Jooske van de Graaf uit Baambrugge | Energieke Rondeveners

Zonne-energie Coöperatie geeft zon op De Ronde Venen

Hoewel Jooske van de Graaf uit Baambrugge altijd al affiniteit had met duurzaamheid, bracht haar werk als ingenieur voor ‘renewable energy’ bij een grote oliemaatschappij haar in beweging. “Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd’’, vertelt zij. “Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”

Vlees eten deed ze al niet en ze reed al in een elektische auto. Met de koop van hun woning volgden meer maatregelen; zonnecollectoren op het dak, muren werden geïsoleerd met leem en in de tuin werd een aardwarmte systeem aangelegd dat is gekoppeld aan een warmtepomp. “Met het duurzaam opgewarmde water verwarmen niet alleen het huis; we gebruiken het ook voor de wasmachine, vaatwasser en de douche. We gebruiken nagenoeg geen gas meer.”

Toch smaakte dat alles naar meer. “Vanwege de zonnecollectoren op ons dak, hebben we geen ruimte voor zonnepanelen om elektriciteit op te wekken’’, zegt Jooske. “Dat vind ik jammer.’’ Vanuit deze behoefte ontstond Zon op De Ronde Venen; een coöperatie waarmee zonne-energie projecten worden gerealiseerd op grote daken in De Ronde Venen. De panelen worden gefinancierd door omwonenden die daar een aantrekkelijk rendement voor terug krijgen. “Zo kan iedereen schone energie opwekken, ook als je zelf geen geschikt dak hebt voor panelen.’’ De eerste collectieve zonnepanelen worden in januari geplaatst op het dak van De Vijf Bogen in Baambrugge. Later volgt een tweede project op het Veenweidebad. “Door krachten te bundelen wordt het mogelijk om grote daken te benutten voor zonne-energie en is de investering al interessant vanaf één paneel’’, besluit Jooske. “Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen, hoe klein ook.’’

"Veranderingen bij grote organisaties zijn gecompliceerd. Ik dacht; begin gewoon met jezelf.”

Back to top