Klimaatmars Abcoude

Rondeveners lopen mee met Klimaatmars

Op 10 maart gaan we met een groep Rondeveners samen lopen op de Klimaatmars in Amsterdam. Wil je meelopen en praten over hoe we onze gemeente kunnen verduurzamen? Meld je dan aan via deze website. We vertrekken met de trein van 12:19 vanaf station Abcoude.

Waarom de Klimaatmars?
In Brussel ging een recordaantal van 70.000 mensen de straat op om haar stem te laten horen voor een verbetering van het klimaat. Ook in Nederland weten we dat we als samenleving onze handen ineen moeten slaan om impact te maken op het huidige klimaatbeleid. Laten we samen het bewustzijn vergroten en het gesprek aangaan!

Vergroot het bewustzijn 
Deelname aan de Klimaatmars betekent anderen bewust maken van het feit dat het anders kan. Dat ieder individu een stem heeft in het verkleinen van onze voetafdruk. Help anderen in te zien dat ook zij niet machteloos aan de kant hoeven te staan, maar dat iedere druppel één is. Maak diegene die thuis op de bank zitten bewust van de impact die wij hebben op het huidig klimaat en laat hen de ernst van het probleem inzien. Help hen om ook in actie te komen en geef hen de energie om te veranderen. Samen dragen we bij aan de verandering, die leidt tot een betere samenleving voor ons en alle generaties die nog gaan komen.

In gesprek
De beste manier om dit te doen is met anderen in gesprek te gaan over het onderwerp klimaatverandering en hoe wij als individu kunnen bijdragen aan een kleinere CO2 voetafdruk. In onze gemeente bieden we dit in de vorm van KlimaatGesprekken workshops, maar ook de Klimaatmars kan een ideale situatie zijn waarin je met anderen het gesprek aan gaat. Waar maak jij je zorgen over? Wat zou er beter kunnen? Wat zou je zelf willen bijdragen? Of wat draag je nu al bij? Gebruik de mogelijkheid om met gelijkgestemden in gesprek te gaan en leer van elkaar en van anderen.

We lopen dus niet alleen voor een beter klimaatbeleid, maar gebruiken de Klimaatmars als startsein voor een landelijke en lokale beweging waarin we iedereen bewust maken van de ernst van de klimaatverandering. Laten we het gesprek aangaan en gezamenlijk klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal maken.

Het goede voorbeeld: onze scholieren
Klimaatspijbelaars werden ze bijna liefkozend genoemd. De meer dan 15.000 scholieren die zich op donderdag 7 februari verzamelden in Den Haag. Ook zij vinden dat de huidige regering niet genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan.

De mars in Den Haag is goed en strak georganiseerd verlopen en heeft grote indruk gemaakt. Er is zelfs sprake van een vervolg. Of en in welke vorm deze er komt is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat deze generatie zich heel goed beseft dat zij het langst op deze aarde zullen leven. Daarom verwachten zij ook van de oudere generaties dat wij alles op alles zetten om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

De jeugd heeft de juiste toon gezet, een goed voorbeeld gegeven van een vreedzame Klimaatmars én de sneeuwbal aan het rollen gebracht. Nu is het aan ons om dit voort te zetten en op 10 maart te laten zien dat heel Nederland zich zorgen maken.

De jeugd heeft de juiste toon gezet, een goed voorbeeld gegeven van een vreedzame Klimaatmars én de sneeuwbal aan het rollen gebracht. Nu is het aan ons om dit voort te zetten en op 10 maart te laten zien dat heel Nederland zich zorgen maken.

Help mee de klimaatmars groot te maken

Om de Klimaatmars écht groot te maken, is het natuurlijk nodig om zoveel mogelijk mensen op de Dam te verzamelen, dus breng ook zeker al je familie, vrienden en kennissen op de hoogte en nodig ze uit. Kijk ook op maakdeklimaatmarsgroot.nl als je nog meer wilt doen. Hieronder delen we de drie meest voorkomende bezwaren van anderen en hoe daarmee om te gaan:

“Heeft het wel zin?” Ja! Natuurlijk heeft het zin. Neem bijvoorbeeld de recente protesten rondom het kinderpardon en het uitzetten van Lily en Howick.

“Actievoeren is niet mijn ding.” Heel veel verschillende mensen lopen mee in de mars: mensen van alle leeftijden en diverse achtergronden, studenten, jongeren, ouders met kinderen, wetenschappers enzovoort. Het is geen verzameling van activisten, maar een bonte verzameling van mensen die het klimaat aan het hart gaat.

“Is het wel veilig?” In Den Haag liepen 15.000 kinderen en in Brussel liepen afgelopen maand ruim 70.000 mensen voor het klimaat zonder incidenten. Het wordt een vreedzame mars en alles is goed afgestemd met gemeente en politie.

“Zijn we niet met te weinig?” Iedere druppel is er een! Alleen al op het Facebook evenement geven 17.000 mensen aan te gaan en zijn er nog eens 40.000 geïnteresseerd, dus je staat er zeker niet alleen voor.

-->
Back to top