Beëdiging klimaatburgemeesters Chantal Bekker en Gerard Reijn

Ronde Venen heeft nu twee klimaatburgemeesters

De Ronde Venen had al jarenlang een klimaatburgemeester: Chantal Bekker. Maar vanaf vandaag heeft zij gezelschap gekregen. Ook Gerard Reijn heeft zich aangemeld voor dit onbetaalde ambt. Gesprek tussen twee klimaatburgemeesters.

Chantal, wat was jouw plan toen je een paar jaar geleden klimaatburgemeester werd?

Ik was toen al bezig met het klimaat, heel erg zelfs. Als vrijwilliger zet ik me in bij de Energieke Rondeveners. Dat is een club die bij mensen thuis warmtescans en energieadvies geeft. Energieklussers plaatsen meteen energiebesparende producten, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Zelf ben ik daar actief als klimaatcoach en geef KlimaatGesprekken workshops over hoe je je ecologische voetafdruk kunt verminderen en je handafdruk kunt vergroten.

Op mijnverborgenimpact.nl kan je snel zien hoeveel ‘aardes’ je nodig hebt met jouw leefstijl. Ik zit al jaren onder 1 aarde en dat geeft een heel prettig gevoel. De klimaatcrisis vraagt om snelle actie en het is fijn te weten dat je gewoon zelf aan de slag kunt. Ik deel daarin graag mijn positieve ervaringen, bijvoorbeeld hoe comfortabel een duurzaam huis is: heel oktober is het 20 graden in huis geweest en heb de kachel niet aan hoeven zetten. Ik geef ook graag tips over hoe duurzaam leven betaalbaar en haalbaar kan zijn: Met huizenruil zijn onze vakanties goedkoper dan ooit. Met de Too-good-to-go app hebben we wekelijks heerlijk brood voor bijna niks. Biologisch eten van de huismerken is redelijk betaalbaar en water en thee drinken is gezond en goedkoop.

Bekijk het interview bij RTV De Ronde Venen waarin zij haar bevindingen en tips deelt:

En jij Gerard, waarom ben jij Klimaatburgemeester geworden?

Ik ben al een aantal jaren actief bij Veenwind, en bij Energiek Abcoude. We proberen in deze gemeente duurzame stroom op te wekken. Met een coöperatie, want dan komen de opbrengsten terug naar de omwonenden. We wilden windmolens, maar daar ging de gemeenteraad voor liggen. We probeerden tal van zonneveld, maar daar zijn zo veel problemen dat die nog niet zijn gerealiseerd.

Ik merk dat het moeilijk is de ernst van de klimaatverandering duidelijk te maken. Toen we aardgas kregen, was iedereen superblij met de energietransitie. Gas was goedkoper, makkelijker en schoner dan olie of kolen. Maar met deze energietransitie moet je je handige gas-cv juist weg doen en overstappen op de warmtepomp. Je moet je benzineauto verruilen voor een elektrische, zodat je op weg naar Parijs al drie keer moet laden. Je moet minder vlees eten.

De nadelen van de klimaatverandering voelen nog als ver weg, behalve natuurlijk bij klimaatrampen zoals in Valencia, of Valkenburg.

Dus ik dacht, misschien kan ik eens onderzoeken of de natuur in De Ronde Venen al verandert als gevolg van het klimaat. Verdwijnen er vogels, of insecten door de opwarming? Komen er nieuwe voor in de plaats? Gaat op die manier het landschap veranderen? Dat wil ik proberen in kaart te brengen. Ik heb al wat contact gelegd met deskundigen op dit gebied.Ik hoop dat die me een duidelijk beeld kunnen schetsen. En dat wil ik dan delen met zo veel mogelijk mensen.

Klimaatburgemeester-De-Ronde-Venen-Abcoude-Gerard-Reijn
Gerard Reijn wordt beëdigd als klimaatburgemeester door de commissaris van de koning van Provincie Utrecht.

Wat is dat eigenlijk, een klimaatburgemeester?

Maandag zijn in heel Nederland de klimaatburgemeesters beëdigd, in de provincie Utrecht door commissaris van de koning Hans Oosters. Daarbij hing hij alle twaalf aanwezige klimaatburgemeesters een “ambtsketen” om, door een kunstenaar vervaardigd uit gebruikte stroomdraden.

Bevoegdheden heeft de klimaatburgemeester niet, maar tijdens de beëdiging belooft zij/hij wel zich in te spannen om het klimaat te beschermen, en te proberen een voorbeeld te geven in klimaatvriendelijk leven.

Wie zich aanmeldt, wordt benoemd. In veel gemeenten zijn meerdere klimaatburgemeesters; in Amsterdam zijn het er bijvoorbeeld acht. In heel Nederland zijn het er 260. Ze doen zeer uiteenlopende dingen. De een organiseert een ruilbeurs voor tuinplanten of voor kleding, de ander promoot vegetarisch eten, weer een ander geeft coaching over hoe klimaatvriendelijk te leven, en een volgende demonstreert op het spoor tegen het gebruik van steenkool.

Waar zijn we bereikbaar?
Klimaatburgemeester@energieke-rondeveners.nl

Back to top