Karen Ekker van Energiek Abcoude

Een positieve blik levert veel meer op dan een negatieve

Karen Ekker geniet elke dag van hun mooie plek aan het Gein bij Abcoude en voelt zich geroepen dit prachtige gebied te beschermen. Tegelijkertijd is het klimaatprobleem geen ver-van-haar-bed- show en staat ze positief tegenover noodzakelijke veranderingen zoals duurzame energie.

Gebied beschermen

“Ik ben elke dag zielsblij dat ik op zo’n mooie plek aan het Gein bij Abcoude mag en kan wonen. Een jaar geleden zijn we er vanuit hartje Amsterdam naartoe verhuisd en het is hier echt prachtig! Toen ik de eerste keer hoorde dat dit een mogelijk zoekgebied voor windturbines kon zijn, dacht ik wel: ‘oeps, in dit prachtige gebied?’ Ik wist van de vereniging Spaar het Gein die zich onder andere heeft ingezet voor de ondergrondse treinrails, het behoud van vele bomen en tegen het doortrekken van de A6. Kortom, een organisatie die zich hard maakt voor het behoud van dit bijzondere gebied en dat sprak mij enorm aan, want juist daarom wonen wij hier.

'Nee' is geen oplossing

Ik voelde mij dan ook geroepen om dit gebied ook te beschermen. Er kwam een ‘Nee-campagne’ tegen windturbines. Maar die vond ik te eenzijdig want er werd geen andere oplossing aangedragen. En dat kan volgens mij niet, het klimaatprobleem verergert inmiddels zo direct, dat fors en snel ingrijpen een doel op zich is. Als we de wereld veilig willen houden, hebben we maar een paar decennia om de omslag te maken. En we hèbben oplossingen.

Kijk wat nu wel kan

Het is veel prettiger om je open te stellen voor noodzakelijke veranderingen. Ik wil dus positief en actief bijdragen aan de energietransitie en heb mij daarom aangesloten bij Energiek Abcoude. Met elkaar kijken wat wel mogelijk en wenselijk is, denken in oplossingen en deze uitwerken. Zonnevelden passend bij het landschap en de infrastructuur. Ik zie zonnevelden of windmolens niet als verpesting van het landschap, maar als werktuigen of elementen die ons van duurzame energie voorzien en bijdragen aan de oplossing van een megagroot probleem. Dan zijn ze niet lelijk, maar nuttig en noodzakelijk. En mogelijk zijn er in de toekomst betere oplossingen, kunnen we ze vervangen of weghalen. Maar dan gebeurt er nu wel wat.

Iedereen is verantwoordelijk

Voor mij, en velen met mij, was de klimaatverandering lang een probleem op afstand. Nu echt niet meer. Kijk om je heen en je ziet de effecten van klimaatveranderingen, zoals de overstromingen in Limburg, België en Duitsland, de hittegolven in Canada en Siberië met temperaturen die hoger zijn dan in welk model ooit voorspeld. Wat moet ik nog toevoegen aan het nieuwe IPCC rapport? Klimaatverandering gaat steeds sneller en verandering van leven is echt noodzakelijk. We zijn hier allemaal verantwoordelijk voor, ik ook. Daarom kunnen we niet enkel ‘nee’ roepen tegen de voorgestelde oplossingen.

Leven anders inrichten

Zelf proberen wij ons steentje bij te dragen door te rijden in een hybride auto, de volgende wordt elektrisch, we hebben groene stroom, Triodos is mijn bank, als ik vlieg, compenseer ik dat en ik stem altijd op een partij die klimaat en milieu als speerpunten heeft. We wonen in een oud huis waarvoor we een meerjarenplan hebben. Het dak moet dit najaar worden vernieuwd en we hebben gekozen voor een innovatief zonnedak waarbij het gehele dak bestaat uit zonnepanelen. Ziet er ook nog eens heel mooi uit! Daarna kijken we naar mogelijkheden zoals een warmtepomp en zonneboiler.

Het is belangrijk dat we ons leven anders gaan inrichten. Vooral ook de politiek en de industrie moeten mee voor de omslag naar duurzame energie. We zijn het verplicht aan de volgende generaties. Ik ben er over een jaar of 30 niet meer, maar zij wel, en hun kinderen ook. ”

"Het is veel prettiger om je open te stellen voor noodzakelijke veranderingen. Ik wil positief en actief bijdragen aan de energietransitie en heb mij daarom aangesloten bij Energiek Abcoude."

Back to top