Energiehulp-Mijdrecht-Vinkeveen-Abcoude-Henri-Roosdorp

Energieke Rondeveners aan de slag met praktische Energiehulp Thuis

Voor inwoners van De Ronde Venen die noodzakelijke energiebesparende maatregelen willen treffen in hun woning, maar daarvoor geen financiële middelen hebben, biedt Energieke Rondeveners de Energiehulp Thuis. Vrijwillige adviseurs en klussers inventariseren de mogelijkheden én gaan praktisch aan de slag. Gemeente De Ronde Venen bekostigt de materialen. Henri Roosdorp uit Abcoude is coördinator van dit mooie Energiehulp-project.

Voor Henri Roosdorp is vrijwilligerswerk altijd een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. Hij is graag bezig met organisatorische taken én steekt graag de handen uit de mouwen. Na zijn pensionering kwam hij in contact met de Energieke Rondeveners en dat sprak hem gelijk aan. Deze groep enthousiaste vrijwilligers zet zich in om de gemeente te verduurzamen.

Tochtstrips, isolatie, radiatorfolie

Eén van de projecten is Energiehulp Thuis. “Via dat project realiseren we kleine, energiebesparende aanpassingen bij mensen thuis”, vervolgt Henri. Hij is coördinator van het project en brengt de hulpvragers in contact met de vrijwilligers. “De vrijwilligers werken in teams van twee personen’’, vervolgt hij. “Een adviseur en een klusser. We brengen een bezoek bij de mensen thuis, brengen in kaart wat nodig is, gaan direct praktisch aan de slag met bijvoorbeeld het isoleren van de cv-leiding, het aanbrengen van tochtstrips bij de deuren en het plaatsen van folie achter de radiatoren. Daarnaast geven we tips en handvatten waarmee de bewoners zelf aan de slag kunnen om verder te besparen.’’

Voor de hulpvragers in het project – die onder andere worden aangedragen door gemeente De Ronde Venen en de Voedselbank – zijn geen kosten aan de dienstverlening verbonden. “We ontvangen vanuit de gemeente een mooie subsidie om de duurzame maatregelen te kunnen treffen. Daarnaast zijn we de KARWEI heel erkentelijk; zij draagt ons ook een warm hart toe.’’

Samenwerking CAZAS

In sommige gevallen is méér hulp nodig dan vanuit het project Energie Hulp Thuis kan worden geboden. “In die gevallen maken wij een melding bij woningcorporatie CAZAS. Zij pakken de zaken ontzettend goed op; een fijne samenwerking.”

Energiehulp klussers
De klusteams hebben 220 huishoudens geholpen.

294 huishoudens

In het seizoen 2022-2023 bezochten de vrijwilligers van het project Energiehulp Thuis maar liefst 220 huishoudens in De Ronde Venen. “In onze evaluatie van dat jaar hebben we beschreven dat wij een bescheiden, maar zinvolle bijdrage hebben geleverd”, vervolgt Henri. “Het zijn allemaal stappen in de goede richting.”

Het seizoen 2023-2024 is zojuist afgerond met 74 energiehulpbezoeken. “De vrijwilligers zijn ontzettend enthousiast over dit project”, vervolgt de coördinator. “Je kunt een steentje bijdragen en de inwoners waar we komen zijn zeer tevreden met onze hulp en acties. Je kunt al gelijk iets verbeteren.”

Ook Henri doet zijn vrijwilligerswerk met veel plezier. “In Energiehulp Thuis komen voor mij een aantal mooie dingen bij elkaar, een leuke vrijwilligersploeg, de kwaliteit van ons bestuur en een tevreden doelgroep. Ik hoop dan ook van harte dat dat we ook in het derde projectjaar ons steentje weer kunnen bijdragen. Wat wil je nog meer.”

"We hebben een zeer leuke vrijwilligersploeg van energieklussers en -coaches en het is fijn om iets te betekenen voor een ander."

Back to top