houtstook zonder overlast

Houtstook zonder overlast

Veel mensen vinden het fijn in de winter een vuurtje te stoken. Hout is een hernieuwbare grondstof, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd. Houtstook kan echter schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen en op het milieu. Er zijn gelukkig wel factoren waar je rekening mee kunt houden als je toch wilt stoken zonder veel overlast te veroorzaken.

Houtstook zonder overlast

Houtstook wordt vaak gezien als een gezellige en duurzame manier van verwarmen. In Nederland gebruikt 1 op de 13 huishoudens een houtkachel of open haard; het is dus een populaire manier van verwarmen. Hout is een hernieuwbare grondstof (na het kappen groeien er weer nieuwe bomen die CO2 opnemen), en gebruik van hout spaart fossiele brandstoffen uit. Houtstook in met name oude kachels kan echter ook aanzienlijke negatieve effecten hebben op zowel de gezondheid als het milieu. Het verbranden van hout produceert fijnstof, koolmonoxide, en andere schadelijke stoffen die de luchtkwaliteit in uw buurt kunnen verslechteren. Ze kunnen luchtwegproblemen, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met astma of COPD.

Tips om overlast te voorkomen

Wat kun je als stoker doen om gezondheids -en omgevingsschade te beperken?

  • Probeer je aantal stookmomenten te beperken: een richtlijn is ongeveer 20 keer per jaar. Stook bij voorkeur alleen in de avond, nadat omwonenden al thuis zijn aangekomen.
  • Probeer stookmomenten te beperken in duur: gooi niet onnodig lang extra blokken op het vuur, maar alleen zo lang het nodig is.
  • Laat je schoorsteen regelmatig vegen: dit voorkomt roetophoping (en brandgevaar) en verhoogt de efficiëntie van uw kachel.
  • Zorg voor een efficiënte verbranding: smoor de kachel dus niet voor langer plezier.
  • Gebruik een moderne houtkachel die voldoet aan de EcoDesign emissiestandaard, of gebruik een relatief schone pelletkachel. Deze stoten een factor 5 tot 10 minder schadelijke stoffen uit.
  • Gebruik droog hout: vochtig hout zorgt voor meer rook en schadelijke stoffen. Gebruik daarnaast goede kwaliteit brandhout, en geen geïmpregneerd of anderszins bewerkt hout.
  • Stook alleen bij gunstige weersomstandigheden: bij weinig wind blijft rook langer hangen, wat de overlast en schadelijke effecten verergert.
  • Je kunt ook het stookalert raadplegen: het stookalert informeert je wanneer het beter is om niet te stoken vanwege ongunstige weersomstandigheden. Hiervan is in ieder geval sprake tijden Code Oranje en Code Rood. Raadpleeg dan de Stookwijzer. Op deze pagina kun je je ook aanmelden om alerts te ontvangen wanneer er sprake is van Code Oranje of Code Rood.

Wat te doen bij overlast

Wat kun je doen als je last hebt van houtstook?

  • Praat met uw buren, vertel hen dat je last hebt van de rook en dat je daar gezondheidsklachten van krijgt. Je kunt hen vragen maatregelen te nemen om de schadelijke effecten van houtstook te beperken.
  • Installeer luchtreinigers in huis, bijvoorbeeld fijnstoffilters in de ventilatie-unit: hoewel luchtreinigers geen waterdichte oplossing zijn, kunnen deze helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.
  • Als meerdere gesprekken met de buren niet helpen, kun je overlast melden bij instanties zoals de gemeente, de GGD of het RIVM. Deze instanties kunnen actie ondernemen om (op termijn) de overlast te verminderen.

 

Foto: Chantal Bekker voor Milieu Centraal

Back to top