gratis-energiecoach-advies-gesprek-energie-besparen

De energiecrisis is nog niet voorbij

De prijzen van stroom en gas zijn weliswaar de afgelopen maanden iets naar beneden gegaan, maar de energiecrisis is nog niet voorbij. De Energieke Rondeveners kunnen jou helpen met het verlagen van je energierekening. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee.

Wat kunt u zelf doen?

Op onze website vindt u tips om te besparen op uw energierekening.  Een aantal van de tips is ruim bekend – minder douchen, niet alle ruimtes verwarmen, thermostaat een graadje lager. Maar er komen ook nieuwe energiebesparende producten bij, zoals een draaiend slim wasdrooghek of biobased isolatiemateriaal van lokaal verbouwde hennep.

Energiehulp in De Ronde Venen

Een goed geïsoleerd huis, een warmtepomp of zonnepanelen, dat zijn investeringen die lang niet voor ieder huishouden haalbaar en betaalbaar zijn. En zo worden juist de mensen met een kleine portemonnee en een slecht onderhouden woning het hardst geraakt door de hoge energieprijzen.

De Energieke Rondeveners vinden dat iedereen de kans moet hebben om behaaglijk en betaalbaar te wonen. Daarom zijn wij in 2022 gestart met Energiehulp Thuis, een project dat dankzij subsidie van Gemeente De Ronde Venen mogelijk is gemaakt.

Energieklussers en energiecoaches

Een team van energieklusser en energiecoach bezoekt huishoudens die in aanmerking komen voor energietoeslag. Inmiddels zijn 25 enthousiaste vrijwilligers opgeleid tot energieklusser en/of energiecoach. Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze teams vorige winter 220 huishoudens bezocht in de hele gemeente. Veel voorkomende werkzaamheden van de klussers zijn radiatorfolie en tochtstrips aanbrengen en lampen vervangen door LED. De klusser gaat direct aan de slag. De coaches onderzoeken met de bewoner waar het mogelijk is energie te besparen.

Nazorg

Tijdens ons bezoek noteren we gebreken aan de woning die wij als vrijwilligers niet kunnen oplossen. Bijvoorbeeld enkel glas of een kromme deur die tocht doorlaat. Deze lijsten worden doorgegeven aan de verhuurder (meestal Cazas). Met Cazas is afgesproken dat de gevonden gebreken met voorrang worden aangepakt.

Samenwerking

Dit project voeren wij uit in samenwerking met gemeente De Ronde Venen. De materialen die wij als vrijwilliger nodig hebben om uw huis beter te isoleren worden betaald door de gemeente en geleverd door Karwei.  Karwei Mijdrecht ontzorgt ons met het inpakken van de klusboxen en heeft de gereedschapssets voor onze klussers gratis ter beschikking gesteld. Rabobank Rijn en Veenstromen is sponsor van de energiemeters en CO2/temperatuur/vochtmeters voor de klusteams.

Meld je aan voor Energiehulp Thuis

De mensen die in aanmerking komen voor een bezoek van onze klusteams hebben een flyer van de gemeente ontvangen. U kunt zich ook aanmelden via de Voedselbank, Tympaan-De Baat of Vluchtelingenwerk.

Kortgeleden heeft de gemeente aan alle huishoudens die daarvoor in aanmerking komen opnieuw een energietoeslag voor 2023 verstrekt. Tevens heeft de gemeente daarbij een aanmeldformulier verstrekt voor energiehulp. Als u dat invult, nemen wij contact met u op.

Als u geen energietoeslag heeft ontvangen, maar wel een hoge energierekening heeft en onvoldoende middelen om die te betalen kunt u ook contact met ons opnemen. Een mailtje met naam, adres en telefoonnummer naar energiehulp@energieke-rondeveners.nl is voldoende.

Back to top