Energiehulp klussers

Energiehulp in De Ronde Venen

Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze klusteams sinds de energiecrisis 294 huishoudens geholpen met het verlagen van het energieverbruik. Help jij ons dit jaar ook als energiecoach of klusser?

Doe mee

Help jij ons dit jaar ook als energiecoach of klusser? Kom dan op 13 september om 19.30 uur naar de informatieavond in de Boei in Vinkeveen. Iedereen is welkom. Graag aanmelden via mail bij Monique.

Energiearmoede in De Ronde Venen

Een goed geïsoleerd huis, een warmtepomp of zonnepanelen, dat zijn stappen die lang niet voor ieder huishouden haalbaar zijn. En zo worden juist de mensen met een kleine portemonnee en een slecht onderhouden woning het hardst geraakt door de almaar stijgende energieprijzen.

De Energieke Rondeveners vinden dat iedereen de kans moet hebben om te verduurzamen. Om energiearmoede tegen te gaan zijn wij in 2022 gestart met een groot project wat dankzij subsidie van Gemeente De Ronde Venen mogelijk is gemaakt.

Energieklussers en energiecoaches

Onze vrijwilligers hebben het tweede jaar Energiehulp Thuis eind april afgerond. Het doel van het project is om zoveel mogelijk huishoudens in gemeente De Ronde Venen met een zeer kleine beurs te voorzien van praktische energie-bespaaradviezen en te helpen met het ter plekke aanbrengen van energiebesparende materialen. In dit tweede jaar zijn er 74 energiehulpbezoeken uitgevoerd door 12 vrijwilligersteams, bestaande uit een energiecoach en energieklusser. Het aantal huisbezoeken was aanzienlijk minder dan de 221 huisbezoeken die in het eerste projectjaar zijn uitgevoerd. De reden voor het verminderd aantal aanvragen is naar onze mening positief te noemen; veel huishoudens in de doelgroep hebben de eerste energiebesparende maatregelen eerder al via ons project of andere wegen weten te treffen. We zijn voornemens dit succesvolle project na de zomer te vervolgen.

Samenwerking

Dit project voeren wij uit in nauwe samenwerking met gemeente De Ronde Venen. Daarnaast ontzorgt Karwei Mijdrecht ons met het inpakken van de klusboxen en heeft Karwei de gereedschapssets voor onze klussers gratis ter beschikking gesteld. Rabobank Rijn en Veenstromen is sponsor van de energiemeters en CO2/temperatuur/vochtmeters voor de klusteams.

De mensen die in aanmerking komen voor een bezoek van onze klusteams ontvangen een flyer van de gemeente, voedselbank of Tympaan-De Baat.

In deze eerste ronde ging het vooral over huishoudens met een hoge energierekening in verhouding tot hun inkomen. Met de gemeente zijn we in voorbereiding voor energiehulpbezoeken vanaf september 2023.

energieklussers-tegen-energiearmoede-energie-besparen
Nadat er een afspraak is gemaakt ga je met een tas vol energiebesparende spullen langs bij bewoners.
Back to top