huis-met-dikke-isolatie-bouw-credit-graphicalert

Zo blijf je in 2023 onder het prijsplafond voor gas

Twaalf jaar geleden ben ik begonnen met het verduurzamen van mijn huis. In 2010 verbruikte ik nog meer dan 2000 m3 gas per jaar. Vorig jaar 500 m3. Dit jaar hoop ik onder de 400 m3 te blijven. Nu (16 november) staat de teller op 265 m3.

Comfortabel in de winter

Iedereen wil comfortabel kunnen wonen in een huis dat in de winter behaaglijk is. En zo min mogelijk kosten voor verwarming natuurlijk. Hoe zorg je daarvoor? Dat gaat anders dan het besparen op elektriciteit. Daar is het vaak een kwestie van de stekker eruit, een energiezuiniger apparaat kopen of – nog beter – geen nieuw apparaat (droger, vriezer etc) kopen.

Het begint met isolatie

Bezuinigen op gas begint met het goed isoleren van je woning, zodat de warmte binnenshuis blijft. Ik ben tien jaar geleden begonnen met spouwmuurisolatie. Daarmee win je meteen 20% in de stookkosten. De volgende stappen waren dakisolatie, in mijn huis steenwol op de vliering en bodem- of vloerisolatie.  Moet je wel een kruipruimte hebben.

Vervolgens kwam het glas aan de beurt. Er zat wel dubbelglas in de woonkamer, maar dat was inmiddels 25 jaar oud (thermopane). HR++ geeft beduidend meer isolatie. En voor nieuwere huizen zou ik triple glas aanraden. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Dat is wellicht een wat technische term maar daardoor kun je wel direct zien hoeveel warmte het glas doorlaat. Daarbij is de gouden stelregel: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Daar moet echter ook direct bij verteld worden dat glas met een lage U-waarde vrijwel altijd ook meer kost dan glas met een hoge U-waarde.

Alle beetje helpen

En dan een eerste ronde kleine isolatiemaatregelen; radiatorfolie, tochtstrips, tochtstopper, brievenbusborstel. Een gordijn voor de buitendeur. Zie onze 24 tips.

Doe jaarlijks een isolatiecheck. Kijk of de isolatiematerialen die je hebt aangebracht nog goed functioneren. Tochtstrips zijn na 10 jaar meestal wel op. Of doe de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal.

En toen zaten we op 1400 m3

Warmtepomp: 60% reductie

De volgende stap was een warmtepomp. Dat was weer een grote klapper. Van 1400 naar 500 m3. zo’n 60% reductie op het gas. Kost wel stroom. In mijn geval 1650 kWh/jaar extra. Die extra kosten heb ik opgevangen door extra zonnepanelen aan te schaffen. Dat zijn er dan vijf.

Als je alles goed geïsoleerd hebt, is het van belang ook te denken aan goede ventilatie. Check met een CO2-meter of je een goed leefklimaat hebt. Als de CO2 rond de 600 ligt is dat goed.

De juiste instellingen

Hoe zorg je in een goed geïsoleerd huis voor zo min mogelijk gasverbruik?

  • Compartimenteren; heel lang werd alleen gestookt voor de ruimte waar je verbleef. Met de komst van centrale verwarming werd ineens het hele huis verwarmd. Nergens voor nodig. Dus verwarm alleen de woonkamer. Zet de verwarming in de slaapkamer uit en sluit alle tussendeuren.
  • Zet de thermostaat een graadje lager. 19 ºC is meestal genoeg. ‘s Nachts kan de thermostaat op 15 ºC. Doe dit een (half) uur voordat je naar bed gaat. En vergeet niet de verwarming lager te zetten als je van huis bent.
  • Zet de cv ketel op 60 ºC en gebruik een radiatorventilator voor snellere opwarming van de kamer. Ontlucht radiatoren regelmatig en zorg dat je cv-ketel goed (waterzijdig) is ingeregeld.

Met een goed afgestelde hybride warmtepomp heb je in zachte winters bijna geen gas meer nodig. Tussen de 10 ºC en 19 ºC buitentemperatuur doet de pomp zijn werk. Tussen 0 ºC en 10 ºC hangt het van de instelling van de pomp en de mate waarin je huis is geïsoleerd af hoeveel gas je verbruikt.

Mocht je nog vragen hebben of advies willen over energiebesparing? Neem contact met ons op.

Blog door Hans van Kessel

Back to top