zonnedak-baambrugge

Zon op De Ronde Venen bereikt mijlpaal van 1 Gigawatt productie

Onlangs is de totale productie van de coöperatie door de grens van 1 Gigawatt gebroken. Met de nieuwe projecten gaat dat alleen maar nog sneller. Een mooie en bijzondere mijlpaal! Voor de goede orde: de ambitie van de gemeente is 30 Gigawattuur per jaar. Een flinke uitdaging waarvoor we collectief in onze gemeente een beentje bij moeten trekken.

Projecten in ontwikkeling

Inmiddels liggen 216 zonnepanelen op het dak van boer Tijsseling aan de Burgemeester Padmosweg in Wilnis. Helaas wordt er nog geen stroom geleverd aan het net omdat er nog een kabel gelegd moet worden in een hele harde ondergrond. Dit levert Stedin en ons flink wat kopzorgen. De technici buigen zich nu over een oplossing. We durven ons niet meer te wagen aan een verwachting wanneer dit project daadwerkelijk ‘life’ kan gaan. Zodra we hier een goede inschatting van kunnen maken lichten we je meteen in. Wij doen er alles aan om de druk op de ketel te houden bij de partijen die voor de oplossing moeten zorgen.

De provincie heeft de aangevraagde subsidie voor de kosten van de dakversterking inmiddels toegewezen en betaald.

Bij boerderij Den Hartog aan Gein Zuid in Abcoude zijn we ook bezig met het uitvoeren van een project. Hier worden ca. 300 zonnepanelen op een dak van twee schuren gelegd. De partij die we hiervoor hebben gecontracteerd is Zon & Co.

Echter voordat de panelen op het dak kunnen zal de netbeheerder – in dit geval Liander- voor een stroomaansluiting moeten zorgen. Hiervoor is ruim een half jaar geleden de aanvraag gedaan. Liander blijft aangeven dat onze aanvraag in behandeling is maar dat ze nog geen enkele duidelijkheid kunnen geven wanneer onze aanvraag behandeld wordt. Zeer frustrerend. Wederom blijven we de druk op Liander houden om ons duidelijkheid te geven. Ondertussen zijn we bezig alle andere zaken die we al wel kunnen organiseren uit te voeren. Alle certificaten voor dit project zijn inmiddels vergeven en de SCE-subsidie vanuit de overheid is toegekend. Zodra er nieuws is melden we dat.

Nieuwe projecten

De coöperatie is bezig met twee nieuwe projecten: zonnepanelen op het dak van de brandweerkazerne in Vinkeveen en zonnepanelen op een dak van boerderij Lüken aan de Kanaaldijk West in Abcoude.

Voor het project bij Joost Lüken kun je je al inschrijven. De prijs per certificaat hebben we op € 100 gesteld waardoor de drempel lager is om mee te doen.

De inschrijving voor Brandweer Vinkeveen staat nog niet open maar mocht je interesse hebben in één of meer certificaten schrijf je dan alvast in voor de wachtlijst.

Meer informatie vind je op de website van Zon op De Ronde Venen.

Back to top