Inwoners Voor Inwoners (IVI), de Energieke Rondeveners en van Walraven zetten zich samen met gemeente De Ronde Venen in op duurzaamheid en het bewuster omgaan met water. Daarom komen zij met een regentonnenactie.

Een tientje voor een ton: 400 regentonnen beschikbaar voor inwoners van De Ronde Venen

NB. Deze actie uit 2023 is verlopen. Er zijn uiteindelijk 900 regentonnen uitgedeeld. 

Zo doe je mee aan de regentonnenactie

Meedoen aan deze regentonnenactie is heel simpel: Je meldt je aan via www.wiewilereenton.nl. Na betaling van 10 euro is je aanvraag compleet. Je ontvangt daarna bericht om de regenton tijdens een speciaal inwonersevenement op te halen.

Wat is het nut van een regenton?

Ook in De Ronde Venen zijn de gevolgen van klimaatverandering te merken. Droogte en extreme regenbuien wisselen elkaar af. De buien kunnen in een korte tijd zorgen voor een overlopende riolering en veel water op straat. Het aansluiten van een regenton zorgt voor een vertraagde afvoer van het regenwater en ondersteunt hiermee de waterafvoer.

Regenwater voor planten, de auto of de ramen te wassen

Met regenton vang je regenwater op en verdwijnt het niet direct in de afvoer of grond. Het water uit de regenton is te gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven, de auto of ramen mee te wassen en het is zelfs lekker drinkwater voor huisdieren. Je hoeft daar dan geen leidingwater voor te gebruiken. Zo help je als inwoner mee de gemeente klimaatbestendiger te maken én bespaar je kostbaar leidingwater.

Hoe werkt een regenton?

Een regenton vangt regen op die in de dakgoot van een huis, schuur of ander gebouw is gevallen. De regenton is makkelijk aan te sluiten op de regenpijp met een vulautomaat. Een vulautomaat zorgt ervoor dat het water uit de dakgoot in de regenton terecht komt. Wanneer de ton vol is, gaat het water het riool in. In de tussentijd is de regenton gewoon te gebruiken. De regenton is groen, heeft een inhoud van honderd liter en wrodt geleverd met een zwart voetstuk en een regenton vulautomaat 70 - 80 mm.

Ophalen van de regenton tijdens een inspirerende en gezellige inwonersevenement

Deelnemers aan de regentonnenactie kunnen hun regenton ophalen tijdens pop-up festivals die in verschillende dorpen in De Ronde Venen worden georganiseerd. Die festivals staan gepland op verschillende data in maart 2023. Het thema 'klimaat' zal tijdens deze gezellige inwonersfestivals centraal staan. Inwoners ontvangen handige weetjes en tips over het gebruik van de regenton. Kijk voor meer informatie op www.wiewilereenton.nl.

-->
Back to top