FILTER OP THEMA
FILTER OP THEMA
- energie
- bewustwording
- mobiliteit
- leefbaarheid
- voedsel
- afval
- water
- sociaal
- Alle thema's
Warmtescan en adviesgesprek
Onze warmtescanners maken in de wintermaanden foto’s met een infraroodcamera en kunnen laten zien waar warmte weglekt uit je (huur)huis. Hierdoor kun je zelf maatregelen nemen om energie en geld te besparen. Veel van onze warmtescanners werken ook als energiecoach en kunnen uitgebreider advies geven over verdere verduurzaming van je huis en energiebesparing.
Lees meer
Maak je tuin groener
Een groene tuin maken is niet moeilijk en hoeft ook niet duur te zijn. Stel je vragen bij het groenblauw loket en bezoek onze klimaattuin in Wilnis voor inspiratie. Doe mee met een workshop en leer hoe je je tuin klimaatbestendig maakt. Heb je groene vingers en wil je graag anderen helpen? Doe dan mee als tuincoach!
Lees meer
Energiehulp Thuis
Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze klusteams sinds de energiecrisis honderden huishoudens geholpen met het verlagen van het energieverbruik.
Lees meer
Deel je auto met de buurt
Een auto staat vaak stil, wel tot 23 uur per dag. Zonde! Door je auto te delen met één persoon of een hele groep, zijn er minder auto’s nodig en deel je in de kosten. De gemeente is een project gestart om meer deelauto’s te realiseren. Heb je interesse? Doe mee!
Lees meer
Workshop Klimaatgesprekken
Doe mee met de workshopreeks. Ontdek hoe je je voetafdruk kunt verkleinen en je handafdruk kunt vergroten. In een groep van 6-8 deelnemers leer je klimaatvriendelijke keuzes maken die bij je passen en effectieve klimaatgesprekken voeren met anderen.
Lees meer
Training warmtescanner
Doe mee met de warmtescan training. In een avond leer je alles over het maken en interpreteren van infraroodopnames om mogelijk warmteverlies in woningen vast te stellen. De cursus wordt gegeven door thermograaf Ad Kwak van de NMU.
Lees meer
Training energiecoach- en klusser
Wil je actief helpen bij de energietransitie in onze gemeente, doe dan mee met de gratis cursus Energiecoach. Je leert in 3 avonden hoe je inwoners van onze gemeente kunt helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen in hun huis. Iedereen mag meedoen.
Lees meer
Training woningverduurzamings coach
Wil jij mensen helpen met het verduurzamen van hun woning? Doe dan mee met ons nieuwe project 'Duurzame woning gesprek'. In drie traningen leer je alles over hoe je integraal naar een woning kunt kijken m.b.t. energieverbruik en duurzaamheid, over isoleren en ventileren, en over verwarmen met minder of zonder gas met veel aandacht voor warmtepompen.
Lees meer
Training tuincoach
Hou jij van tuinieren en wil je andere mensen helpen met het groener, fleuriger, diervriendelijker en klimaatbestendiger maken van hun tuinen? Word dan tuincoach!
Lees meer
Training klimaatcoach
Word klimaatcoach en organiseer KlimaatGesprekken workshops voor buurtgenoten, vrienden en collega's. Als klimaatcoach krijg je een unieke aanpak en tools in handen om duurzame verandering teweeg te brengen. Je helpt deelnemers hun voetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten.
Lees meer
Verzet tegen groei Schiphol
Na jarenlang protest en lobby is het gelukt: Schiphol moet van de overheid krimpen van 500 naar 440 duizend vluchten in 2024 vanwege geluidsgrenzen die overschreden worden. In actie komen heeft zin: teken tegen de 4e aanvliegroute, dien een klacht in bij Bezoek Bas, meet het lawaai via ExPane of sluit je aan bij onze actiegroep.
Lees meer
Houtstook zonder overlast
Veel mensen vinden het fijn in de winter een vuurtje te stoken. Hout is een hernieuwbare grondstof, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd. Houtstook kan echter schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen en op het milieu. Er zijn gelukkig wel factoren waar je rekening mee kunt houden als je toch wilt stoken zonder veel overlast te veroorzaken.
Lees meer
Fiets jouw voedsel bij elkaar
We wonen in de Ronde Venen in een prachtig fietsgebied, waar veel boeren en tuinders hun eigen producten aanbieden. Al fietsend kun je een groot deel van jouw voedsel vergaren, soms zelfs biologisch maar altijd direct ‘van het land’. We hebben 13 landwinkels geselecteerd en een fietskaart samengesteld. Veel fietsplezier!
Lees meer
Energiecafé
Kom naar het Energiecafé. Een plek waar iedereen naartoe kan die meer wil weten over de lokale energietransitie, wie daden wil en niet alleen doelen en die gelijkgestemden zoekt om plannen mee te maken. Laat je inspireren door de lokale duurzame clubs en praat mee.
Lees meer
Buurtwarmte Achter de Kerken Abcoude
Buurtbewoners van Achter de Kerken zijn een initiatief gestart om te zien of en hoe ze hun wijk van het gas af kunnen krijgen. Er is door CE Delft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Door IF Technology zijn deze vervolgens uitgewerkt in een haalbaarheidsstudie. Op basis van die resultaten is nu de meest geschikte buurtwarmte-oplossing gekozen om tot in detail uit te werken.
Lees meer
Zon op De Ronde Venen
Zelf schone energie opwekken is mogelijk voor alle inwoners en bedrijven in De Ronde Venen. Als je zelf schone energie wilt opwekken maar geen zonnepanelen op je eigen dak kan/wil plaatsen en je woont in de gemeente De Ronde Venen, dan kan je lid worden van de coöperatie ‘Zon op De Ronde Venen’. Ook voor bedrijven is dit mogelijk. Word lid en koop een paneel.
