Energie-besparen-in-huis

Meten, weten en dan besparen

Eric woont met zijn vriendin en dochtertje in een gasloze huurwoning in Abcoude. Doordat hij zelf extra energiebesparende maatregelen heeft genomen, is zijn energierekening nog maar 25 euro per maand. “Meten is weten. Zoek eens uit hoe hoog je energierekening is en hoeveel energie jij gebruikt. Stel dan een bespaardoel vast en ga aan de slag. Het is vaak makkelijker dan je denkt.”

“In 2017 zijn we in ons nieuwbouwhuis in Land van Winkel gaan wonen. Het hoekhuis heeft 3 slaapkamers en een totale oppervlakte van 120 vierkant meter. Het bijzondere is dat ons huis en het water verwarmd worden door een ventilatieretourlucht warmtepomp. Onze woning wordt door deze installatie geventileerd en de warmte die daarbij uit de lucht wordt gehaald, wordt niet naar buiten gepompt maar opnieuw gebruikt als energiebron. Op de begane grond en eerste verdieping hebben we vloerverwarming, dit is comfortabel en energiezuinig. Op ons dak liggen ook nog 7 zonnepanelen. Om al onze elektriciteit duurzaam op te wekken hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen via Zon op De Ronde Venen en in windenergie via de Windcentrale. Naast een goed gevoel, geeft het ook een beter rendement op ons spaargeld dan een spaarrekening.”

Gebruik een energiebespaarmeter

“Omdat ons huis al volgens de nieuwste standaard gebouwd is, hebben we geen grote energiebesparende maatregelen hoeven nemen. We hebben juist geïnvesteerd in rolluiken en speciale gordijnen die isolerend werken en die het huis in de zomer koel en in de winter warm houden. Wij gaan heel bewust om met energie. Via een app houden we bij wat we gebruiken. Vooral in december, januari en februari letten we goed op, want dan gaat het vaak hard met de verwarming en gasrekening. Mede door goede instellingen van de warmtepomp, in combinatie met de vloerverwarming, hebben we nu elk jaar minder energieverbruik gehad. Het begon in dit huis met 6.000 kilowattuur, nu zitten we op 3.000 kilowattuur per jaar. Onze energierekening is maandelijks nog maar 25 euro.”

Meten is weten

“Wij zijn met een energiebespaarmeter aan de slag gegaan die precies laat zien hoeveel energie een apparaat gebruikt. Zo’n meter kan je kopen van de speciale waardebon die de gemeente uitdeelt of lenen via een energiecoach van de Energieke Rondeveners. Onderzoek waar de meeste winst te behalen valt en ga daar actie op ondernemen. Bij ons was het vooral de na-verwarmer van de warmtepomp uitzetten. Deze is bedoeld om de vloerverwarming sneller op 35 graden te krijgen, maar wij hebben geen haast en het mag van ons best een tijdje duren voordat het op temperatuur is. Alleen als het vriest, dan zetten we hem aan. Toen we in ons huis kwamen wonen hebben we bewust de meest energiezuinige apparaten gekocht met label A of A+++. We hebben bewust geen droger in huis en weten precies welk wasprogramma het meest energiezuinig is én de was goed schoon wast.”

Gratis besparen

“In de douche hebben we een neveldouchekop die maar 5 liter water per minuut gebruikt. Dat scheelt enorm veel in de energiekosten. Ook verspreidt de douchekop het water beter, waardoor je hele lichaam lekker verwarmd wordt. Je hebt daar vooral veel winst van als je een elektrische verwarming hebt zoals wij. Ook zetten we de kraan niet volledig open, waardoor je maar 3 liter per minuut gebruikt. Op de kranen hebben we een waterbesparend mondstuk gezet dat 70% water bespaart. Het is binnen een minuut op de kraan gedraaid en je hebt er jaren voordeel van. Ze zeggen wel eens dat zulke doorstroombegrenzers niet goed werken omdat er kalkaanslag in komt, vooral in onze regio met kalkrijk water, maar wij gebruiken ze nu al jaren en merken daar niks van. Het is dus zonde om ze niet te plaatsen. Wij hebben de neveldouchekop en mondstukken voor de kranen met de speciale waardebon van de gemeente gekocht. Het is heel goed dat ze alle inwoners 70 euro aanbieden om energiebesparende producten van te kopen, dat mag van mij wel elk jaar. Het is zonde als je de waardebon niet gebruikt. Je kunt er gratis producten van kopen en profiteert van een lagere energierekening. Er zijn zoveel kleine dingen die je kunt doen die echt werken. Van ledlampen en deurdrangers tot een regenton aan toe.”

Bespaartips delen we in de buurtapp

“We proberen bewust te leven en te consumeren. Ik fiets veel, vlieg niet, ben flexitariër en wanneer ik kleding koop, dan kies ik voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Is iets kapot, dan kijk ik eerst of het te repareren is. Voor ons dochtertje kopen we ook zoveel mogelijk tweedehands. We kijken bewust naar wat we nu echt nodig hebben en wat overbodig is. Warmte laten weglekken uit je huis voelt dan als weggegooid geld en dat wil je voorkomen. De urgentie van het tegengaan van de klimaatcrisis is voor ons wel de belangrijkste reden om actie te ondernemen in huis. Ons dochtertje is nu anderhalf jaar oud en dan wordt het wel tastbaarder waarvoor je het doet. Je wilt dat zij ook een veilige toekomst heeft. Het was altijd al onze droom om in een duurzaam energieneutraal huis te wonen. Kopen was geen optie, daarom is het geweldig dat er nu ook duurzame nieuwbouwwoningen worden gebouwd die je kunt huren. In de groepsapp van de buurt hebben we ook de tips gedeeld om energie te besparen. We wonen tenslotte allemaal in een zelfde soort huis en het versterkt het buurtgevoel!”

Samen voor een klimaatneutrale gemeente

“We moeten als gemeente klimaatneutraal worden. Daarbij gaat de gemeente uit van 35% energie besparing. Dat moet dus van ons allemaal komen. Als we dat niet doen, dan hebben we nog meer energiebronnen nodig, zoals windmolens en zonneweides. Gezien de huidige weerstand in onze regio tegen lokale energieopwekking, zou ik dus iedereen willen adviseren om zelf zo veel mogelijk energie te besparen. Ga er bewust mee aan de slag en voordat je het weet bespaar je energie en geld dat je goed kan gebruiken voor andere dingen.”

Bekijk nog meer bespaartips om je energierekening te verlagen.

"Energie besparen is vaak makkelijker dan je denkt. We hebben nu nog maar een energierekening van 25 euro per maand."

Back to top