< Terug
Portret-energieke-rondevener1
Klimaatvriendelijke keuzes zijn vanzelfsprekend

Chantal werkt als grafisch ontwerper en fotograaf voor duurzame bedrijven en heeft zich gespecialiseerd in communicatie over klimaatvriendelijk gedrag. In haar vrije tijd zet ze zich in voor het platform en vertelt graag over haar duurzame leefstijl.

Klimaatgesprekken
Chantal onderhoudt de website van het platform en begeleidt als klimaatcoach de workshopreeks Klimaatgesprekken. “Tijdens de workshops gaan bewoners met elkaar in gesprek over duurzaam wonen, vervoer, eten en consumeren. Deze gesprekken zijn bedoeld voor mensen die graag actie willen ondernemen en daarbij nog een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Gesprekken over dit soort onderwerpen werken heel inspirerend.’’ 

Ecologische voetafdruk
Zelf is Chantal zich behoorlijk bewust van haar impact op het milieu. “Op dit moment stoten we per persoon gemiddeld zo’n tien ton CO2 per jaar uit. De doelstelling uit het Parijse klimaatakkoord is dat we per persoon slechts 1,5 ton CO2 uitstoten. Dat is echt aanzienlijk minder. Op dit moment is deze doelstelling nog nauwelijks haalbaar in Europa, maar ik wil daar zo dicht mogelijk in de buurt komen. ‘Ik heb in een paar jaar tijd mijn voetafdruk gehalveerd en zit nu op 6,5 ton. Dat is voor iedereen mogelijk.’ 

Duurzame stappen
Bij elke keuze voor haar huis, vervoer, kleding en voeding kijkt ze hoe ze het duurzaam kan aanpakken. “Ik kijk vaak op de website van Milieu Centraal, daar staat bijna alles. Ik probeer ook dingen bewust niet te kopen. Ik heb me uitgeschreven voor alle nieuwsbrieven, heb een adblocker, postfilter en een nee-nee sticker. Zo word ik minder verleid.”

Meer impact
Chantal wordt gedreven door de urgentie om als maatschappij snel te verduurzamen en wil haar ‘handafdruk’ vergroten. Daarom werkt ze voor organisaties die positieve impact hebben zoals Urgenda, Milieudefensie en Milieu Centraal. “Ik heb alle zittingen van de klimaatzaak van Urgenda gefotografeerd en de foto’s zijn de hele wereld over gegaan. Er lopen nu internationaal bijna 1800 rechtszaken. Ik word daar heel blij van.”

Meer vrije tijd
Voor Chantal zijn klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend en haar duurzame leefstijl bevalt haar goed. “Ik heb niet het idee dat ik iets mis met consuminderen, want ik doe nog steeds wat ik wil. Niemand heeft mij gezegd dat ik niet meer mag vliegen, maar ik heb er nu geen behoefte meer aan, want er is zoveel moois binnen Europa en zelfs Nederland te ontdekken. Hetzelfde geldt voor eten. Ik heb zoveel lekkere vegetarische recepten ontdekt dat ik vlees niet mis. Doordat ik bewust met mijn geld omga, hoef ik niet fulltime te werken. Daardoor hou ik tijd over voor vrijwilligerswerk en mijn grote passie: pianospelen.”

Duurzaamheid als hobby
Je kunt wel zeggen dat duurzaamheid een hobby is geworden voor Chantal. “Ik vind het leuk om te bedenken wat mijn volgende stap wordt. Ik heb bijvoorbeeld net een nóg zuinigere douchekop gekocht van Niebla. Ik hou van lang douchen, maar verbruik nu nog maar drie in plaats van tien liter per minuut (ook omdat ik de kraan niet helemaal openzet) en dat voelt goed.”

Back to top