Veenwind
Net als elders in Nederland worden er in De Ronde Venen duurzame energieprojecten voorbereid. De gemeente wijst gebieden aan en stelt spelregels op voor projectontwikkelaars en grondeigenaren die windmolens en/of zonnevelden willen realiseren. Als lokale energiecoöperatie, ondersteunt Veenwind deze ontwikkeling en zet zich actief in om er voor te zorgen dat bewoners worden betrokken, financieel kunnen participeren en delen in de opbrengsten. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een sterke positie nodig en daar werken we hard aan. Doe mee en word lid van Veenwind.
Energiek Abcoude
Wij zijn Energiek Abcoude, een onderdeel van het platform Energieke Rondeveners. Wij zijn bewoners van Abcoude en de omliggende gebieden en zetten ons in om elkaar te inspireren en te helpen met verduurzaming in de breedste zin van het woord. Er zijn vier werkgroepen actief: Zonnevelden, Duurzaam huis, Zon op dak en Alternatieven.
Lees meer
Energiek Abcoude – werkgroep Zonnevelden
Deze werkgroep van Energiek Abcoude wordt geleid door Victor Meijer en richtte zich in eerste instantie op het onderzoeken van mogelijke inpassing van zonnevelden en windturbines in de zoekgebieden rond Abcoude, maar is inmiddels enkel bezig met zonnevelden nadat de gemeenteraad windturbines heeft uitgesloten.
Lees meer
Energiek Baambrugge
Als inwoners van Baambrugge willen we graag onze buren en ondernemers uit het dorp inspireren en helpen bij het maken van duurzame keuzes. Maar we zijn ook benieuwd naar wat er al gebeurt. Wil jij je ervaringen delen met andere dorpsgenoten, laat dat dan ook weten.
Lees meer
Voedselbos De Hoef
Veel mensen zouden dat wel willen: een voedselbos vlakbij waar je allerlei vruchten van kunt plukken. Maar hoe maak je een voedselbos? In de Hoef aan de Oostzijde kocht een aantal buren een recreatieveldje, om een deel daarvan in te richten als voedselbos.
Lees meer
Groene buurtinitiatieven
In onze gemeente hebben verschillende inwoners een openbaar stuk groen in beheer. Mooi voorbeelden hiervan is ontmoetingstuin Bijleveld in Vinkeveen, een inheemse bloemweide in Vinkeveen van Cor, een bloemenwei voor de bij in Wilnis van Kelly en een bloemenweide in Land van Winkel in Abcoude. In Abcoude is stichting Abcoude Groen actief en onderhoudt het Hugo De Vriespark, een dorpspark met eeuwenoude bomen en een vijverpartij. Voor meer info mail Wim.
Jouw huis slimmer
Wil jij ook een energiezuiniger huis? Onze gemeente helpt je met het energieloket Jouw Huis Slimmer op weg. Met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in jouw buurt. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen graag makkelijk voor je. Jouw Huis Slimmer is een initiatief van 15 gemeenten in de regio Utrecht.
Lees meer
Winst uit je woning inkoopacties
Doe mee met een inkoopactie van Gemeente De Ronde Venen en koop voordelig zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp of laat isolerende maatregelen uitvoeren.
Lees meer
Klimaatneutrale gemeente
De gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Allerlei acties en plannen worden ontwikkeld en zijn in gang gezet om te doen wat er nodig is om dit doel te bereiken. De gemeente kan dat niet zonder de inwoners mee te nemen in dit proces. Doe mee met een collectieve inkoopactie van zonnepanelen en isoleermaatregelen. De gemeente houdt de inwoners op de hoogte via duurzaamderondevenen.nl.
Duurzaamheidspartners
De duurzaamheidpartners vormen een netwerk van bedrijven en organisaties die duurzaamheid omarmen in hun visie en kernactiviteiten. Vanuit hun kernactiviteit en hun binding met de gemeente willen zij een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig De Ronde Venen. Het manifest is door ruim 50 bedrijven ondertekend.
Lees meer
Landelijke compostdag
Inwoners van De Ronde Venen kunnen eenmaal per jaar (in maart of april) gratis twee zakken compost ophalen. Dit jaar kan dat op 26 maart 2022. De ophaalpunten zijn het Steunpunt in Wilnis aan de Ringdijk 7, de Kringkoop in Mijdrecht aan de Constructieweg 66 en het afvalbrengstation in Abcoude aan de Bovenkamp 15. Per voertuig kunnen maximaal twee zakken compost worden meegenomen.
Lees meer
Natuur en Milieufederatie Utrecht
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) werkt aan een groene en duurzame provincie en doet dat niet alleen. Ze doen dat samen met actieve groepen, netwerken, bedrijven en betrokken bewoners, want alleen door de positieve krachten in Utrecht te bundelen, kunnen we het verschil maken. Zo hebben ze bijv. tijdens de bewonersavonden in onze gemeente meer over zon- en windenergie verteld . Doe mee met een van hun acties, zoals de Utrechtse Voetafdruk.
Opruimdagen en Trash Running
Doe mee met de jaarlijkse opschoondag. Er zijn verschillende groepen actief in De Ronde Venen. Ook bestaan er wekelijkse Trash Running activiteiten. Als Supporter van Schoon zet je je in voor een schone omgeving.
Lees meer
De kleine natuur
Stichting De Kleine Natuur maakt zich sterk voor het behoud van de natuur in en rond de Vinkeveense Plassen en de waarde die het heeft voor dieren, planten en niet te vergeten: onszelf.
Lees meer