Kledingreparatie-en-stomerij-abcoude-kleding-repareren

Bijna alle kapotte kleding kan gerepareerd worden

Kledingreparatie en stomerij, gevestigd in de Kerkstraat in Abcoude wordt gerund door de uitermate vriendelijke en behulpzame ondernemer Mirweis Anwari. Door het repareren van kleding levert hij een bijdrage aan een meer duurzame samenleving, waarin kleding langer gebruikt wordt.

Mirweis is geboren in Afghanistan, maar opgegroeid in Iran. Tien jaar geleden vluchtte hij met zijn Iraanse vrouw naar Nederland. Hij heeft alle inburgeringsexamens gehaald en door veel te praten en zelf te oefenen de Nederlandse taal geleerd. Hij woont met zijn gezin (hun zoontje is hier geboren) in Heemskerk, in Abcoude zijn huizen schaars en heel duur. Ook in de periode dat andere winkels moesten sluiten vanwege de lockdown mocht hij open blijven, als dienstverlenende partij. Zijn zaak is 6 dagen per week geopend. In Iran was Mirweis coupeur, hij naaide veel nieuwe kleding voor zowel mannelijke als vrouwelijke klanten, repareren deed hij daar niet veel.

Bijna alles kan gerepareerd worden

In Abcoude is hij wel druk met repareren: hij maakt kleding korter, of langer, neemt broeken in, of legt ze juist uit na de Corona-kilo’s, zet nieuwe ritsen in, herstelt scheuren in kleding, nieuwe voering, andere knopen, hij doet zo’n twintig reparaties per dag. Hij maakt gordijnen korter, zet nieuwe ritsen in schoenen of laarzen, herstelt boot- of tuinkussens of maakt nieuwe kussens. Als de hoezen van autostoelen makkelijk te verwijderen zijn, kan hij die ook zonodig repareren. Heel bijzonder was dat hij een aantal paardendekens heeft gerepareerd. Kortom, bijna alles kan gerepareerd worden, gun spullen een tweede leven. Of derde, want Mirweis repareert/vermaakt ook kleding die mensen tweedehands gekocht hebben, vaak gaat het dan wel om kwaliteitskleding.

Kledingreparatie-en-stomerij-abcoude-kleding-repareren

Goedkope en dure kleding

Het maakt Mirweis niet uit of een kledingstuk goedkoop of duur was, hij vertelt wat het gaat kosten en dan is het aan de klant om te bepalen of die het de reparatie waard vindt. Onlangs heeft hij een nieuwe voering gemaakt in een 50 jaar oude, lange jas van zware wollen kwaliteit, de klant was er superblij mee. Hij heeft ook wel een nieuwe rits gezet in een Louis Vutton tasje van 2000 euro; aan zulke dingen kan hij wel merken dat er veel “bekende’’ mensen in Abcoude wonen (zeker in vergelijking met Heemskerk) maar ook die weten hem te vinden.

Snel gerepareerd

Klanten hoeven nooit lang te wachten op hun herstel-werk, meestal is dat na één of twee dagen klaar. Belangrijk is dat klanten tevreden zijn, en daartoe werkt hij soms langer door. Hij heeft inmiddels een grote vaste klantenkring opgebouwd, sommigen komen van ver weg. Vaak komen er oudere mensen naar zijn winkel, maar die brengen dan de reparaties voor hun (te drukke) kinderen mee.

Stomen

Ook voor het stomen van kleding, tafellinnen, beddengoed e.d. kan men bij Mirweis terecht, hij doet het stomen niet zelf maar brengt en haalt het bij een vriend met een stomerij. Wat Mirweis wel vreemd vindt, is dat sommige kleding na reparatie of stomen niet meer opgehaald wordt, hij heeft best een lange rij die wacht op de eigenaar. Hij bewaart deze kleding een jaar, maar dan moet het weg vanwege ruimtegebrek. En dat is natuurlijk minder duurzaam. Dus als iemand iets mist?

Duurzaamheid

Thuis is Mirweis ook bezig met duurzaamheid en energiebesparing, geen kleding kopen als het niet nodig is, lampen en apparaten uit als je ze niet gebruikt en minder afval produceren. Het valt hem op dat zijn zoontje op school al veel leert over klimaat en milieu, daar praten ze dan over.

Al met al is Mirweis heel tevreden over zijn werk in Abcoude, hij wil hier graag blijven maar zou graag een grotere ruimte hebben, hij groeit in de Kerkstraat een beetje uit zijn jasje, en zelfs hij kan dat niet groter maken.

"Gooi niet te snel kapotte kleding weg, vraag even of het gerepareerd kan worden, dat is veel beter voor ons milieu."

-->
Back to top