphol

Het nieuwe jaar is nog niet begonnen of de druk op het kabinet om Lelystad Airport te openen en het luchtruim snel te herzien wordt al weer opgevoerd. De CEO van Schiphol, Benschop, zegt op 4 januari dat groei op zich geen doelstelling meer mag zijn. Dat is in ieder geval al weer een stap vooruit. Voor onze gemeente pakken de plannen voor herziening van het luchtruim niet goed uit. Dus moeten we ervoor zorgen dat de WHO richtlijnen voor geluid gehanteerd gaan worden.
Lees meer

locatie-windmolens-abcoude-vlekkenkaart
Gemeente laat resultaten Zon en Wind kaart zien

Ruim 1500 inwoners hebben via de Zon en Wind kaart aangegeven welke gebieden zij geschikt vinden voor zonnevelden en windmolens. De resultaten zijn te zien op een digitale kaart op derondevenen.nl/resultaten.

Alle ingevulde kaarten samen vormen ‘vlekkenkaarten’. Op die ‘vlekkenkaarten’ is te zien welke gebieden veel inwoners aanwijzen als geschikte gebieden voor zonnevelden en windmolens. En welke gebieden inwoners ongeschikt vinden.

In de Zon en Wind kaart geven inwoners aan dat zij mogelijkheden zien voor zonnevelden langs infrastructuur.


Lees meer
duurzame100-energieke-rondeveners
Energieke Rondeveners in de Duurzame 100 van Trouw

Wij zijn als Energieke Rondeveners apetrots: we staan met ons warmtescan project op plek 79 van de Duurzame 100 van Trouw. Op donderdag 8 oktober wordt de nieuwe lijst feestelijk gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger via deze livestream.

Een groep vrijwilligers heeft de afgelopen twee jaar ruim 400 warmtescans uitgevoerd. Het project warmtescans is geïnitieerd om bewoners bewust te maken van de aanwezige ‘warmtelekken’ in hun woning.


Lees meer
> Naar de Duurzame 100
zoekgebied-windmolens
Geef aan waar jij windmolens en zonnevelden wilt

Samen met u staan we voor een grote opdracht. We willen als gemeente in 2040 klimaatneutraal zijn: alle energie die we dan verbruiken is duurzaam opgewekt. Daarmee dragen we als gemeente bij aan het klimaatakkoord. Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen op daken in De Ronde Venen. Hiermee wekken we 20% van onze benodigde energie duurzaam op. Daarmee zijn we er dus nog niet. We hebben daarom ook zonnepanelen op land (zonnevelden) en windmolens nodig.
Lees meer

> Naar de kaart
Back to top