nationale-klimaatweek-klimaatburgemeeste-de-ronde-venen

Chantal Bekker aan de slag als klimaatburgemeester van De Ronde Venen

Klimaatburgemeester Chantal Bekker uit Abcoude: "Ik ben Klimaatburgemeester omdat ik vooral voordelen zie van een duurzame leefstijl en deze graag deel. Iedereen kan zijn ecologische voetafdruk verminderen. Probeer het, ontdek het en ervaar het! Het is niet alleen leuk, je impact is groot."

In gesprek met de buurt

Tijdens de Nationale Klimaatweek gaat Chantal in gesprek met haar buurtgenoten over de klimaattransitie en de duurzame stappen die ze willen zetten. Ze heeft al veel mooie klimaatgesprekken gevoerd. "Veel mensen zijn bereid om duurzamer te leven, maar het is vaak te duur of te veel gedoe. Het helpt dan om te bedenken wat de voordelen zijn van de verandering die je wilt en de nadelen van het niet veranderen. Door dit hardop uit te spreken in een gesprek motiveer je jezelf eigenlijk al. Als klimaatburgemeester geef ik ook tips om de eerste stappen te zetten."

Eigen duurzame stappen

Chantal heeft dit jaar ook een grote duurzame stap gezet en rijdt nu elektrisch. "Zelfs de goedkoopste tweedehands auto was nog heel duur, maar het idee dat ik nooit meer benzine nodig heb voelt heel goed. De auto heeft geen snellader en geen grote radius, maar dat bleek geen probleem op vakantie naar Oostenrijk. Je pauzeert gewoon wat vaker in mooie dorpjes onderweg waar je anders nooit zou komen."

Duur?!

Niet alle duurzame keuzes hoeven duurder te zijn: “Ik ervaar juist dat mijn leven goedkoper is geworden”, stelt Chantal. “Mijn behoefte is veranderd: ik hoef niet meer te vliegen en alle verre landen van de wereld te zien. Dat geld spaar ik al uit. De kringloop in Mijdrecht heeft veel mooie spullen en speelgoed sla ik in tijdens de Abcouder Feestweek en Koningsdag. Met huizenruil via Home Exchange was mijn zomervakantie goedkoper dan ooit."

"Duurzaam gedrag moet toegankelijker, goedkoper en logischer gemaakt worden om op grote schaal impact te hebben. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen nu al ontzettend veel kan doen met de middelen die men heeft”.

 

-->
Back to top