Hans-van-Kessel-01-energiehulp

Klushulp tegen energie-armoede

Hans van Kessel heeft zijn twee-onder-een-kapwoning in Abcoude rondom geïsoleerd. En een hybride warmtepomp heeft hij ook. Zijn gasverbruik blijft dit jaar hopelijk onder de 400 kuub, voorheen was dit 2000 kuub. Maar veel belangrijker nog vindt hij het om mensen méé te nemen in de energietransitie. En sinds kort: om energie-armoede te helpen bestrijden.

Op tafel ligt publiciteitsmateriaal uitgestald. ‘Op naar een duurzame gemeente’ staat er op een poster van de Energieke Rondeveners, een burgerinitiatief dat de Trouw Duurzame 100 haalde en waarvan hij medeoprichter was. Er liggen flyers met informatie over de energiescans die je via deze burgerbeweging kunt aanvragen, en A3’tjes met ‘24 tips om slim te besparen op jouw energierekening’.

Die laatste worden gebruikt in de meest recente van een lange reeks duurzame acties en initiatieven die Van Kessel op zijn naam heeft staan. Daar wil hij over vertellen, over het project dat de Energieke Rondeveners met geld van de gemeente op touw kon zetten en waarmee inmiddels al zo’n zestig huishoudens geholpen zijn.

“Dan denk je misschien: Abcoude, daar staan dure huizen, maar er zijn in de gemeente ook een hoop schrijnende gevallen, hoor”, zegt hij. “Huilende mensen hebben we gezien, bij wie de energierekening van 250 naar 800 euro was gegaan.”

Voor het goede begrip even een stapje terug: Van Kessel zette zich tijdens zijn gehele loopbaan in voor ‘een goede werk- en leefomgeving’, zoals hij het samenvat. Via zijn werk als zelfstandig arbo-adviseur, als milieuactivist en als gemeenteraadslid. Die contacten kon hij nu soepel samenbrengen in zijn jongste initiatief. “Eind augustus hebben we, samen met Natuur- en Milieufederatie Utrecht, zo’n veertig mensen opgeleid om in duo’s bij mensen langs te gaan die door de hoge energierekening in financiële problemen komen”, vertelt hij.

Water-besparen-timer-energiehulp-02

Energielekken en tochtplekken

Een energiecoach en een klusser gaan daarbij samen op pad. Doelgroep: mensen die energietoeslag hebben gekregen. “Alles helemaal volgens de privacyregels hoor, daar is een heel systeem voor opgetuigd”, bezweert Van Kessel. Met simpele isolatiemaatregelen als radiatorfolie, tochtstrips en deurdrangers, met medewerking van een lokale bouwmarkt aan het project beschikbaar gesteld en betaald door de gemeente, verhelpen zij de ergste energielekken en tochtplekken.

Waar de verhuurder in gebreke blijft, wordt dit doorgegeven aan de wethouder, zodat eerstgenoemde daar op wordt aangesproken. “Huurders durven dat vaak niet”, volgens van Kessel. “En lukt dat ook niet, dan hebben we nog wat informele wegen om te bewandelen.”

Van Kessel glimt van genoegen over het succes van dit project. Er is hem dan ook alles aan gelegen om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de duurzame verbouwing van de samenleving. “Nu bereiken we de groep die zich de luxe van verduurzaming niet zomaar kan permitteren.”

De uitdaging: onder het energieprijsplafond blijven

Voor de website van de Energieke Rondeveners schrijft hij geregeld blogs, om nóg meer mensen te bereiken. Zijn laatste schrijfsel gaat over hoe je straks beneden het energieprijsplafond blijft. “Dat is de lol, om onder dat plafond te blijven”, vindt hij, en hij toont zijn nieuwste ‘speeltje’: een app die op elk moment je stroomgebruik exact in beeld brengt. “Kost nog geen 30 euro en dat had ik er binnen een maand uit. Als je weet waar je onnodig stroom verbruikt, kun je makkelijker besparen.”

Zelf is hij wel even klaar met grote stappen zetten: “Ik heb geen zin om mijn mooie vloer eruit te halen voor vloerverwarming. Bovendien: ik ben 72 en herstellende van een ingrijpende operatie, ik vind het wel even mooi. Tenzij”, veert hij op, “we met de hele wijk iets gaan doen. Aquathermie uit de Angstel, die hier achterlangs stroomt, bijvoorbeeld, dat lijkt me wel wat.

Tekst: Annelies Roon voor Trouw

“Huilende mensen hebben we gezien, bij wie de energierekening van 250 naar 800 euro was gegaan.”

Back to top