< Terug
Portret-energieke-rondevener1
Duurzaamheid als hobby

Een van de vrijwilligers van Platform Energieke Rondeveners is Chantal Bekker uit Abcoude. Ze woont met haar vriend in de gasloze nieuwbouwwijk Land van Winkel. Ze werkt als grafisch ontwerper en fotograaf voor duurzame bedrijven en heeft zich gespecialiseerd in communicatie over klimaatvriendelijk gedrag. In haar vrije tijd zet ze zich in voor het platform.

Klimaatgesprekken
Chantal onderhoudt de website van het platform en begeleidt als klimaatcoach de workshopreeks Klimaatgesprekken. “Tijdens de workshops gaan bewoners met elkaar in gesprek over duurzaam wonen, vervoer, eten en consumeren. Deze gesprekken zijn bedoeld voor mensen die graag actie willen ondernemen en daarbij nog een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Gesprekken over dit soort onderwerpen werken heel inspirerend.’’ 

Ecologische voetafdruk
Zelf is Chantal zich behoorlijk bewust van haar impact op het milieu. “Op dit moment stoten we per persoon gemiddeld zo’n tien ton CO2 per jaar uit. De doelstelling uit het Parijse klimaatakkoord is dat we per persoon slechts 1,5 ton CO2 uitstoten. Dat is echt aanzienlijk minder. Op dit moment is deze doelstelling nog nauwelijks haalbaar in Europa, maar ik wil daar zo dicht mogelijk in de buurt komen. Ik zit nu op 6,5 ton.’’ 

Duurzame stappen
Bij elke keuze voor haar huis, vervoer, kleding en voeding kijkt ze hoe ze het duurzaam kan aanpakken. “Ik google even en kijk vaak op de website van Milieu Centraal. Ik probeer ook dingen bewust niet te kopen, want dat scheelt geld en spaart het milieu. Ik heb me uitgeschreven voor alle nieuwsbrieven, heb een adblocker, postfilter en een nee-nee sticker. Zo word ik minder verleid.”

Meer vrije tijd
Chantal’s duurzame leefstijl bevalt haar goed. “Ik heb niet het idee dat ik iets mis met consuminderen, want ik doe nog steeds wat ik wil. Niemand heeft mij gezegd dat ik niet meer mag vliegen, maar ik heb er nu geen behoefte meer aan, want er is zoveel moois binnen Europa en zelfs Nederland te ontdekken. Hetzelfde geldt voor eten. Ik heb zoveel lekkere vegetarische recepten ontdekt dat ik vlees niet mis. Door minder te kopen hou ik meer geld over, waardoor ik minder kan werken. Ik ben amateurpianist en heb nu genoeg vrije tijd voor de piano.”

Duurzaamheid als hobby
Je kunt wel zeggen dat duurzaamheid een hobby is geworden voor Chantal. “Ik vind het leuk om te bedenken wat mijn volgende stap wordt. Ik heb bijvoorbeeld net een nóg zuinigere douchekop gekocht. Ik hou van lang douchen, maar verbruik nu nog maar drie in plaats van tien liter per minuut (ook omdat ik de kraan niet helemaal openzet) en dat voelt goed.”

Back to top