Energiecoach-adviesgesprek-energie-besparen-09

Samen direct energie besparen

Ram woont in de gemeente De Ronde Venen en hoorde van de speciale waardebon die nu beschikbaar is voor kleine energiebesparingsmaatregelen in huis. Per huurwoning ontvangen de bewoners een waardebon thuis. Ook raadde een buurvrouw Ram aan om kennis te maken met energiecoach Agnes van de Energieke Rondeveners. Zij kwam bij hem langs om advies te geven over hoe hij eenvoudig energie kan besparen.

 

Bespaartips

Ram: “Ik vind de waardebon van € 70,- een mooie kans om energie te besparen en een goed initiatief van de gemeente. Ik was verbaasd hoe eenvoudig je minder energie verbruikt. Bijvoorbeeld door het plaatsen van folie achter je radiator of door het plaatsen van tochtstrips. Met de waardebon kocht ik ledlampen omdat er op een paar plekken in huis nog geen ledverlichting was. Op aanraden van Agnes heb ik ook een waterbesparend opzetstukje voor mijn kraan gekocht wat wel 30% watergebruik kan schelen.”

Agnes: “Als energiecoach gebruik ik een placemat met allemaal simpele energiebespaartips. Aan de hand daarvan loop ik door het huis om te kijken welke tips het beste passen bij het huis en zijn bewoners. Nadat er bij mij thuis een Energieke Rondevener langskwam voor een gratis adviesgesprek en warmtescan werd ik enthousiast over deze methode. Daarna meldde ik mezelf aan als energiecoach. Zo kan ik anderen weer helpen met energie besparen. Het werkt aanstekelijk. Belangrijk is dat je je bewust wordt van wat je kunt doen, dat je met kleine stappen kunt beginnen, en vooral dát je het gaat doen.”

Meer hernieuwbare energie

Ram: “Het is ideaal dat je de meeste tips direct uit kunt voeren, omdat ze vrij simpel zijn. Je begint ook meteen met energie besparen. Samen met Agnes heb ik de bank voor de verwarming weggeschoven, waardoor het direct warmer in mijn huis werd; een praktische tip waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Ik probeer al jaren duurzamer te leven. Daarom heb ik een energiebesparende douchekop. Ook vlieg ik niet en eet ik al 12 jaar geen vlees. Ik wil voor mijn kinderen een leefbare wereld achterlaten.”

Agnes: “Ik draaide het afgelopen seizoen mee in het team van zo’n 15 coaches en gelukkig komen er steeds meer bij. Ik vind het belangrijk dat we bewust omgaan met energiebesparing. We moeten een verandering maken naar een duurzame manier van leven en overstappen van fossiele naar hernieuwbare energie. Er wordt in de gemeente veel gediscussieerd over hoe we duurzame energie kunnen opwekken, maar ook heel belangrijk is dat bedrijven en inwoners minder energie verbruiken. Dan hoeven we uiteindelijk ook minder energie op te wekken.”

Energie besparen en comfortabel wonen

Agnes: “Het is heel goed dat de waardebon voor alle inwoners in de gemeente beschikbaar is, of zij nu in een koop- of in een huurhuis wonen. Iedereen kan energie besparen en daar zelf direct van profiteren. Mensen die een gratis adviesgesprek of warmtescan aanvragen zijn vaak al gemotiveerd.  Of ze dat nu doen voor het milieu of om de gaskosten naar beneden te brengen. De uitdaging is om de mensen te bereiken die niet zelf naar de Energieke Rondeveners toe komen. Een adviesgesprek met een energiecoach en een warmtescan klinken misschien technisch. Maar uiteindelijk is het gewoon een gezellig gesprek om te kijken welke tips het beste bij jou, je huis en levensstijl passen. Je bepaalt zelf welke tips je toe wilt passen, er is geen controle. Uiteindelijk blijkt ook altijd dat comfortabel wonen en energie besparen heel goed samen gaan.”

Ram: “Juist het persoonlijke contact maakt het leuk en effectief. Je wordt echt enthousiast van de Energiecoach en gaat samen meteen aan de slag. Soms weet je zelf wel welke kleine aanpassingen je kunt maken, maar blijf je ze uitstellen. Zo heb je een stok achter de deur. Ik vertel het ook aan anderen. Als zij nog een beetje sceptisch zijn, dan leg ik uit dat je er naast energie ook geld mee kan besparen; met de huidige gasprijzen is dat een sterk argument.”

Agnes: “De energiebesparende tip waar ik zelf verrast over was, heb ik inmiddels ook uitgevoerd. Deze is bij veel mensen nog onbekend: op je cv-ketel kan je de maximale 'aanvoertemperatuur' van het verwarmingswater verlagen tot 60 ⁰C, dat is vaak hoog genoeg. Zo gaat er niet onnodig warmte verloren, je bespaart per jaar zo’n 94-140kg C02 en € 40,- tot € 60,-.”

"Een adviesgesprek met een energiecoach en een warmtescan klinken misschien technisch. Maar uiteindelijk is het gewoon een gezellig gesprek om te kijken welke tips het beste bij jou, je huis en levensstijl passen."

Back to top