Hoe houd je de energiekosten in de hand?

Hoe blijf je in 2023 onder het prijsplafond voor elektriciteit

Per 1 januari 2023 heeft de overheid een prijsplafond ingesteld op energie. Verbruik je 1200 m3 gas of minder, dan betaal je € 1,45 per m3. Gebruik je 2900 kWh of minder stroom dan betaal je € 0,40 per kWh. Gebruik je meer, dan betaal je het tarief dat jouw energieleverancier je boven dit plafond in rekening brengt. Zorg er dus voor dat je minder gebruikt dan het plafond. Je betaalt dan per jaar maximaal € 2910 voor je energiekosten in 2023. Dat is € 242,50 per maand

Hoe zorg je dat je minder stroom verbruikt

Al jarenlang droom ik van een energieneutraal huis, dat je niet meer stroom verbruikt dan dat je op kunt wekken. Ik heb al acht jaar zonnepanelen. 15 op mijn dak en nog eens 12 in de coöperatie Zon op de Ronde Venen. Genoeg stroom voor de elektriciteit die ik nodig heb voor mijn huishoudelijke apparatuur en verlichting. Ook genoeg om een elektrische auto te laden en voor een hybride warmtepomp.

Maar als je dat allemaal niet hebt, hoe zorg je er dan voor om onder het plafond van 2900 kWh te blijven. Volgens het Nibud gebruikt een huishouden gemiddeld 2760 kWh per jaar. Voor een gemiddeld huishouden moet het dus mogelijk zijn om onder dit plafond te blijven.

Zicht op je verbruik

Weet je eigenlijk wel hoeveel stroom de apparaten in je huis verbruiken? Als wij huishoudens advies geven gebruiken we een energiemeter waarop we direct kunnen aflezen hoeveel energie een apparaat verbruikt. We kijken naar je energierekening en lopen alle stroombronnen na. Een led lamp 5W, een LED-strip maar 3,8W. Een halogeenlamp met dimmer kan wel oplopen tot 85W. Ik vergeet mijn laptop wel eens uit te schakelen; 25W. De grootste stroombesparingen vind je op onze website; 24 tips om te besparen op jouw energierekening; doe 2e koelkast weg, zet apparaten uit en niet op stand-by, zet de volle wasmachine op lage temperatuur, zet vaatwasser op eco-stand. En als je dan toch iets moet vervangen let dan op het energielabel. Inductie koken is veel voordeliger dan keramisch.

Slimme meter

Als je nog preciezer je stroomverbruik in de gaten wilt houden, kan je voor een paar tientjes een energy-app aanschaffen. Die sluit je aan op je slimme meter en daarmee kun je realtime je verbruik aflezen. Heb je daar wat aan? Zeker. Vorig jaar oktober verbruikte ik in de maand oktober 546 kWh (ja, ja, best veel, maar daar zit ook het opladen van een elektrische auto en het gebruik van de warmtepomp bij in). Dit jaar kom ik in oktober net onder de 300kWh uit. Toch mooi € 100 (250 x € 0,40) bespaard in een maand tijd.

Wat blijft er nog over aan sluimerverbruik als je alles hebt uitgezet? Nog 50 W zegt mijn energy meter. De koelkast, de vriezer (heb ik die wel echt nodig? Ja voor de groenteoogst van dit jaar). De buitenlamp. In onderling overleg mag die nu uit. En dan nog de warmtepomp, de wifi (kan ook uit). De omvormers gaan uit als de zon uit gaat. Daar heb je geen omkijken naar.

Lees ook deel 2: Hoe te besparen op warmte.

Hans van Kessel

-->
Back to top