Energie-besparen-in-huis-met-energieklusser

Energiehulp in De Ronde Venen

Vorig jaar zijn zo'n 25 vrijwilligers opgeleid tot energieklusser en energiecoach. Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze teams ruim 240 huishoudens geholpen met het verlagen van het energieverbruik.

Energiearmoede in De Ronde Venen

Een goed geïsoleerd huis, een warmtepomp of zonnepanelen, dat zijn stappen die lang niet voor ieder huishouden haalbaar zijn. En zo worden juist de mensen met een kleine portemonnee en een slecht onderhouden woning het hardst geraakt door de almaar stijgende energieprijzen.

De Energieke Rondeveners vinden dat iedereen de kans moet hebben om te verduurzamen. Om energiearmoede tegen te gaan zijn wij in september gestart met een groot project wat dankzij subsidie van Gemeente De Ronde Venen mogelijk is gemaakt.

Energieklussers en energiecoaches

Inmiddels zijn 25 enthousiaste vrijwilligers opgeleid tot energieklusser en/of energiecoach. Een team van een energieklusser en energiecoach bezoekt huishoudens die zich hiervoor hebben aangemeld. Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze teams tussen oktober en maart hebben ruim 240 huishoudens bezocht in de hele gemeente. Veel voorkomende werkzaamheden van de klussers zijn; radiatorfolie en tochtstrips aanbrengen en lampen vervangen door LED. De coaches onderzoeken met de bewoner waar het mogelijk is energie te besparen.

Samenwerking

Dit project voeren wij uit in nauwe samenwerking met gemeente De Ronde Venen. Daarnaast ontzorgt Karwei Mijdrecht ons met het inpakken van de klusboxen en heeft Karwei de gereedschapssets voor onze klussers gratis ter beschikking gesteld. Rabobank Rijn en Veenstromen is sponsor van de energiemeters en CO2/temperatuur/vochtmeters voor de energiecoaches en -klussers.

De mensen die in aanmerking komen voor een bezoek van onze energiehulp-teams hebben een flyer ontvangen van de gemeente, voedselbank of Tympaan-De Baat.

In deze eerste ronde ging het vooral over huishoudens met een hoge energierekening in verhouding tot hun inkomen. Met de gemeente zijn we in overleg over voortzetting van de energiehulp bezoeken vanaf september 2023.

energieklussers-tegen-energiearmoede-energie-besparen
Nadat er een afspraak is gemaakt ga je met een tas vol energiebesparende spullen langs bij bewoners.
Back to top