duurzame-fietsvakantie-met-trein1

Vrij op de fiets

Terwijl veel Nederlanders voor hun vakantie in het vliegtuig stappen, stapt Abcoudenaar Eric op de fiets. We vroegen hem wat een fietsvakantie zo leuk en uniek maakt.

Waarom ben je het ooit gaan doen?

Ik zat jaren geleden als student wekenlang in de bibliotheek aan mijn eindscriptie te werken. Het was moeilijk en het duurde lang en ik had een motivatie nodig om de scriptie zo snel mogelijk af te ronden. Die fietsvakantie werd dat einddoel. Het idee om voor mijn studentenhuisje op de fiets te stappen en weken later in Rome weer af te stappen leek me geweldig. Sindsdien ben ik nog zes keer op fietsvakantie geweest en ik ben er nog lang niet op uitgekeken.

Wat vind je zo leuk aan vakanties op de fiets?

Het gevoel van vrijheid, de buitenlucht, de vergezichten. Eenmaal onderweg brengt elke dag nieuwe verrassingen. Ik maak me ’s ochtends aan het begin van een nieuwe fietsdag altijd onbewust een voorstelling van hoe de dag eruit gaat zien. Maar op fietsvakantie is elke dag anders en je weet vooraf nooit wat en wie je gaat tegenkomen. Ten slotte vind ik het ontzettend leuk om het landschap om me heen te zien veranderen. Je begint in de Hollandse polder en steekt twee of drie weken later zomaar een twee kilometer hoge Alpenpas over.

Hoe belangrijk vind je duurzaamheid?

Duurzaamheid is voor mij niet de belangrijkste motivatie om op fietsvakantie te gaan, maar het is wel een hele mooie bijkomstigheid. Op de heenreis rijd je natuurlijk op de groenst mogelijke manier: op eigen spierkracht. Je ruilt de benzine dus eigenlijk in voor broodjes kaas en nutella! Op de terugweg neem ik altijd de trein. Dit duurt natuurlijk langer dan een vliegreis, maar het is veel duurzamer. Bovendien vind ik reizen per vliegtuig weinig charme hebben, terwijl een treinreis iets nostalgisch en romatisch heeft.

Hoe sportief moet je zijn?

Er zijn genoeg mensen van boven de zestig die nog uitgebreid in het buitenland op fietsvakantie gaan. Die kiezen natuurlijk niet altijd voor een steile tocht over de Alpen. Bedenk hoe sportief je je vakantie wilt maken en pas daarop je route en je bestemming aan. Als je een elektrische fiets hebt, verbreed je natuurlijk je mogelijkheden. Wanneer je opziet tegen kamperen kun je ervoor kiezen om te overnachten in hostels of hotelletjes, al zul je hierdoor wel meer geld kwijt zijn.

Is het duur?

Met een degelijke fiets kun je jezelf een hoop pech en ellende besparen. Dit is echter een eenmalige uitgave en hoeft niet eens zo veel geld te kosten. Mijn vakantiefiets, net als mijn routeboekjes, tent, slaap- en kookspulletjes kocht ik tweedehands via Marktplaats. Veel van deze spulletjes gaan jarenlang mee. Hoe duur een fietsvakantie uiteindelijk wordt hangt vooral af van je keuzes onderweg. Meer gemak kost meer geld.

"Met fietsvakantie reis je op eigen spierkracht. Je ruilt de benzine dus eigenlijk in voor broodjes kaas en nutella!"

Back to top