< Terug
klimaatprotest-schiphol-ronde-venen

Rondeveners protesteren mee op Schiphol

Op 14 december heeft een groep inwoners van de Ronde Venen het door Greenpeace georganiseerde Protestival op Schiphol bezocht. De actievoerders zeggen dat de luchthaven in de discussie rond klimaatverandering buiten schot blijft. “We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen.”

De Rondeveners vinden dat er vooral op de korte afstand minder gevlogen moet worden, zeker als de trein een goed alternatief biedt. Ook eisen ze dat de plannen voor vliegveld Lelystad in de ijskast gaan. Als derde eisen ze een meer realistische prijs voor een vliegticket. Op dit moment wordt er geen btw geheven op kerosine, de brandstof van vliegtuigen.

Ook de toenemende geluidsoverlast een reden om te protesteren. Cor Mastwijk uit Vinkeveen: “Ik woon op de mooiste plek van de wereld, maar sinds een jaar of vier kan ik er steeds minder van genieten, doordat er steeds meer vliegtuigen overvliegen.” In de zomermaanden is de geluidsoverlast volgens hem het ergst. “Vanaf vijf uur ’s ochtends beginnen ze. ’s Nachts moeten de ramen dicht en de oordoppen in tegen het lawaai van de nachtvluchten.”

Hier vind je meer informatie over wat bewoners uit onze gemeente doen tegen de groei van Schiphol.

Back to top