Warmtepomp_credit-graphicalert

Warmtepompen zijn hot, maar welke kan jouw huis verwarmen?

Sinds de gasprijzen vorig jaar sterk gestegen zijn, en nog steeds fluctueren, gaan veel mensen nadenken over een warmtepomp. Je verbruikt daarmee meer elektriciteit, maar veel minder gas en dat is beter voor ons klimaat en voor jouw portemonnee. En je krijgt er subsidie op.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: ze halen warmte uit de lucht, de bodem of uit water en verwarmen daarmee jouw woning. Je kunt voor een hybride warmtepomp, die zorgt voor de verwarming van jouw huis maar voor het warme water behoudt je de cv-ketel, óf voor een all-electric warmtepomp, dan ga je helemaal van het gas af en zorgt de warmtepomp ook voor het warme water.

Doe de verwarmingstest

De eerste vraag is echter: is jouw huis geschikt voor een warmtepomp, of geschikt te maken? Een veel gebruikte test daarvoor is om een winterlang de temperatuur van jouw cv-ketel op 50 graden te zetten en dan te ervaren of de verwarming jouw huis nog comfortabel kan maken. Als dat niet lukt, is het beter om eerst jouw huis goed te isoleren: denk aan de vloer, het dak, de muren en ramen.

Deskundig installateur

Als het wel lukt en je wilt een warmtepomp aanschaffen, kies voor een deskundig installateur. Het installeren van de juiste warmtepomp, en het afstellen daarvan, vraagt veel deskundigheid. Helaas zijn er, net als eerder bij de zonnepanelen, veel aanbieders die niet over de benodigde kennis beschikken. Zij laten de mensen teleurgesteld achter.

Kijk voor meer info op de website van Milieu Centraal.

flyer-energiecoach-stappenplan-5-sterren-duurzaam-huis
Back to top