Energierekening-halveren-in-een-jaar-pionier-henk

Energie besparen met een prachtig rendement

Henk Viëtor uit Abcoude probeerde al 10 jaar zijn huis te verduurzamen zonder veel succes. De adviezen die hij kreeg waren te ingewikkeld, ingrijpend en kostbaar. Het enorme energieverbruik baarde hem echter zorgen en nu heeft hij in één jaar zijn energieverbruik gehalveerd.

Keerpunt

Het keerpunt was toen de actie tegen de windturbines op stoom kwam. Henk is ook geen voorstander van (mega)windturbines, maar begrijpt dat het milieuvraagstuk urgent is en wil iets positiefs bijdragen. Hij begon aan zijn eigen missie: 50-75% energiereductie binnen een jaar.

Waar begin je?

Na enig speurwerk in boeken en op internet werd Henk pas echt enthousiast: met een investering in energiebesparing kon hij een veel beter rendement behalen dan met welke  andere investering dan ook. Bovendien een investering met een laag risico en een grote impact, voor het milieu maar ook voor een structureel lagere energierekening.

De eerste stap: isoleren

Henk begon met isoleren, van de vloer en van de spouwmuren. Hij heeft daarbij wel de fout gemaakt door met de eerste aanbieder in zee te gaan in verband met een subsidieaanvraag voor het einde van het jaar.

Zijn tips: vraag meerdere offertes aan en laat je niet opjutten door aanbieders! Kijk ook of een bedrijf is aangesloten bij Insula. Insula kan controleren of een project goed is uitgevoerd en eventueel bemiddelen. Zij geven ook de certificaten uit. Als je zelf niet goed weet te beginnen, kun je een adviseur inschakelen, bijvoorbeeld via Energiebespaarders.nl.

De bodemisolatie verliep voorspoedig: er werd een extra dikke laag isolatiekorrels op de bodem aangebracht. Let wel op: veel aanbieders bieden bodemisolatie met korrels aan (waarschijnlijk in verband met het gemak hiervan), terwijl vloerisolatie in principe beter werkt. Bodemisolatie is eigenlijk alleen van belang als de kruipruimte te vochtig is.

Het vullen van de spouwmuur verliep moeizamer: de installateurs leken weinig verstand van zaken te hebben, er waren technische problemen, ze werkten slordig en gingen op een aantal plekken door de spouwmuur heen. Maar uiteindelijk hebben ze alles netjes afgewerkt en een bloemtje voor de overlast bezorgd.

De ramen bleken eigenlijk prima geïsoleerd, dat was een meevaller. Het dak was echter nog niet geïsoleerd, dacht Henk. Dakisolatie kan van binnenuit en vanaf de buitenkant gebeuren. Bij Henk zou isolatie van binnenuit leiden tot een grote verbouwing en werd daarmee veel te kostbaar. Het dak vanaf de buitenkant isoleren kan eigenlijk alleen in het kader van een dakrenovatie en is daarom ook een heel kostbaar project. Gelukkig bleek bij inspectie de helft van het dak tijdens een dakrenovatie in 2000 wel geïsoleerd te zijn.

LED verlichting

Henk heeft alle gloeilampen in huis vervangen door ledlampen. Tegenwoordig is er een enorm aanbod in ledverlichting. Henk moest een aantal transformatoren vervangen, maar dat bleek relatief eenvoudig. Ook dit is een investering die veel rendement oplevert!

Ventilatie

Aan ventilatie wordt vaak te weinig aandacht besteed, maar is wel heel belangrijk, zeker in een goed geisoleerd huis. Henk kon ook hier een snelle winst behalen door de mechanische ventilatiemechanismen te laten vervangen door energiezuinige alternatieven.

Hoe verder?

Na een half jaar was Henk wat minder ver dan gehoopt, maar hij is wel veel wijzer geworden. Hij was aanvankelijk tegen zonnepanelen omdat hij ze lelijk vond. Maar ook bij zonnepanelen is een grote ontwikkeling gaande in uiterlijk en in rendement. Nu heeft hij er inmiddels 60 op zijn dak liggen en Henk vindt het resultaat heel erg mooi geworden. En hij bespaart er veel energie mee!

In het najaar komt er nog een hybride warmtepomp, want Henk woont in een iets ouder huis. Helemaal van het gas af is dan een te grote investering en verbouwing. Hij geeft als tip om goed de juiste capaciteit van de warmtepomp goed te laten berekenen, dat luistert best nauw.

Met die hybride warmtepomp denkt Henk zijn 75% energiereductie te gaan halen. Zijn missie is dan geslaagd! Hij kijkt terug op een jaar waarin hij veel geleerd heeft, soms met schade en schande wijs is geworden, maar het uiteindelijk resultaat, de enorme energiebesparing, geeft hem heel veel voldoening.

Energiek Abcoude

Henk is lid geworden van Energiek Abcoude en wil zich daar inzetten om ervaringen van dorpsbewoners met energiebesparen te  delen en daarmee te komen tot een lijst van betrouwbare installateurs. Want volgens hem zijn de meeste bestaande woningen relatief eenvoudig, tegen redelijke kosten en met een hoog rendement te verduurzamen.

Vragenlijst

Henk werkt nu aan een vragenlijst die in de volgende nieuwsbrief wordt verspreid. Daarin wordt gevraagd naar de ervaringen van bewoners met installateurs. Wil je meehelpen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

"Het enorme energieverbruik baarde mij zorgen en heb nu in één jaar mijn energieverbruik gehalveerd."

Back to top