“Eigenlijk ben ik al 42 jaar bezig met installatietechnieken. Het begon met ketels, grote warmtepompen en warmtekrachtinstallaties. Tot zo’n 15 jaar geleden mijn eigen cv-ketel kapot ging en ik dacht, wat nu? Ik heb toen zelf een warmtepomp geïnstalleerd en inmiddels hebben we ook zonnepanelen, zonnecollectoren en een opslagtank voor het warme water. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid kwamen mensen zelfs kijken hoe we het allemaal gedaan hadden. Dan is het leuk om je ervaringen te delen en de techniek te laten zien. Mijn buurman vroeg of ik het ook bij hem kon komen installeren. Zo’n 3,5 jaar geleden zijn Jeffrey en ik begonnen met het bedrijf Janmaat Duurzame Installatietechnieken. Wij geven advies en plaatsen ook de installaties. 80% van onze klanten zijn particuliere woningeigenaren. Al met al verduurzamen wij dus zo’n 25 huizen per jaar. Gemiddeld hebben we zo’n twee grote bedrijven per jaar als klant en werken we daarnaast samen met aannemers waaraan we kennis overdragen.”
Koelcel verwarmt huis
“Ik ben trots op een bestaand kantoor dat we onlangs voorzien hebben van een warmtepomp die zowel kan verwarmen als koelen. We zoeken altijd de beste oplossingen voor bestaande situaties en maken graag gebruik van verschillende technieken. Zo is, naast verwarmen en koelen, ventilatie enorm belangrijk. In De Hoef hebben we laatst bij een kweker, die een nieuwe vriescel had gekocht, ook iets bijzonders gerealiseerd. De energie die vrijkomt van de koelcel verwarmt nu een buffervat met 4000 liter water. Dit gebeurt via een warmte-terugwinsysteem. Daarmee wordt nu het kantoor, een woning en het tapwater verwarmd. Prachtig om zo’n techniek toe te passen, want anders was al die warmte, energie en dat geld weggevlogen.”
Maatwerk
“Vrij complexe installaties zijn voor ons juist een uitdaging. Bijvoorbeeld een warmtepomp combineren met zonnepanelen en een warmte- terugwinsysteem plaatsen onder de zonnepanelen. Zo maken we vooraf altijd een analyse van wat er nodig is. Wat is de behoefte aan warmte en in de zomer aan koeling? We testen ook graag zelf dingen. Op onze locatie gebruiken we een mestkelder om zonne-energie op te slaan en op een ander moment met een warmtepomp het gebouw te verwarmen. Ook plaatsen we twee warmtewisselaars die 250 meter de grond in gaan om het woonhuis en kantoor te verwarmen.”
Gemotiveerde mensen nodig
“We staan voor een grote uitdaging om alle huizen te verduurzamen. De druk op installateurs zorgt er nogal eens voor dat ze niet goed kijken hoe bepaalde installaties aangesloten moeten worden. Dat komt simpelweg doordat ze soms niet over de juiste kennis beschikken om goede keuzes te maken. Installateurs van cv-ketels denken vaak nog anders als het gaat om het verwarmen van een huis en de technieken die je daarvoor kan gebruiken. Wij gaan altijd uit van lage temperatuurverwarming met een warmtepomp voor het optimale en meest duurzame rendement. Gelukkig gaan bij ons de zaken goed. Heel graag zou ik klanten die we niet kunnen helpen doorverwijzen naar andere bedrijven, maar iedereen heeft het ontzettend druk. De techniek is er en de vraag ook, maar het is een uitdaging om personeel te vinden. We hebben zelf een opleiding ontwikkelt en de ervaring kunnen ze bij ons opdoen. Wat we bij nieuw personeel zoeken is motivatie om met hun handen aan de slag te gaan.”
Hoger energielabel
“Op dit moment is de vraag naar warmtepompen het grootst, gevolgd door zonnepanelen. De meeste mensen doen het voor een betere toekomst. Laatst had ik een klant van 70 jaar die zei met de tijd mee te willen gaan en het zulke mooie technieken vond. Dat vond ik wel bijzonder. Uiteindelijk zorgt het verduurzamen van je huis voor een beter energielabel en dus ook voor meerwaarde van je huis. Ik hoor helaas nog weleens kritische geluiden van mensen die het willen uitstellen. Ik zeg tegen ze dat ze dan ook maar geen computer of auto moeten kopen, want daarvan komen er ook steeds betere modellen uit. Als je wacht, blijf je achter, terwijl je vanaf het moment van de installatie meteen begint met je terugverdientijd. Wat ik apart vindt is dat hybride warmtepompen nu gepromoot worden door de overheid. Dat is een warmtepomp die zowel gebruik maakt van elektriciteit als van aardgas. Dat vind ik niet kloppen, want we willen allemaal van het gas af. Een warmtepomp gaat jaren mee, dus dan kunnen we toch beter direct de overstap maken naar 100% elektrische warmtepompen die enkel gebruik maken van duurzame energie?”
Uitdagingen
“Om de maatschappij te verduurzamen moet er nog veel gebeuren. Het huidige elektriciteitsnetwerk kan de stijgende vraag naar elektriciteit niet aan. We gaan steeds meer woningen gasloos maken en verwarmen met warmtepompen of infrarood, die beiden gebruik maken van elektriciteit. Als het koud wordt hebben we daar veel stroom voor nodig. De elektrische auto is aan een opmars bezig en al die elektriciteit moet wel opgewekt worden. Zonnepanelen zijn een mooie manier om duurzame energie op te wekken, maar ’s nachts schijnt de zon niet en ook in de winter is er minder zonneschijn. Daarom hebben we ook windenergie nodig en moeten we goed te kijken waar nieuwe windmolens passen.”
"Op dit moment is de vraag naar warmtepompen het grootst, gevolgd door zonnepanelen. De meeste mensen doen het voor een betere toekomst."