Nooit meer stilte in onze gemeente?
De gemeente en de Energieke Rondeveners zijn tegen toename van de geluidsoverlast van Schiphol en hebben zich jaren verzet tegen de plannen voor uitbreiding van 500.000 naar 540.000 vluchten per jaar. De overheid heeft in 2022 aangekondigd dat Schiphol moet krimpen naar 440 duizend vluchten. Ondertussen is dit bijgesteld naar 478.000 vluchten in november 2025.
De krimp is mogelijk wel tijdelijk, want na 2027 mag Schiphol onbeperkt groeien met schonere vliegtuigen. De vierde route is voorlopig van de baan, maar de strijd is niet gestreden. De plannen voor de Luchtruimherziening zijn namelijk een verschuiving van problemen, en lossen niets op.
Dien een klacht in bij Bezoek Bas
Via Bezoek Bas kun je een 'klacht' (melding van overlast) indienen of een vraag stellen. Dit kan ook automatisch bij laagvliegend verkeer via Over mijn dak. Heb je een klacht over een specifiek vliegtuig, bekijk dan live het vliegverkeer via Casper Flighttracking.
Dien een klacht in bij Meld Vliegherrie
Op Meld Vliegherrie kun je ook melding maken van overlast door vliegverkeer. De website is open, transparant en maakt persoonlijke verhalen zichtbaar. Het geeft inzicht in het leed achter de vliegtuigoverlast. Lees hier de verhalen van de mensen uit De Ronde Venen. De teller staat in 2025 op ruim 470.000 meldingen, waarvan 2400 klachten uit De Ronde Venen.
Wil je nog meer doen?
- Ondersteun de (voorlopig gewonnen) civiele rechtzaak als medestander of donateur van Bescheming tegen Vliegtuighinder.
- Download de app ExPlane en registreer het lawaai in jouw achtertuin.
- Teken de petitie tegen de 4e aanvliegroute.
Wat kun je zelf doen voor minder overlast?
- Koop een luchtreiniger met fijnstoffilter en knip losse stukken/stroken fijnstoffilters in je (Velux) ventilatieroosters, zodat de lucht binnen beter is dan buiten.
- Gebruik oordopjes met noise cancelling. Dat zorgt zeker voor een paar seconden minder overlast per vliegtuig.
- Ga vooral naar buiten buiten de piektijden (zie hieronder).
- Ga eerder naar bed, zodat je om 6.45 uur, bij het wakker worden door het eerste vliegtuig, uitgeslapen bent.
Lokale actie
De Energieke Rondeveners hebben zich aangesloten bij een burgerinitiatief om geluidshinder te meten in De Ronde Venen. Verder hebben we meegedaan met het Protestival van Greenpeace in 2019 en het Krimp Luchtvaart protest in 2022. Wil je op de hoogte blijven of meedoen met onze activiteiten, mail ons dan.
Bewoners in ons gebied zijn vertegenwoordigd in de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS, voorheen Omgevingsraad Schiphol). Wij hebben ons aangesloten bij Dorpsbelangen Baambrugge die onze gemeente vertegenwoordigt in het Aalsmeer Buitengebied. Ook Stichting Kleine Natuur heeft zich aangemeld voor de MRS.
Hoe meer vliegtuigen, hoe meer overlast
Het vliegverkeer begint om 07.00 en gaat door tot 22.30 en daarnaast zijn er ook nog nachtelijke vluchten die over komen. Dit continue geluid zorgt er voor dat er inwoners zijn die met oordoppen moeten slapen, driedubbelglas in het huis hebben laten zetten zonder dat het een oplossing biedt en het huis soms zelfs ontvluchten als ‘lawaai-vluchtelingen’.
Het aantal klachten uit onze gemeente dat bij Bezoek Bas wordt gemeld groeit elk jaar. De volgende aantallen klachten zijn gemeld:
- 2018: De Hoef 2.935, Wilnis 689, Vinkeveen 611, Abcoude: 572, Mijdrecht 415 en Baambrugge 45.
- 2019: Vinkeveen 4.210, De Hoef 998, Wilnis 689, Mijdrecht 609, Abcoude 545 en Baambrugge 285.
In de coronajaren is het aantal klachten verminderd, omdat er (tijdelijk) minder vliegbewegingen waren. Sinds 2024 zijn er enkel kwartaalcijfers ipv jaarrapporten, maar de strekking blijft: hoe meer vluchten, hoe meer overlast. 'Stillere' vliegtuigen zorgen helaas niet voor minder overlast.
Wanneer vliegen de vliegtuigen precies?
Wil je weten wanneer je het beste buiten kan zitten zonder dat er om de twee minuten een vliegtuig over je hoofd vliegt die vertrokken is vanaf de Aalsmeerbaan? Dat kan bij wind uit het noordelijk halfrond (NW-N-NO) of tijdens de landingspiek en off-piek (2025) tussen 07:40 – 09:20 uur, 11:00 – 11:40 uur, 13:00 – 13:40 uur, 15:20 – 16:20 uur, 18:20 – 20:00 uur en na 22:00 uur. Hier vind je het actuele gebruik van de baan. In de week van 5 mei is er onderhoud aan de Aalsmeerbaan, dus dan is het een week heerlijk rustig.
Hou rekening met de vierdebaanregel (80 extra vliegtuigen per dag in de rustperiode), wat een overlap van landings- en dalingspiek betekent van ± 15 min. De vierdebaanregel mag 20 dagen per jaar worden overschreden (dan zijn er meer dan 80 vliegtuigen in de rustperiode), maar is in de praktijk veel meer, met name in de zomer.
De Aalsmeerbaan wordt in principe als tweede baan ingezet, maar er zijn uitzonderingen. Als het slecht weer is (zwaar bewolkt of mist) dan starten ze de hele dag vanaf de Aalsmeerbaan i.p.v. de Kaagbaan i.v.m. veiligheid voor een mogelijke doorstart (de Zwanenburglaan kruist met de Kaagbaan).
Impact van Schiphol op onze leefomgeving
Op Eerlijk over vliegen vindt je meer info over vliegverkeer en de impact op onze leefomgeving. Bekijk hier interessante reportages van De Monitor over ultrafijnstof en vliegverkeer en woningbouw rondom Schiphol. Het laatste nieuws vind je op Schipholwatch.