In de afgelopen jaren heeft Chantal haar eigen ecologische voetafdruk gehalveerd. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dat kan”, vertelt zij. “Sterker nog, als we in lijn willen zijn met het Parijse klimaatakkoord, zullen we wel moeten.”
Meten = weten
Chantal startte met een nulmeting: hoe groot is mijn voetafdruk eigenlijk? En op welke fronten valt winst te behalen? “Via de website van Mijn Verborgen Impact of via Milieu Centraal kun je de rekensom maken”, legt zij uit. “Misschien valt er voor jou winst te behalen op het gebied van reizen? Of juist in de verduurzaming van je huis of in het voedsel dat je tot je neemt? Door je kennis van het onderwerp te vergroten, wordt ook inzichtelijk wat je eraan kunt doen.”
Energie besparen
Na de nulmeting stelde Chantal zichzelf een doel: haar ecologische voetafdruk halveren. “Wat gescheeld heeft, is dat wij verhuisd zijn naar een gasloze woning. Daarbij hebben wij in huis allerlei energiebesparende maatregelen getroffen: een neveldouchekop en een waterbesparend opzetstuk voor de kraan. Dat scheelt al de helft aan (warm) water. Met deurveren op tussendeuren, tochtstrips en een brievenbusborstel hou je de kou buiten.”
Zoek een alternatief
Chantal eet waar mogelijk plantaardig en voor wat betreft reizen maakte ze al 17 jaar geen gebruik meer van het vliegtuig. “Vliegen botst met mijn klimaatmoraal”, stelt zij. “Voor mij is het maken van deze keuzes heel logisch; ik vraag mij steeds af of wat ik doe wel goed is voor de aarde. Als dat niet goed voelt, zoek ik een alternatief.”
Handafdruk vergroten
Ook voor Chantal zal altijd iets te verbeteren zijn. “Ik kan altijd nog stappen zetten, maar mijn voetafdruk verkleinen naar nul is nu nog niet mogelijk, dus het is slimmer om mijn handafdruk te vergroten. Daarmee bedoel ik dat ik anderen wil inspireren om ook stappen te zetten. Dat doe ik als fotograaf en grafisch ontwerper bij GraphicAlert, als klimaatcoach bij de Energieke Rondeveners, bij mijn vrienden en vanaf nu dus ook vanuit mijn functie als klimaatburgemeester.
Gesprek met burgemeester
Als klimaatburgemeester wil Chantal de gemeente motiveren om ook hun voetafdruk te halveren. “Ik heb een mooi gesprek gehad met de burgemeester en wethouder Cees van Uden en heb hen het eerste Energie magazine van de Energieke Rondeveners overhandigd dat gaat over energie besparen.” Ook heeft ze zich als klimaatburgemeester voorgesteld aan de gemeenteraad en ingesproken bij de commissievergadering over aardgasvrij wonen.
Duur?!
Een veel gehoord misverstand is dat duurzame alternatieven duurder zouden zijn. “Ik ervaar juist dat mijn leven veel goedkoper is geworden”, stelt Chantal. “Mijn behoefte is veranderd: ik hoef niet meer te vliegen en alle verre landen van de wereld te zien. Dat geld spaar ik al uit. Daarnaast hebben spullen ook een grote impact op het klimaat. Die koop ik dus zo bewust en min mogelijk. Ook dat is een besparing. Aan de andere kant hebben wij ons huis verduurzaamd; dat vraagt om een investering, maar betaalt zich aan twee kanten terug. Aan de ene kant hebben wij een heel lage energierekening en aan de andere kant is investeren in je huis de beste rente ooit. Mijn leven is goedkoper dan ooit.”
Leefstijl
Voor Chantal is het verkleinen van haar footprint een leefstijl geworden. “Ik zou graag zoveel mogelijk mensen willen uitnodigen dat ook te doen. Probeer het, ontdek het en ervaar het! Het is niet alleen leuk, je impact is groot.”
Bron: De Groene Venen (tekst Rosanne Kok)
"Iedereen kan zijn ecologische voetafdruk halveren. Probeer het, ontdek het en ervaar het! Het is niet alleen leuk, je impact is groot.”