Duurzame-vakantie

Gratis en duurzaam op vakante? Ruil gewoon van huis

Chantal Bekker uit Abcoude ontdekte een nieuwe manier van vakantie vieren: HomeExchange. Middels dit platform ruilt zij gewoon van huis. Vorig jaar logeerde zij met haar gezin voor twee weken in Frankrijk; het Franse gezin logeerde in haar huis in Abcoude. De kosten? € 0.

Chantal is fotograaf en maakte kennis met het platform via een van haar fotoshoots. “Toen ik de geportretteerde in de voorbereiding vroeg hoe haar huis eruit zag, zei zij dat ik maar even op HomeExchange moest kijken’’, vertelt Chantal. “Daar had ik nog nooit van gehoord, maar ik besloot een kijkje te nemen. Haar enthousiaste verhalen maakten mij nieuwsgierig. Het platform sprak mij gelijk aan. Je kunt logeren bij mensen overal ter wereld en bovendien kun je dit zien als een goedkope manier van vakantie vieren. Dat leek ons wel wat.”

In 2023 probeerde Chantal met haar gezin dit platform voor het eerst uit. “Toen hebben we twee weken in Frankrijk gelogeerd”, vertelt zij. “Het Franse gezin logeerde in ons huis. Voor hen was het ook een eerste uitwisseling.”

Waar vind je de sleutel? En de kliko?

Ter voorbereiding maakte Chantal diverse filmpjes van de praktische zaken in haar huis. “Waar staan de kliko’s? Hoe bevestig je het zitje achterop de fiets? En waar vinden ze de sleutel?” Die filmpjes stuurde zij het Franse gezin allemaal toe. “Daarbij hebben we een aantal keer gekletst via FaceTime”, vervolgt Chantal. “Zo hadden we toch een beetje een beeld van de mensen die in ons huis kwamen logeren.”

En toch was het die eerste keer best spannend. “Je stelt toch je huis beschikbaar aan mensen die je niet kent”, licht Chantal toe. “Dat zorgde voor een klein beetje weerstand. Gelukkig kun je veel reviews over mensen lezen en regels voor het gebruik van je huis bepalen. Zo is mijn vleugel mijn meest kostbare bezit. In onze regels staat dat ik niet wil dat in de buurt van deze vleugel iets gedronken wordt. Maar toch moet je maar hopen dat anderen er ook zuinig op zullen zijn…

Waardevolle spullen

Daarnaast wil je natuurlijk niet dat je gasten er met waardevolle spullen vandoor gaan. “Computers en harde schijven hebben we daarom goed opgeborgen”, stelt Chantal. “In het huis waar wij zelf logeerden, was een kamer waar wij geen gebruik van mochten maken. Ik vermoed dat zij daar alle waardevolle en persoonlijke bezittingen tijdelijk hadden opgeborgen. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.”

Smaakt naar meer

De eerste ervaring met HomeExchange was voor het Abcoudse gezin gelijk een ontzettend groot succes. “Zo’n huizenruil is veel persoonlijker dan in welk ander vakantiehuis dan ook”, vervolgt de Abcoude fotografe. “In het huis waar wij logeerden hingen overal foto’s. We zagen het leven van het Franse gezin op allerlei plekken in de wereld. Ook hingen er foto’s van haar zwangerschap en van de kleine kinderen. Dat vond ik wel grappig; zo hadden we een beeld van de mensen die op dat moment in ons eigen huis verbleven.”

Systeem

HomeExchange werkt met een puntensysteem. Het beschikbaar stellen van je eigen woning levert een bepaald aantal punten op. “Gunstige factoren als bijvoorbeeld de ligging, het aantal bedden of duurzaamheid leveren extra punten op”, legt Chantal uit. “Deze punten kun je opsparen en vervolgens inwisselen voor overnachtingen bij iemand anders. Zo kun je kosteloos op vakantie. En dat in de meest luxe vakantiehuizen over de hele wereld. Ik zie dit echt als de nieuwe manier van reizen. Dit jaar nog hoop ik op vakantie te kunnen gaan naar Friesland. Want ook in ons eigen land zijn genoeg mensen die hun huis beschikbaar stellen om te ruilen. En voor de toekomst is een huizenruil met iemand uit Scandinavië een grote droom …”

Gebruik de Home Exchange sponsor code chantal-fbf85 en krijg 500 guestpoints kado. Daar kun je tot 5 dagen mee op vakantie zonder eerst je eigen huis te ruilen. Voor meer vragen, mail naar chantal@energieke-rondeveners.nl.

Tekst: Rosanne Kok

-->
Back to top