huis-met-dikke-isolatie-bouw-credit-graphicalert

Biobased isoleren en bouwen, wat is dat?

Eenvoudig gezegd betekent dit isoleren en bouwen met grotendeels natuurlijke materialen om de CO2 uitstoot te reduceren en om een aangenaam, natuurlijk binnenklimaat in je woning te creëren. Dit vraagt om een frisse blik en creativiteit maar er zijn al mooie oplossingen beschikbaar.

Bij bouw en isolatie met de traditionele materialen van de laatste decennia is sprake van een intensief productieproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steenwol waarbij brokken steen verwerkt worden op 1400 graden Celsius. Dit geeft een hoge CO2 en stikstof uitstoot en is heel belastend voor het milieu. Als we kijken naar dakisolatie zorgt bijvoorbeeld de productie van PIR platen voor 3x zoveel CO2 uitstoot als wanneer je houtvezelplaten gebruikt.

Wat is biobased

Biosbased materialen zijn voor minstens 70% gemaakt van hout en/of snelgroeiende planten die vezels leveren. Dit zijn b.v. vlas, houtvezels, hennep maar ook gras afvalmateriaal uit de tuinbouw. Daarnaast zijn wol en kurk goede natuurlijke isolatoren.

Voordelen

Biobased isolatiemateriaal is veelal licht om mee te werken, is niet toxisch en geeft geen branderige ogen of luchtwegklachten. Dat maakt het fijn om ermee te werken. Het is beschikbaar in de vorm van flexibele matten, platen, nat materiaal en als inblaas materiaal. Bij toepassing van biobased materiaal ontstaat er een gezond binnenklimaat en prettige luchtvochtigheid. In de zomer houdt het de hitte langer buiten en in de winter de warmte langer binnen.

Nadelen

De grotendeels natuurlijke isolatiematerialen zijn wat dikker dan synthetische als je dezelfde isolatiewaarde wilt creëren. Het is nog niet overal verkrijgbaar en niet elke aannemer kan/ wil ermee werken. Daarnaast zijn op dit moment de materialen vaak wat kostbaarder dan de grootschalig geproduceerde isolatiematerialen.

Vraag advies

Laat je goed adviseren voor de juiste materialen. Dit is afhankelijk van de plaats waar je het isolatiemateriaal gaat toepassen. Isoleren vanaf de buitenkant of in een vochtige omgeving vraagt om andere materialen dan isolatie van binnenuit.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over biobased isoleren en bouwen kijk dan eens bij de NMU over de Utrechtse aanpak van biobased isoleren of op Kies Biobased. Of lees de artikelen 'Biobased en circulair bouwen biedt oplossingen voor woningmarkt' en '7 tips om je huis biobased te isoleren'. Milieu Centraal heeft geeft goede informatie over de verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken.

Back to top