Portret-buren-door-Chantal-Bekker

Met één zonnepaneel draag je al bij aan een duurzamere wereld

Loes en Erica zijn buren aan de Voordijk in Abcoude, maar hun zonnepanelen liggen niet op hun eigen huizen maar op het dorpshuis in Baambrugge. Allebei zijn ze enthousiast geworden om te investeren in een project van de coöperatie Zon op De Ronde Venen. Met één zonnepaneel kan je al meedoen. Op die manier dragen ze bij aan een duurzamere wereld.

Loes: “Zo’n vier jaar geleden zijn we bij elkaar op de dijk komen wonen, prachtig aan de Angstel. Met een gezamenlijke vriend van ons ga ik altijd hardlopen en tijdens een rondje vertelde hij over het zonnepanelenproject. Eigenlijk heeft hij mij verleid om mee te doen. Hij is echt een wereldverbeteraar en wist mij er alles over te vertellen.”

Erica: “Zon op De Ronde Venen is een coöperatie. Het is een prachtige manier om inwoners te verbinden en in beweging te krijgen om samen lokaal meer duurzame energie op te wekken. Nadat Loes panelen in het project gekocht had, vertelde ze mij erover en ben ik ook enthousiast geworden. Inmiddels ben ik zó enthousiast dat ik bestuurslid ben geworden van de coöperatie. In totaal zijn er nu drie zonprojecten: er liggen panelen op een zorgboerderij in Abcoude en op het dak van het zwembad in Mijdrecht. Ook liggen er zonnepanelen op het dorpshuis in Baambrugge, waar wij allebei in investeren. We zijn als coöperatie nog bezig met een nieuw project in Wilnis.”

Laagdrempelig en hoger rendement dan spaarrekening

Erica: “Het grote voordeel van meedoen aan een zonnepanelenproject is dat je al mee kan doen vanaf één zonnepaneel. Dat maakt het laagdrempelig en dat was ideaal voor mij. Ik zat in die periode net zonder werk en had dus geen geld om mijn eigen dak vol te leggen met zonnepanelen, wat al snel een paar duizend euro kost. Via Zon op De Ronde Venen kan je, afhankelijk van het project, starten vanaf € 325,- per paneel. Bijkomend voordeel is dat ik nu in een zonnepanelenproject investeer en op mijn eigen dak nog ruimte heb om op termijn nog zonnepanelen of zonnecollectoren voor warm water te plaatsen. Het feit dat het rendement van een investering in een zonproject momenteel hoger is dan het rendement van een spaarrekening is voor mij geen drijfveer, maar voor mijn man juist wel.”

Loes: “Investeren in een zonproject is aantrekkelijk voor mensen die, net als wij, in een oud huis wonen. Ons huis is gebouwd in 1880, dat betekent onder andere dat de muren enkel steens zijn en er geen kruipruimte is. Hierdoor zijn de mogelijkheden om te isoleren beperkt. Helaas zijn de meeste duurzame subsidies voor maatregelen die wij niet kunnen uitvoeren.”

Erica: “Ik ben daarom extra blij met de waardebon van € 70,- die alle inwoners van onze gemeente gratis ontvangen om energiebesparende producten van te kopen. Ik heb bijvoorbeeld ventilatoren voor mijn radiatoren gekocht, waardoor de warmte beter verspreid wordt door mijn huis.”

Goede voorbeeld geven

Erica: “Sinds 2008 is verduurzamen, in de meest brede zin van het van het woord, een thema in mijn leven. Het is mijn drive en passie om het beste te willen doen, of het nu gaat om het gebruik van energie, scheiden van afval, of in mijn werk waar ik bezig ben met de circulariteit van kleding.”

Loes: “Ik werk in het onderwijs en hoor jongeren kritische vragen stellen over de vervuilers van de aarde. Tegelijkertijd zie ik ook de onmacht bij jongeren omdat die 1,5 graad Celsius opwarming van de aarde en de daarbij horende uitdagingen wel héél groot zijn. Mijn twee kinderen zijn net het huis uit, maar met hen hadden we ook geregeld gesprekken over het gebruik van energie en over het beperkt eten van vlees. Het is mooi om te zien dat jongeren willen bijdragen door onder andere minder vlees te eten en vaker tweedehands kleding te kopen. Zo wordt mij geregeld een spiegel voorgehouden en heb ik veel interesse gekregen voor technologieën die energie besparen zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van infraroodverwarming. Hierbij wordt niet de ruimte verwarmd door stroming van verwarmde lucht maar zal infraroodstraling de persoon zelf verwarmen door het absorberen van de stralingsenergie. Zo krijg je bijvoorbeeld een lekker warme rug. Zo hebben we zelf een Stoov, een kussen waarop je kunt zitten en dat direct warmte afgeeft. We hebben infraroodpanelen in huis en doordat ze gebruik maken van elektriciteit in plaats van gas, is het ook weer duurzamer en voordeliger met de huidige gasprijzen. We denken er nu ook aan om ons dak te isoleren en daarbij infraroodverwarming toe te passen. Zonnecollectoren op ons dak, om het water te verwarmen, staan ook nog op het wensenlijstje. Het is keer op keer een afweging wat het slimste is om toe te passen in zo’n oud huis.”

10.000 zonnepanelen op De Ronde Venen

Erica: “We hebben alles nodig voor de energietransitie. Zelfs als we alle daken in de gemeente vol leggen met zonnepanelen, dan hebben we nog steeds zonnepanelen en windmolens op het land nodig om de klimaatdoelen te halen. Zonprojecten op daken zijn het minst controversieel, maar de coöperatie heeft nu 1.000 panelen neergelegd, dat moeten er binnen een jaar 10.000 worden.”

Loes: “Wat veel mensen helaas niet weten, of vergeten, is dat een windmolen veel efficiënter is en je voor de opwek van dezelfde hoeveelheid duurzame energie enorm veel zonnepanelen nodig hebt. Bijna tien jaar geleden hebben we al geïnvesteerd in de windcentrale ‘De Jonge Held’ een windproject in Groningen. Ik ontvang daar nog altijd rendement van. Deze molen levert 5077 megawatt per jaar aan energie, wat voldoende is voor ruim 1400 huishoudens.”

Erica: “Wat goed! Als onze lokale energiecoöperatie Veenwind een eerste windmolen plaatst, dan ben ik de eerste die erin investeert.”

 

"Het grote voordeel van meedoen aan een zonnepanelenproject is dat je al mee kan doen vanaf één zonnepaneel."

Back to top