Klimaatmars 2021

Rondeveners lopen mee in grootste klimaatmars ooit

Ruim 40.000 mensen demonstreerden afgelopen zaterdag in Amsterdam voor rechtvaardig klimaatbeleid. De Klimaatmars, georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, doet een dringende oproep aan de politiek om de klimaatcrisis aan te pakken en daar ambitieuze afspraken over te maken bij de VN klimaattop in Glasgow. 

‘Vandaag hebben we gezien hoe breed de steun is voor daadkracht als het gaat om de klimaatcrisis. Van jongeren tot grootouders, van zorgmedewerkers tot wetenschappers en religieuze groepen: iedereen voelt de urgentie. We kunnen niet nog een paar jaar aanmodderen, het moet nú gebeuren’, zegt Ikram Cakir van Oxfam Novib en woordvoerder van de Kimaatcrisis Coalitie.

‘Hier is je draagvlak’

Ook veel mensen uit De Ronde Venen liepen mee met de klimaatmars. Hans uit Abcoude: “Ik ben met mijn familie en vrienden naar de klimaatmars gegaan en ben heel blij dat we dit hebben gedaan. De sfeer was heel goed en je voelt echt dat je onderdeel bent van een beweging die niet meer te stoppen is. Men zegt vaak dat er geen draagvlak is voor de acties die nodig zijn om een klimaatneutrale gemeente te worden. Aan de gemeente zou ik willen zeggen: hier is je draagvlak.”

‘You can’t recycle wasted time’. 

Op het spandoek van Hans staat ‘You can’t recycle wasted time’. De opgave om een klimaatneutrale gemeente te worden is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk en urgent. Hans: “Luister naar de jongere generaties. Zie deze opkomst als de 40.000 toekomstige kinderen uit onze gemeente die allemaal een veilig leven willen in een land dat niet onder water zal verdwijnen. Gemeente: neem de regie en treuzel niet langer.” 

Back to top