Wilnis-Watertuin-duurzame-woonarken-warmtepomp

Verduurzaming verspreidt zich als een positieve olievlek door de sloten van Wilnis

Sinds begin jaren ‘70 liggen er in het buitengebied van Wilnis zo’n zeventig woonarken in verschillende sloten. Het is er prachtig wonen, middenin de natuur, en elke dag kan men genieten van mooie vogels in het gebied. Zo’n acht jaar geleden is voorzitter Fred van der Spek gestart met de Milieucommissie, omdat bewoners zich zorgen maakten over de wereldwijde milieuproblematiek en zij de woningen van de Watertuin wilden gaan verduurzamen.

“Volgens sommige mensen ziet de Watertuin er een beetje uit als een vakantiepark waar we permanent mogen wonen. De woonarken zijn vrijwel allemaal identiek en liggen met betonbakken in het water. Sommige hebben een schuurtje op het vaste land dat in de loop van de jaren als aanbouw aan de woning is bevestigd. De arken zijn zo’n 14 meter lang bij 6 meter breed. Als Milieucommissie van de bewonersvereniging van de Watertuin kijken we nu concreet wat we kunnen doen op het gebied van verduurzaming. Onlangs hebben we hier een zeer succesvolle bewonersavond over georganiseerd, met daarbij de nadruk op de mogelijkheden van water warmtepompen in de Watertuin. De Milieucommissie gaat in vervolg op de avond drie contactgroepen oprichten die zich gaan bezighouden met de verduurzaming.

Wilnis-Watertuin-duurzame-woonarken-warmtepomp

Zo gaat de eerste groep verder aan de slag met de water warmtepompen. De bedoeling is dat er ook een groepje komt voor zonnepanelen en een voor buitengevelisolatie. Die derde groep gaat zich focussen op het isoleren van de woningen. Het feit dat alle woningen in de Watertuin op elkaar lijken is daarbij een voordeel. Eigenlijk zijn er drie type woningen als het gaat om isolatie: de oorspronkelijke bungalows die niet tot slecht geïsoleerd zijn en bijna in de originele staat verkeren. Woningen die matig geïsoleerd zijn met bijvoorbeeld dubbel glas en dakisolatie, dat is de grootste groep. Tot slot zijn er goed geïsoleerde huizen met bijvoorbeeld HR++ glas en muurisolatie. Ik heb bijvoorbeeld mijn hele woning ingepakt met 10 centimeter dik isolatiemateriaal. De commissie zelf kijkt naar andere mogelijkheden op het park, zoals een zonneweide op de garages die aan het begin van het terrein staan. Omdat we ons op een vrij afgelegen plek bevinden, hebben veel mensen een tweede auto. We willen gaan onderzoeken of we kunnen starten met het aanbieden van twee elektrische deelauto’s. Verder denkt de commissie aan een onderzoekje naar verbetering en verduurzaming van de algemene verlichtingen en aan hergebruik van drinkwater.

Water warmtepompen

De eerste bewonersgroep gaat zich bezighouden met het toepassen van water warmtepompen voor individuele huishoudens. Om een goed beeld van te krijgen over de mogelijkheden hebben we de hulp van gemeente De Ronde Venen gekregen. Zij hebben ons gekoppeld aan experts van twee bureaus die een rapport opgesteld hebben dat inzicht geeft in de mogelijkheden voor het duurzaam verwarmen van de Watertuin. Zo hebben ze de mogelijkheid voor een warmtenet onderzocht. Een andere optie is warmtewinning uit het riool of het gebruik van water warmtepompen met buitenunits die in de sloten hangen en op die manier de woningen van warmte voorzien. Uiteindelijk bleek alleen de laatste optie, zowel praktisch als financieel, haalbaar te zijn.

Een water warmtepomp onttrekt warmte uit het water, wat ervoor zorgt dat de woning verwarmd wordt. Vanzelfsprekend hebben we gevraagd wat het effect hiervan op het milieu is. Gelukkig zijn onze sloten erg diep en wordt de watertemperatuur met amper een graad beïnvloedt als alle zeventig woningen ervan gebruik zouden maken. Zelfs in de winter blijven de waterwarmtepompen nog rendabel, omdat de watertemperatuur in de sloten niet heel snel verandert. Door de lichte stroming en diepte bevriest het hier amper. Daarbij hebben we de afgelopen jaren natuurlijk ook zachte winters gehad.

Open communicatie maakt mensen enthousiast

Tijdens de bewonersavond was de opkomst hoog en waren de reacties op de plannen positief. Vooraf hadden we een enquête gehouden waar veel respons op kwam en dat is te verklaren, omdat we als Milieucommissie ernaar streven om iedereen mee te nemen in onze communicatie en de plannen. We willen open zijn en dat geeft vertrouwen en helpt enorm. Daardoor zijn mensen open en positief gestemd. Vanzelfsprekend zijn er mensen die vragen hebben over alle stappen die gezet moeten worden en de betaalbaarheid daarvan. Daarom gaan we een helder stappenplan maken. Zo is isolatie een belangrijke eerste stap, want alle energie die je bespaart hoef je niet te betalen en niet op te wekken. Er waren altijd al mensen die hun huis wilden verduurzamen vanwege het veranderende klimaat, maar de gestegen energieprijzen werken echt als een wake-up call. Isolatie komt steeds meer op de voorgrond. Zelfs mijn buurman zei niet veel met het milieu te hebben, maar komt nu toch kijken hoe ik mijn woning geïsoleerd heb en wil weten hoeveel mijn zonnepanelen opleveren. Natuurlijk zijn er voor het toepassen van die maatregelen ook landelijke subsidies beschikbaar.

We zijn de eerste wijk die zelf naar de gemeente is gestapt met de vraag om hulp bij verduurzaming. Die hulp hebben ze ons ook geboden en daar zijn we hen dankbaar voor. Zij hadden al de juiste deskundigen geselecteerd, wij hoefden dus niet zelf op zoek te gaan. Ook bij onze plannen voor de zonneweide kunnen we naar mijn verwachting goed samenwerken. We zijn ook blij met de interesse van de andere twee parken verderop in het gebied: de Dotterbloem en de Waterlelie. Zij hebben  eveneens een Vereniging van Eigenaren en van de Dotterbloem waren er al twee bewoners op onze avond aanwezig om over het onderzoek en onze plannen te horen. Zij zijn enthousiast en we gaan vast en zeker samen optrekken. Zo verspreidt het verduurzamen van de parken zich als een olievlek door de polders.”

"We willen open zijn en dat geeft vertrouwen en helpt enorm"

Back to top