Om wat mooi is, mooi en leefbaar te houden zul je ook zelf wat moeten doen

Monique de Bruin is een Energieke Rondevener van het eerste uur. Samen met een groep enthousiastelingen heeft zij in 2019 de Energieke Rondeveners opgericht en zet zich hier intensief voor in. Niet alleen als penningmeester maar ook als energiecoach, warmtescanner en op evenementen zoals de braderie en vrijwilligersavond. Daarnaast is ze erg betrokken bij het werven en trainen van de vrijwilligers.

De allermooiste plek

Monique woont in Waverveen, helemaal bij het pontje Nessersluis. Voor haar is dit de allermooiste plek. Ze zegt: ‘Op een ideale vrije dag neem ik de tijd om rustig op te staan. Als ik dan naar buiten kijk of de tuin in loop voel ik me rijk omdat we op zo’n geweldige plek kunnen wonen en leven. Om wat mooi is, mooi en leefbaar te houden zul je ook zelf wat moeten doen. Vanuit dat besef probeert Monique haar voetafdruk op de aarde steeds iets kleiner te maken.’

Persoonlijke stappen

Monique heeft in de loop der jaren een aantal persoonlijke stappen gezet. Als een van de eerste inwoners in De Ronde Venen kocht zij in 2011 een volledige elektrische auto. Dat bleek uit contact met de gemeente toen zij een elektrische laadpaal aanvroeg. Deze auto voldoet nog steeds alhoewel de actieradius natuurlijk kleiner geworden is.

Een andere keuze is het heel bewust niet meer met het vliegtuig op vakantie gaan. En, zoals Monique zegt: 'Dat is ook niet nodig. Dichtbij huis is zoveel moois te zien en te beleven, als je daar maar voor open staat. De trend van verder en extremer hoeft voor mij niet meer. Een leuke tip is overigens om met de trein naar Londen te gaan.'

Voor het groen opwekken van energie heeft Monique samen met haar man, aandelen in een windmolen bij Delfzijl en neemt deel aan projecten van Zon op de Ronde Venen. Het totale verbruik aan elektra (privé, auto en werk) wordt daardoor gedekt.

Haar meest recente stap is het bewust alleen nog maar spullen kopen als het nodig is en de tweedehands kledingwinkel van de Kringkoop is een ontdekking.

Qua voeding koopt Monique bij voorkeur biologische producten en is in de loop der jaren minder vlees gaan eten.

Energieke Rondevener van het eerste uur

Binnen de Energieke Rondeveners probeert Monique een positieve bijdrage te leveren om inwoners van de Ronde Venen te helpen ook stappen te zetten om hun voetafdruk kleiner te maken. Het eerste grote project was het uitvoeren van warmtescans bij inwoners. Monique gaat ook als warmtescanner op pad. Een warmtescan biedt inzicht omtrent de warmtelekken van de woning. Maar het biedt ook telkens weer een kans om met mensen het gesprek aan te gaan over bewust omgaan met energie: Met welke simpele maatregelen kun je energie besparen en hoe kan je jouw huis verduurzamen?

Energiehulp Thuis is het tweede grote project waar Monique bij betrokken is, ditmaal als energiecoach. Door de hoge energieprijzen is er vanaf najaar 2022 een traject gestart om energie-armoede bij mensen met lage inkomens te verminderen. Een energiecoach en een klusser gaan samen op huisbezoek. Er wordt uitleg gegeven omtrent bewust omgaan met energie en hoe je simpel kunt besparen op gebruik én de klusser brengt direct simpele energiebesparende maatregelen aan.

Grote hobby

Voor Monique is vrijwilligerswerk haar grote hobby. Het enthousiasme en gedrevenheid van de groep vrijwilligers van de Energieke Rondeveners vindt ze geweldig en de waardering van de inwoners van De Ronde Venen waar huisbezoeken plaats vinden geeft veel positieve energie. Zoals ze zelf zegt; “Voor andere hobby’s heb ik geen tijd, maar als ik maar iets kan organiseren of besturen, ben ik helemaal gelukkig.”

"Om wat mooi is, mooi en leefbaar te houden zul je ook zelf wat moeten doen"

Back to top