verspillingsvrije week

Verspillingsvrije Week

8-14 september Heel Nederland Door Samen tegen voedselverspilling

Wist je dat we in Nederland een vijfde van al ons eten nooit eten? Daarom vragen wij samen met heel veel partners tijdens de Verspillingsvrije Week - van 8 t/m 14 september - extra aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling!

Slim omgaan met je voorraad

Minder eten verspillen; dat is wat we allemaal willen. Toch houdt de één weleens een paar boterhammen over en ontdekt de ander het restje pasta in de koelkast net te laat. Door regelmatig je voorraad te checken en te koken wat eerst op moet, voorkom je al een hoop voedselverspilling. Een simpele daad voor een beter klimaat!

Verspillingsvrije tips

Organiseer je voorraad

  • Check regelmatig je voorraad, ook voor je boodschappen gaat doen. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Door goed op de hoogte te zijn, kun je slim inkopen doen en koop je niet snel te veel.
  • Nieuw product gekocht? Zet het achterin de koelkast of voorraadkast. Verhuis oudere producten naar voren en maak deze als eerst op.
  • Vergeet jij weleens een restje in de koelkast? Of kom je er te laat achter dat de yoghurt niet meer goed is? Markeer een plank in je koelkast waar je restjes en verpakkingen zet die het eerst op moeten. Of beplak bakjes en losse verpakkingen met schilderstape of 'Eerst op tape'.
  • Heb je een ongeopend product met een ‘te gebruiken tot'-datum (TGT) in de koelkast? Gebruik het dan vóór of op de datum. Je kunt het ook uiterlijk op de datum invriezen. Voor geopende producten geldt een ander bewaaradvies. De Bewaarwijzer van het Voedingscentrum helpt.
  • Voor producten met een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) geldt: kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten en zo voorkom je verspilling.

Wees flexibel met je voorraad

  • Leg een ijzeren voorraad aan. Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Deze producten combineer je makkelijk met restjes of verse producten die snel op moeten. Zo kun je altijd een maaltijd op tafel toveren. Handig wanneer je onverwachts gasten krijgt of toch thuis eet.
  • Een voorraad in de vriezer zorgt voor veel flexibiliteit. Je hebt altijd wat in huis om mee te combineren. En je haalt heel makkelijk de juiste porties uit de vriezer. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling.
Back to top